Breaking news/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 1078: Tribunal special, foc în Rusia și Trump optimist. Condiția lui Zelenski pentru negocieri cu Putin

Securitatea energetică a R. Moldova: De la dependența de gazul rusesc la soluții pentru diversificarea sectorului

missing
04 februarie 2025, ora 10:22

Securitatea energetică este un pilon esențial pentru stabilitatea și dezvoltarea oricărei țări. Pentru Republica Moldova, dependența istorică de gazul rusesc a reprezentat o provocare majoră, însă în ultimii ani au fost făcute progrese în diversificarea surselor de energie și reducerea vulnerabilităților. Victor Parlicov, ex-ministru al Energiei, și Dumitru Bostan, expert în energetică la Alianța pentru Eficiența Energetică și Regenerabile (AEER), explică cum se descurcă țara noastră la capitolul securitate energetică, cum s-a schimbat situația în ultimii ani, ce impact are regiunea transnistreană asupra politicilor energetice și ce exemple din regiune ar putea urma R. Moldova pentru a fortifica acest sistem.

- Ce este securitatea energetică și de ce este importantă?

Dumitru Bostan: „Securitatea energetică se referă la capacitatea unui stat de a-și asigura accesul continuu și fiabil la surse de energie necesare pentru a-și sprijini activitățile economice și sociale, fără a depinde prea mult de factori externi care ar putea afecta disponibilitatea sau prețul energiei. Asta implică atât diversificarea surselor de energie, în scopul de a reduce riscurile legate de întreruperi ale aprovizionării, cât și asigurarea unei infrastructuri energetice stabile și eficiente. Securitatea energetică nu este doar o chestiune economică, ci și una fundamentală pentru siguranța națională. Asigurarea unei aprovizionări stabile și diversificate cu energie este esențială pentru menținerea stabilității interne și pentru protejarea unui stat în fața provocărilor externe”.

- Cum se descurcă R. Moldova la acest capitol?

Dumitru Bostan: „R. Moldova se confruntă cu provocări majore în asigurarea securității energetice, fiind printre cele mai vulnerabile țări din Europa în acest domeniu. Aproape întreaga energie utilizată în țară este importată, iar infrastructura învechită agravează această dependență. La momentul actual, Moldova a făcut progrese notabile în domeniul securității energetice, proiectele de interconectare cu Uniunea Europeană și diversificarea surselor de energie sunt pași importanți, dar vulnerabilitățile legate de geopolitică și lipsa unor surse interne de energie rămân riscuri majore. Cu toate acestea, progresul în direcția eficienței energetice și dezvoltarea energiei regenerabile reprezintă direcții promițătoare pentru viitorul energetic al țării. Ca exemplu pot servi proiectele de conectare la rețeaua europeană ENTSO-E și construcția gazoductului Iași-Chișinău, care au deschis calea către diversificarea surselor de energie”.

- Cum dependența istorică de resursele energetice din Federația Rusă a afectat securitatea națională a R. Moldova?

Dumitru Bostan: „Istoric, R. Moldova a fost captivă unei dependențe profunde de resursele energetice din Federația Rusă. Gazprom, ca furnizor unic de gaze naturale timp de decenii, a avut o influență semnificativă asupra economiei și politicii moldovenești. Rusia a folosit în mod repetat energia ca instrument de presiune, reducând sau sistând livrările în momentele critice. De exemplu, în 2006 și 2009, crizele gazelor naturale au scos la iveală vulnerabilitățile Moldovei, afectând atât populația, cât și economia. Datoriile acumulate de compania Moldovagaz, inclusiv cele generate de regiunea transnistreană, continuă să fie o povară economică majoră. Această dependență a limitat opțiunile de politică externă ale Moldovei și i-a redus capacitatea de a negocia dintr-o poziție de forță. De asemenea, în 2024, Gazprom a anunțat sistarea livrărilor de gaze către Moldova, invocând datorii neplătite, ceea ce a generat o criză energetică majoră și a evidențiat din nou utilizarea energiei ca armă politică. Anul trecut țara noastră a devenit parte a Alianței Internaționale pentru Energie Solară (ISA), angajându-se să atingă un obiectiv ambițios de a obține 30% din consumul de energie din surse regenerabile până în 2030. În sectorul privat, companiile vinicole din Moldova au început să adopte surse de energie regenerabilă pentru a reduce dependența de gazul rusesc. De exemplu, cramele din Cricova și Purcari au instalat panouri solare și au îmbunătățit izolația clădirilor, reducând astfel costurile energetice și modernizând procesele de producție. Ministerul Energiei a raportat o triplare a utilizării energiei regenerabile de către gospodării și întreprinderi, cu un accent deosebit pe panourile fotovoltaice”.

