Israelul și-a inaugurat oficial ambasada la Chișinău. Evenimentul a avut loc în cadrul vizitei ministrului israelian de Externe, Gideon Moshe Sa’ar, care s-a întâlnit cu omologul moldovean, Mihai Popșoi. Oficialul străin a subliniat că acesta este un moment istoric în relațiile diplomatice dintre cele două țări, care va aprofunda cooperarea bilaterală.
„Sunt mândru că prima ambasadă pe care o deschid în calitate de ministru de Externe este Ambasada Israelului în Moldova. Acesta este un reper istoric și un pas important în consolidarea relațiilor noastre”, a declarat șeful diplomației de la Tel Aviv, Gideon Moshe Sa’ar.
„Este o onoare deosebită să vă salut astăzi la Chișinău, într-un moment cu o semnificație istorică pentru relațiile dintre Republica Moldova și Statul Israel. Vizita dumneavoastră oficială în calitate de ministru al afacerilor externe al Statului Israel marchează nu doar un nou capitol în dialogul nostru bilateral, ci și reflectă prietenia și cooperarea excelentă dintre țările noastre, bazată pe valori comune, dialog constant și interese strategice”, a menționat viceprim-ministrul Mihai Popșoi.
Anterior, în cadrul întrevederii între cei doi oficiali, s-a discutat despre consolidarea cooperării economice în domenii precum tehnologia, securitatea cibernetică, agricultura și energiile regenerabile. Totodată, s-a reafirmat angajamentul comun pentru stabilitate regională și apărarea valorilor democratice.
În acest sens, viceprim-ministrul Mihai Popșoi a reiterat importanța unui parteneriat solid între cele două state:
„Ne exprimăm profunda apreciere pentru decizia Guvernului israelian de a deschide Ambasada Statului Israel la Chișinău. Această decizie istorică subliniază importanța pe care Israelul o acordă relațiilor noastre și va oferi un nou impuls cooperării bilaterale în domenii esențiale – de la diplomație și securitate, până la economie, sănătate, tehnologie și cultură”.
Totodată, Popșoi a evidențiat angajamentul țării împotriva antisemitismului. În acest sens, ministrul de la Tel Aviv și-a exprimat recunoștința Israelului pentru poziția clară a Moldovei.
„După atacul criminal al Hamas din 7 octombrie, cel mai mortal atac împotriva evreilor de la Holocaust, Moldova a fost alături de noi. Moldova a condamnat barbaria vicioasă a Hamas și a recunoscut în mod clar dreptul fundamental al Israelului la autoapărare”, a declarat oficialul.
Un alt subiect important al discuțiilor a fost protejarea și promovarea patrimoniului evreiesc din Republica Moldova. Oficialii au convenit asupra organizării unor evenimente culturale și proiecte de cercetare dedicate istoriei comunității evreiești, în scopul consolidării dialogului intercultural și întăririi legăturilor dintre cele două popoare.