În 2024, Republica Moldova a achitat despăgubiri în valoare de peste 160 de mii de euro după ce a fost condamnată de 17 ori la CEDO. Principalele încălcări semnalate în plângerile depuse la Înalta Curte țin de tortură, dreptul la un proces echitabil și discriminare. Bilanțul a fost făcut de Centrul pentru Resurse Juridice din Moldova, care afirmă că în cei 27 de ani de când a fost ratificată convenția pentru drepturile omului, nimic nu s-a schimbat, iar țara noastră continuă să fie condamnată pentru aceleași nereguli.
Potrivit CRJM, anul trecut, CEDO a înregistrat cel mai mic număr de cereri venite din Republica Moldova, din ultimii 10 ani, 363 la număr. Totuși, Înalta Curte de la Strasbourg are în prezent, pe rol, aproape o mie 150 de dosare în care se cere condamnarea justiției moldovenești.
„Are în examinare 1144 de cereri îndreptate împotriva Republicii Moldova. Această cifră este destul de mare. 95% din totalul cererilor pendinte la CEDO au șanse mari de examinare și asta este o situație destul de alarmantă pentru că această cifră de 1144 de cereri depășește cererile pe care Republica Moldova, până în prezent, a fost deja condamnată”, a punctat directoarea de programe CRJM, Carolina Bagrin.
În 2024, Curtea a pronunțat 17 hotărâri, iar în majoritatea cazurilor dosarele s-au referit la tortură, dreptul la un proces echitabil și discriminare, încălcări pentru care Republica Moldova a achitat din bugetul de stat 162 de mii de euro. În cei 27 de ani, CEDO a pronunțat peste 600 de decizii împotriva Republicii Moldova care a achitat sume colosale celor care au avut de suferit în urma nedreptăților la care au fost supuși.
„Am achitat aproape 23 de milioane de euro. Pentru Republica Moldova care mereu este cu un buget auster, această sumă este destul de mare. Acum câțiva ani, noi constatasem că această sumă putea reforma sistemul penitenciar, construi un nou penitenciar, administra activitatea penitenciarelor din RM sau puteam achita câteva sute de mii de pensii sau salarii medii pe economie cetățenilor noștri”, a subliniat directorul Programului Drepturile Omului din cadrul CRJM, Daniel Goinic.
Tendințele încălcărilor admise de justiția din țara noastră rămân aceleași, spun cei de la Centrul de resurse Juridice din Moldova.
„Republica Moldova stă cel mai prost la capitolul încălcării articolul șase, dreptul la procesul inechitabil. Nu o să spun aici ce tipuri de violări, dar pentru a explica publicului, articolul șase ține nemijlocit de activitatea judecătorilor, deci tot ce se întâmplă în instanțele de judecată este dreptul la procesul echitabil. Avem 251 de violări sau 30% din numărul total este articolul șase”, a menționat directorul Programului Drepturile Omului din cadrul CRJM, Daniel Goinic.
În cei 27 de ani de când a fost ratificată convenția europeană a drepturilor omului, împotriva Republicii Moldova au fost înregistrate 17.700 de plângeri pentru detenție în condiții inumane, anchetare inadecvată a maltratărilor și deceselor, neexecutarea hotărârilor judecătorești naționale, detenție ilegală și altele.
Și chiar dacă numărul cererilor îndreptate împotriva Republicii Moldova este în scădere, raportat la numărul de locuitori, cifra este considerabilă. Din cele 46 de țări, țara noastră ocupă locul 11, iar anul trecut moldovenii s-au adresat la CEDO de trei ori mai des decât media europeană.