- Ce progrese a făcut R. Moldova în ultimii ani pentru a reduce dependența de gazul rusesc și a-și diversifica sursele de energie?

Victor Parlicov: „Structura dependenței noastre de livrările din Federația Rusă a scăzut enorm. Dacă până în anul 2022 noi procuram tot gazul din Federația Rusă, în 2023 și 2024 întreaga cantitate de gaze naturale folosite de malul drept al Nistrului a fost procurată fără Gazprom. Cât privește energia electrică, în 2022, urmare a războiului din Ucraina, R. Moldova și Ucraina și-au sincronizat sistemele energetice cu cel continental european, iar asta înseamnă că putem aduce energie electrică și din altă parte, nu doar din Est. Din noiembrie 2022, când sistemul ucrainean a fost distrus de Federația Rusă, noi ne asigurăm livrările de energie electrică și gaze naturale de pe piețele internaționale. De la independență încoace, noi nu am avut situații când pe malul drept să avem energie electrică și gaze naturale, iar cei de pe malul stâng să înghețe și să nu aibă energie electrică. Lucrurile de fapt erau invers. Pe malul stâng situația era normală, iar malul drept era șantajat. Așa că, pentru a reduce dependența de Federația Rusă, noi construim linii de interconexiune, inclusiv construim linia internă Vulcănești-Chișinău, care ne va permite să reducem și mai mult dependența de infrastructura energetică din stânga Nistrului. La fel, continuăm să dezvoltăm linii noi de interconexiune cu România, în așa mod încât să depindem și mai puțin de Est, dar și să putem deveni o punte energetică, astfel încât energia din Europa să ajungă inclusiv în Ucraina, atunci când va demara reconstrucția ei. De remarcat și faptul că, în ultimii câțiva ani, practic s-au triplat sistemele de energie regenerabilă pe care le-am instalat pe malul drept și pentru prima dată în toți acești ani, zilnic, inclusiv în unele zile de iarnă, panourile solare produc circa 20% din energia consumată. Sunt sigur că vara vom avea zile în care până la 40% din toată energia pe care o vom produce pe malul drept va fi din surse regenerabile. Așa ceva era de neimaginat acum 3-4 ani. Să nu uităm că au fost pornite și mecanisme de finanțare a eficienței energetice în clădiri, ori asta este în esență una dintre principalele noastre vulnerabilități, pentru că astăzi consumăm și plătim facturi înalte nu atât din cauza faptului că tarifele sunt mari, cât din cauza faptului că irosim circa jumătate din toată energia care ajunge în clădiri. R. Moldova a pornit o mulțime de procese, iar o parte din ele vor da roade în timp, dar vedem că și într-un timp scurt noi am ajuns la o situație în care, pentru prima oară în ultimii 30 de ani, nu mai suntem vulnerabili în fața resurselor din Federația Rusă”.

- Cum influențează situația din regiunea transnistreană politica energetică a R. Moldova?

