Un complex multifuncțional de cel mult 15 etaje ar urma să apară în locul fostului cinematograf „Gaudeamus” din Capitală, a anunțat viceprimarul Ilie Ceban. Pe strada Vasile Alecsandri a început deja amenajarea șantierului. Construcția unui asemenea complex de 15 etaje ar fi ilegală și va suprasolicita traficul din zonă, susține consilierul municipal Victor Chironda, care a criticat autorizația emisă de municipalitate.
Într-o postare pe Facebook, fostul viceprimar de Chișinău, Victor Chironda, menționează că potrivit autorizației, pe terenul fostului cinematograf se va construi un complex cu 4 subsoluri, parter și 15 etaje. El a subliniat că, deși Consiliul Municipal Chișinău (CMC) a anulat în 2020 decizia care schimba destinația zonei din comercială în rezidențială, terenul a rămas în categoria C3 (destinat activităților comerciale).
Chironda consideră că ridicarea unei construcții atât de înalte depășește prevederile urbanistice și va pune presiune pe infrastructura rutieră și socială din zonă.
„În 2020, primarul Ceban rupea cămașa de pe el și promitea că nu va admite construcția unui bloc de 13 nivele în locul cinematograului Gaudeamus. Ca acum, în 2025 să admită 15 nivele. (...) Construcția unui asemenea complex în această zonă este ilegală și inadmisibilă. Fără o documentație de urbanism adecvată și fără soluții de fluidizare a traficului, o asemenea clădire va genera o presiune suplimentară enormă pe infrastructura socială și de transport în zona Pan Halippa, care și așa suferă de ambuteiaje cronice zilnice, în orele de vârf și va duce la scăderea nivelului de viață și a confortului urban a tuturor rezidenților din această zonă”, a scris consilierul municipal.
Astăzi, în cadrul ședinței primăriei, viceprimarul Ilie Ceban a dat asigurări că în zonă nu vom avea blocuri locative. Totuși, acesta a răspuns evaziv, întrebat dacă o clădire cu 15 etaje corespune planului urbanistic zonal:
„Terenul și construcția sunt proprietate privată de mulți ani. Anterior, foștii proprietari au încercat să modifice destinația zonei și să o transforme într-o zonă pentru construcția blocurilor. În 2020, acest lucru a fost stopat. Astăzi, este o zonă C3, care permite construcția unor obiective multifuncționale, sociale sau comerciale. Așa a fost solicitată eliberarea actelor permisive și așa au fost eliberate. - Pentru această zonă e ok să fie ridicată clădire cu 15 nivele conform planului urbanistic zonal? - Zona respectivă prevede și se încadrează în limitele normelor pentru zona dată”.
TV8.md amintește că în august 2020, consilierii municipali din CMC au anulat decizia prin care destinația pământului pe care se află „Gaudeamus” a fost schimbată în „zonă rezidențială cu densitate medie”, fiind posibilă construcția unui bloc locativ. După anularea modificării, pe teritoriu pot fi construite doar centre comerciale cu circa cinci nivele.
Lucrările de demolare a fostului cinematograf au început în luna iunie 2018. La scurt timp, viceprimarul de atunci, Nistor Grozavu, a semnat o dispoziție prin care sistează lucrările. Acțiunile au provocat discuții aprinse în societate, iar reprezentanți ai ONG-urilor s-au adresat în instanță pentru a verifica legalitatea lucrărilor. Instanța a decis atunci că demolarea se face în baza unei autorizații emise legal.
Demolarea a fost reluată în 2020, iar primarul Ion Ceban spunea că „pentru această zonă va fi analizată posibilitatea de a realiza un alt PUZ, unde va fi interzisă construcția blocurilor de locuit, iar terenul va fi valorificat, ridicându-se edificii sociale”.
Clădirea respectivă, din str. Vasile Alecsandri 4, este proprietate privată a unui agent economic, începând cu anul 2004. Iniţial, la solicitarea agentului economic, Primăria Chişinău a emis autorizaţie de desfiinţare a construcţiei încă pe 19 august 2016, act administrativ care a fost contestat în judecată de către reprezentanţi ai societăţii civile. În 2017, instanţa de judecată a respins cererea de chemare în judecată, stabilind că autorizaţia de desfiinţare a fost eliberată în mod legal.