„Vrem salarii”, „Avem de achitat facturi”. Sute de feroviari au ieșit cu pancarte în mâini la protest. Aceștia cer plata cât mai rapidă a restanțelor salariale. De dimineață, șeful interimar al Întreprinderii Calea Ferată a Moldovei (CFM), Serghei Tomșa, a dat asigurări că se caută soluții.
„Am venit cu durerea pe care o au toți lucrătorii feroviari, avem restanțe la salarii de 5-6 luni de zile. Noi suntem un obiect strategic de 5.000 de salariați. Când o trebuit calea ferată, s-au folosit de noi, dar acum ne trebuie ajutorul dumnealor. Am lucrat non-stop”, a declarat președinta Organizaţiei Sindicale Primare a Angajaţilor Staţiei Ungheni, Svetlana Moraru.
De dimineață, într-o postare pe Facebook, directorul interimar al CFM a subliniat că înțelege nemulțumirea angajaților și că se fac eforturi pentru a depăși situația dificilă:
„Trecem printr-o perioadă extrem de dificilă, iar lipsa salariilor luni la rând este o situație inacceptabilă pentru voi și pentru familiile voastre. Înțeleg perfect frustrarea și nemulțumirea voastră, iar protestele din fața Guvernului sunt o expresie firească a acestei realități. (...) În ultimele luni, am făcut eforturi continue împreună cu Ministerul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale pentru a obține sprijin financiar, a eficientiza cheltuielile și a atrage investiții. Plata salariilor rămâne prioritatea noastră absolută. Știm că nu este suficient să spunem „lucrăm la soluții”, ci trebuie să livrăm rezultate concrete.
De aceea, am accelerat toate acțiunile necesare pentru a redresa CFM: Accesarea sprijinului european pentru modernizarea infrastructurii, ceea ce ne va permite să creștem veniturile din transport și să asigurăm stabilitatea financiară; Optimizarea cheltuielilor și restructurarea organizațională pentru o administrare mai eficientă a resurselor; Atragerea de investiții și implementarea mecanismelor financiare care să ne ajute să acoperim cheltuielile operaționale, inclusiv salariile”.
Federația Sindicală a Feroviarilor din R. Moldova (FSF) a anunțat că manifestațiile au loc în fața Parlamentului, Guvernului și Președinției, precum și în toate cele opt noduri feroviare din țară: Ocnița, Bălți, Ungheni, Tighina, Basarabeasca și Giurgiulești.