Victor Parlicov: „Toată construcția artificială din stânga Nistrului, inclusiv iluzia statalității lor, a fost o halucinație care provine de la acel drog la care au fost supuși 30 de ani și care se numește gaz de facto gratuit. A fost o perioadă în care noi nu aveam alte opțiuni și am fost șantajați și cu energie electrică și cu gaze naturale. Din 2022 am eliminat șantajul gazelor, iar acum este momentul în care noi practic ne rupem și de dependența energetică. Am demonstrat că ne putem descurca și fără Centrala termoelectrică de la Cuciurgan, iar asta înseamnă că fără acea schemă de livrare a gazelor în stânga Nistrului, și, în acest mod, finanțarea unei iluzii de statalitate, regiunea nu este sustenabilă din orice punct de vedere. Acest lucru poate fi privit ca și cum sectorul energetic din R. Moldova este cheia cu care noi putem deschide discuțiile sau calea spre o reintegrare veritabilă a R. Moldova. Dar nu înseamnă că doar prin sistemul energetic putem face asta. Fără a ne securiza și diversifica din punct de vedere energetic, această discuție era absolut inutilă, sterilă și ireală”.

- Ce lecții poate învăța R. Moldova de la alte state din regiune pentru a-și fortifica sistemul energetic?

Victor Parlicov: „Lecția principală este că securitatea se bazează pe niște interconexiuni, pe infrastructură fizică care interconectează sistemele energetice, iar fără această infrastructură nu este posibil de asigurat securitate și de diversificat resursele. A doua lecție este că statele se bazează pe niște relații politice și pe o cooperare la nivel politic bună care permite integrarea piețelor energetice, iar asta aduce securitate, dar și prețuri mai bine pentru consumatori. A treia lecție pe care ar trebui să o înțelegem este că în tot acest proces R. Moldova a fost sprijinită enorm de partenerii externi. Nu am fi reușit să facem față crizelor din 2022, 2024, 2025 și acum crizei din regiunea transnistreană dacă nu ar fi fost deschidere politică a partenerilor externi. Trebuie să înțelegem că problemele noastre în sectorul energetic au fost create de Federația Rusă, iar rezolvarea acestor probleme a fost identificată de autoritățile de la Chișinău și partenerii de dezvoltare din Occident care ne-au fost alături și ne-au ajutat”.

Acest articol a fost publicat în cadrul unui parteneriat media cu StopFals.md

Vorbim Verde-n ochi despre gaz – cel pe gratis din UE și cel pe bani împrumutați din Federația Rusă. DA – DA În timp ce la Chișinău, de o săptămână, vorbim despre un grant de 30 de milioane de euro, oferit de UE, pentru a asigura regiunea transnistreană cu gaz gratuit timp de 10 zile, la Tiraspol, cel care își spune lider al regiunii nu contenește să vorbească despre suportul rusesc, sub formă de credit, pentru procurarea gazului salvator.
Verde-n ochi
Verde-n ochi
Reforma anticorupție a intrat în Mercur Retrograd, iar după ultima ședință a Consiliului Suprem de Securitate a devenit clar că președinta nu doar a scos mănușile albe, dar le-a și aruncat Procuraturii Anticorupție. Urmează duelul!
Verde-n ochi
Verde-n ochi
Așa cum ne așteptam din start, gazul rusesc revine în Transnistria. Grinch și-a făcut treaba băgând frigul, întunericul și spaima în locuitorii din stânga Nistrului, iar acum, cu pompă, anunță ajutor umanitar pentru salvarea regiunii de dezastrul pe care tot el l-a produs. Haideți să vorbim verde-n ochi despre pagubele politice după noul raid energetic al Rusiei în Moldova.
Verde-n ochi
Verde-n ochi
Verde-n ochi: Grinch de la Moscova, morocănosul care fură Crăciunul moldovenilor
Verde-n ochi
Verde-n ochi
Verde-n ochi: Salariile mizerabile ale profesorilor vs. pensiile obraznice ale judecătorilor Curții Constituționale
Verde-n ochi
Verde-n ochi
Verde-n ochi: Gazul otrăvit al Rusiei. Cum Moldova a ajuns din nou în capcana Gazprom?
Verde-n ochi
Verde-n ochi
Verde-n ochi: Cine este Călin Georgescu? Terapia cu șoc de la alegerile prezidențiale din România
Verde-n ochi
Verde-n ochi
Verde-n ochi: 1000 de zile de război. Ucraina rezistă contra ursului turbat, înnebunit după miros de sânge
Verde-n ochi
Verde-n ochi
Verde-n ochi: Epopeea reformelor de la Procuratura Anticorupție. De la DNA, la covata spartă?
Verde-n ochi
Verde-n ochi
Verde-n ochi: Antieroii campaniei electorale. Cine sunt cei care incită la ură și dezbinare în Moldova
Verde-n ochi
Verde-n ochi
Verde-n ochi: Referendum salvat la limită de diasporă. Alegerile au fost influențate de corupție, îngâmfare și lene
Verde-n ochi
Verde-n ochi
Verde-n ochi: UE sau russkii mir? Să avem grijă ce alegem la referendumul din 20 octombrie
Verde-n ochi
Verde-n ochi
Verde-n ochi: Apostolii minciunii și războiului. Cum unii preoți au devenit propagandiști cu crucea în mână
Verde-n ochi
Verde-n ochi
Verde-n ochi: Pensii de lux în UE vs. sărăcia pensionarilor din Republica Moldova și Rusia
Verde-n ochi
Verde-n ochi
Verde-n ochi: Putin, Lavrov, Peskov și viața de lux a copiilor lor în Europa
Verde-n ochi
Verde-n ochi
Verde-n ochi: De ce hoții din Moldova se tem de UE și se opun procesului de integrare al țării noastre?
Verde-n ochi
Verde-n ochi
Verde-n ochi: Unde sunt banii de la UE? Cum au fost cheltuiți 2,2 miliarde de euro în Moldova
Verde-n ochi
Verde-n ochi
Verde-n ochi cu Mariana Rață: Zero bani din Rusia vs. 2,2 miliarde de euro de la UE! Întrebarea de care se teme Putin

/VIDEO/ Vom plăti mai puțin pentru lumină! UE oferă compensații pentru toată populația Moldovei până în decembrie 2025
/VIDEO/ Vom plăti mai puțin pentru lumină! UE oferă compensații pentru toată populația Moldovei până în decembrie 2025
/VIDEO/ De la file de istorie, la propagandă și militarizare: Cine controlează adevărul - de la 19:55 la „Alo, TV8”
/VIDEO/ De la file de istorie, la propagandă și militarizare: Cine controlează adevărul - de la 19:55 la „Alo, TV8”
/VIDEO/ „Avem o problemă majoră”: Maia Sandu a răspuns la declarațiile Veronicăi Dragalin de la TV8
/VIDEO/ „Avem o problemă majoră”: Maia Sandu a răspuns la declarațiile Veronicăi Dragalin de la TV8
/VIDEO/ Compensații, ajutor cu 4 condiții Tiraspolului și investiții strategice: Planul energetic UE-Moldova pentru doi ani
/VIDEO/ Compensații, ajutor cu 4 condiții Tiraspolului și investiții strategice: Planul energetic UE-Moldova pentru doi ani
/VIDEO/ Mirandolina Sușițcaia, în judecată pentru îmbogățire ilicită: Cum se apără procurora suspendată din funcție
/VIDEO/ Mirandolina Sușițcaia, în judecată pentru îmbogățire ilicită: Cum se apără procurora suspendată din funcție

/VIDEO/ Când ar putea adera Moldova la UE? Marta Kos: „Nu putem lăsa ca viitorul european să fie ostatic conflictului transnistrean”

missing
04 februarie 2025, ora 20:00

Negocierile de aderare la Uniunea Europeană ar putea să se încheie în patru ani, până la finalizarea mandatului actualei Comisii Europene, în 2029. Acesta este obiectivul autorităților de la Chișinău care este susținut și de UE cu condiția că reformele vor fi implementate în termen. Prezentă la Chișinău, comisara europeană pentru Extindere, Marta Kos, a declarat că Moldova este susținută la cel mai înalt nivel, însă reformele și progresele înregistrate vor fi monitorizate cu maximă atenție.

„Avem un obiectiv ambițios, să finalizăm negocierile de aderare în mandatul actualei Comisii Europene”, a menționat șefa statului, Maia Sandu.

„Eu cred că este posibil ca în perioada mandatului vom ajunge la sfârșitul procesului de negociere. De ce spun asta, pentru că văd cât de implicat este Guvernul să facă tot ce trebuie să facă ca să fie membru al UE”, a punctat comisarul european pentru Extindere, Marta Kos.

Oficialul european a mai declarat că depune eforturi și discută cu Polonia, care deține președinția UE, ca în primăvară să fie deschis primul cluster de negocieri. Tot atunci ar putea veni și prima tranșă în valoare de 360 de milioane de euro din totalul de 1,8 miliarde de euro oferit de UE pentru planul de creștere economică a Moldovei.

„Am discutat cu președinta Sandu despre progresele făcute la reforme și planul de creștere. Parlamentul European negociază ultimele elemente așa că în două sau trei luni vom fi capabili să folosim primele resurse”, a subliniat comisarul european pentru Extindere, Marta Kos.

Oficialul atenționează însă că UE va monitoriza atent progresul reformelor, iar acestea trebuie realizate nu doar pe foaie, ci și în practică, la cel mai înalt nivel. 

„ Promit că voi face totul să vă ajut să vă îndepliniți visul, dar totodată vă promit că voi fi dură cu voi, voi fi dură pentru că reformele sunt necesare și trebuie să vă pregătim ca și celelalte state membre să fie în favoarea aderării voastre”, a menționat comisarul european pentru Extindere, Marta Kos.

Cât despre aderarea țării noastre la UE în condițiile conflictului transnistrean, Koss a spus că:

„Aderarea la UE și soluționarea acestui conflict sunt două procese diferite. Noi nu putem lăsa ca viitorul european al Moldovei să fie „ostatic” în acest conflict. Ceea ce este important este să prevenim decalajul dintre cele două maluri ale Nistrului și să susținem toți cetățenii Moldovei ca să beneficieze de integrarea la UE”.

În toamna anului trecut, președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a prezentat la Chișinău așa numitul „plan de creștere economică pentru Republica Moldova” care prevede ca UE va investi în Moldova în următorii trei ani suma 1,8 miliarde de euro, dintre care un miliard și jumătate sunt credite acordate în condiții preferențiale, în timp ce restul constituie finanțări nerambursabile.

Șefa Procuraturii Anticorupție, Veronica Dragalin, este invitata de astǎzi a emisiunii Cutia Neagrǎ PLUS.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Reforma justiției prinde noi turații. Mănușile albe au fost aruncate Veronicăi Drăgălin?
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Cutie Neagră PLUS cu vicepremierul pentru Reintegrarea Republicii Moldova, Oleg Serebrian
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Investigațiile anului 2024. Analizăm provocările jurnaliștilor și (in)acțiunile autorităților astăzi la Cutia Neagră PLUS. Invitate: Alina Radu, directoarea Ziarului de Gardă și Cornelia Cozonac, directoarea Centrului de Investigații Jurnalistice.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Fostul prim-ministru al Republicii Moldova, Vlad Filat, este invitatul emisiunii Cutia Neagră PLUS.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Republica Moldova a fost vizitată, în secret, de mai mulți miliardari ruși în 2023. Unii dintre ei se regăsesc pe lista de sancțiuni a Ucrainei, pentru suspiciuni că ar finanța armata rusă. Alții au fost declarați indezirabili în state membre UE pentru aceleași motive. La Chișinău i-a adus un scop comun - obținerea cetățeniei moldovenești. După închiderea programului cetățenie prin investiții, în Moldova s-a dezvoltat o piața neagră de servicii de facilitare a obținerii cetățeniei. Afacerea se bazează pe falsificarea certificatelor de naștere. În calitate de părinți ai oligarhilor ruși sunt persoane decedate, în fragedă copilărie, încă acum 75 de ani. Cutia Neagră PLUS a identificat printre beneficiarii schemei și un businessman rus, care s-a ocupat de administrarea banilor oligarhului Roman Abramovici.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Comisia Pre-vetting a ajuns pe final de mandat. Despre cele mai importante provocări și scandaluri legate de procesul de evaluare a candidaților și de membrii Comisiei. Invitați: Herman von Hebel și Nadejda Hriptievschi.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
De ce trenează schimbările în justiție? Cum a ajuns reforma anticorupție un eșec? De ce durează atât de mult curățenia în sistem? Aflăm răspunsurile de la ministra Justiției, Veronica Mihailov-Moraru.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS a intrat în posesia mai multor ore de înregistrări audio ale discuțiilor purtate de Veaceslav Platon cu Ilan Șor, doi prieteni buni în acea perioadă. Discuțiile ne-au ajutat să reconstruim, piesă cu piesă, întregul puzzle al celei mai mari crime financiare din istoria Republicii Moldova - „Furtul miliardului”.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Vettingul este cea mai discutată reformă din domeniul Justiției. Urmează noi demisii la Curțile de apel Bălți, Cahul și Comrat? Câți judecători de la Curtea de Apel Chișinău vor promova testul de integritate? Cine și cum influențează procesul de evaluare a magistraților? Cum se simte vettingul pe interior, dar și care este impactul acestuia asupra întregului sistem, discutăm la Cutia Neagră PLUS. Invitați: vicepreședintele Comisiei Vetting Andrei Bivol și judecătorul Dumitru Racoviță.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Candidatul la funcția de președinte Alexadr Stoianoglo și-a petrecut, anul acesta, Crăciunul pe stil vechi în prestigioasa stațiune balneară cehă, Karlovy Vary. Stoianoglo și soția sa Țvetana Curdova au mers acolo însoțiți de prieteni de familie. Cel care a plătit hotelul pentru toți este un moldovean cu afaceri în România, care în utimii doi ani a sponsorizat cu milioane de lei diverse proiecte sociale promovate de Șor. Sponsorul lui Șor l-a însoțit pe Stoianoglo în această vacanță.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Campania electorală pentru alegerile prezidențiale și referendum a determinat Kremlinul să își mobilizeze toate resursele din R. Moldova. În lupta pentru fotoliul de șef al statului, dar și pentru compromiterea referendumului, au fost aruncate chiar și cele mai „sfinte” resurse - preoții. Cutia Neagră PLUS a aflat că în campania de colectare a semnăturilor pentru candidata Victoria Furtună, susținută de gruparea criminală Șor, au fost implicați activ și câțiva preoți din nordul republicii. Fețele bisericești au adunat semnături de la oameni din sate sub pretexte false. Aceiași preoți, cu câteva săptămâni mai devreme, au fost în pelerinaj la Moscova de unde s-ar fi întors cu instrucțiuni și carduri bancare MIR.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Afaceri profitabile în UE și cetățenie europeană. Ce secrete ascunde în familie candidatul pro-rus Vasile Tarlev? Ce nu a spus Natalia Morari despre investiția sa în Bitcoin? Din ce surse financiare trăiește și cine stă în spatele Victoriei Furtună? Aflați în noua investigație de la Cutia Neagră PLUS.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Unsprezece candidați s-au înscris în cursa electorală pentru alegerile prezidențiale din 20 octombrie. Cei mai mulți dintre ei nu sunt noi în politică. Au deținut anterior funcții publice în Guvern sau au fost aleși locali. Și-au schimbat viziunile politice în funcție de context. Au făcut promisiuni electorale, dar nu le-au respectat. S-au jurat că nu vor face anumite lucruri, dar și-au încălcat cuvântul. Cutia Neagră PLUS a urmărit cum și-au schimbat în timp retorica unii actuali candidații la funcția de șef al statului și vă spunem despre ei în noua investigație.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Procurorul general, Ion Munteanu, este invitatul de astăzi al emisiunii Cutia Neagră PLUS cu Mariana Rață.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Găgăuziyaland, proiectul electoral al lui Ilan Șor, are un sponsor misterios din echipa fugarului Gheorghe Cavcaliuc. Parcul de distracții a fost deschis în ajunul campaniei pentru alegerile prezidențiale. Inaugurarea a avut loc în lipsa autorizației de funcționare și în pofida încălcărilor admise la construcție.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Emisiunea Cutia Neagră PLUS se întoarce cu un NOU SEZON de investigații. În fiecare duminică - demascăm hoții și analizăm minuțios fărădelegile. Doar la TV8!
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS a realizat investigații despre promisiuni electorale false făcute de Șor, în spatele cărora se ascundeau scheme de spălarea a banilor. Investigații despre riscurile de Securitate pentru R. Moldova ascunse în activitatea unei companii de taxi, sau în predicile bisericești ale unor clerici din Mitropolia Moldovei, despre problemele din justiție și cele legate de vetting, despre ilegalități si hoții care se întâmplă chiar astăzi în R. Moldova și încă ar putea fi oprite. Ce s-a întâmplat după apariția acestora, dar și cum reacționează autoritățile atunci când presa de investigații le semnalează ilegalități?
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Directorul Agenției Proprietăți Publice, Roman Cojuhari, este invitatul de astăzi al emisiunii Cutia Neagră PLUS.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Peste 70 de judecători au fost cercetați penal în ultimii 10 ani în R. Moldova pentru acte de corupție, trafic de influență, spălare de bani sau emiterea unor hotărâri contrare legii. Dar până astăzi, niciun magistrat nu a ajuns la închisoare. Reporterul de la Cutia Neagră PLUS a analizat cele mai răsunătoare dosare pornite pe numele magistraților și vă spune care este soarta lor.

/VIDEO/ Moarte misterioasă: O femeie de afaceri a decedat la salonul de înfrumusețare. Precizările Poliției
/VIDEO/ Moarte misterioasă: O femeie de afaceri a decedat la salonul de înfrumusețare. Precizările Poliției
/VIDEO/ De la file de istorie, la propagandă și militarizare: Cine controlează adevărul - de la 19:55 la „Alo, TV8”
/VIDEO/ De la file de istorie, la propagandă și militarizare: Cine controlează adevărul - de la 19:55 la „Alo, TV8”
Misterul morții la salonul de înfrumusețare: Ce se întâmplă la 4 zile de la decesul femeii de afaceri
Misterul morții la salonul de înfrumusețare: Ce se întâmplă la 4 zile de la decesul femeii de afaceri
Complicație rară în timpul nașterii? Ministra Sănătății spune de ce ar fi murit gravida la maternitatea din Edineț
Complicație rară în timpul nașterii? Ministra Sănătății spune de ce ar fi murit gravida la maternitatea din Edineț
/VIDEO/ Verde-n ochi: Margaritas ante porcos. Cum va folosi Tiraspolul ajutorul de milioane oferit de UE
/VIDEO/ Verde-n ochi: Margaritas ante porcos. Cum va folosi Tiraspolul ajutorul de milioane oferit de UE

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegramTiktok

© 2025 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md este permisă doar cu citarea sursei în primul alineat și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.