Breaking news/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 1140: Alertă pentru Moldova și fake news pe X. Zelenski: „Războiul trebuie să se întoarcă de unde a venit”

/VIDEO/ Coadă de sute de metri la mormântul lui Alexei Navalnîi. Memoriale improvizate în toată Rusia

missing
16 februarie 2025, ora 18:00

O coadă de câteva sute de metri s-a format duminică la mormântul lui Alexei Navalnîi, la cimitirul Borisov din Moscova, în timp ce memoriale improvizate au fost observate în mai multe orașe din Rusia în semn de omagiu pentru opozantul rus la un an de la moartea acestuia în circumstanțe suspecte, cum sfârșesc, de regulă, în ultimii ani criticii liderului de la Kremlin Vladimir Putin, relatează Meduza și Libertatea.

La un an de la moartea lui Navalnîi, într-o colonie penală din vestul Siberiei, numeroși ruși au ieșit în stradă pentru a-l omagia, în pofida frigului, dar mai ales a riscului de a fi arestați de un regim tot mai brutal de la lansarea invaziei sale din Ucraina.

La Moscova, o coadă de câteva sute de metri s-a format la mormântul opozantului, la cimitirul Borisov, unde părinți și copii depun flori în amintirea celui care a fost principalul adversar politic al lui Vladimir Putin după asasinarea altui opozant, Boris Nemțov, pe 27 februarie 2015, la doi pași de Kremlin.

Părinții lui Navalnîi au venit la rândul lor la cimitir, precum și ambasadori occidentali, printre care cel al SUA, Lynne Tracy, cel al Marii Britanii, Nigel Casey, și cel al Uniunii Europene, Roland Galharague.

În afară de omagiul adus la cimitir, susținătorii opozantului rus au lipit stickere pro-Navalnîi în diferite locuri din diferite cartiere din Moscova. Poliția rusă nu s-a putut abține nici de această dată de la arestări. La Novosibirsk, cel puțin șase persoane care au venit să depună flori în memoria opozantului au fost reținute în parcul Narimski, lângă monumentul victimelor represiunii politice.

Flori în memoria lui Navalnîi au împânzit discret orașe mari precum Habarovsk, Tomsk, Ekaterinburg, Perm, Krasnoiarsk și altele.

Mesajul Iuliei Navalnaia 

La un an de la moartea opozantului, văduva sa, Iulia Navalnaia, crede că Rusia „la care a visat Alexei este posibilă”. „Știm pentru ce luptăm… Rusia viitorului, liberă, pașnică și frumoasă, cea la care a visat Aleksei, este posibilă. Să facem totul pentru ca visul lui să devină realitate”, a transmis ea.

„În urmă cu un an, Putin l-a ucis pe Aleksei Navalnîi. Vinovații săi nu trebuie să scape. Mulțumim tuturor celor care îl onorează azi pe Aleksei”, a comunicat fundația anticorupție a defunctului opozant rus. 

UE cere eliberarea deținuților politic din Rusia 

Șefa diplomației europene, Kaja Kallas, afirmă la rândul ei că Vladimir Putin și regimul său „poartă vina supremă” pentru moartea lui Aleksei Navalnîi, care „și-a dedicat viața unei Rusii libere și democratice”. Kallas a cerut regimului de la Moscova „să-i elibereze imediat și necondiționat pe avocații lui Aleksei Navalnîi și pe toți deținuții politic din Rusia”. „Uniunea Europeană solicită Rusiei să pună capăt represiunii brutale împotriva societății civile, presei și membrilor opoziției și să respecte dreptul internațional”, atrage atenția fostul premier al Estoniei.

Cancelarul german în exercițiu Olaf Scholz a reamintit la rândul lui că Aleksei Navalnîi „a murit acum un an pentru că a luptat pentru democrație și libertate în Rusia”. „Putin combate brutal libertatea și pe apărătorii ei. Munca lui Navalnîi a fost cu mult mai curajoasă. Curajul său a făcut diferența și merge dincolo de moartea sa”, a scris Scholz.

De ce investitorii mari pleacă din Republica Moldova? Cum putem atrage investiții străine? De unde țara noastră poate aduce mai multă forță de muncă? Ce trebuie să facă statul pentru a asigura o creștere economică veritabilă? Răspunsurile le aflați de la invitatul emisiunii Cutia Neagră PLUS, omul de afaceri Vasile Tofan.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Octavian Iachimovschi, șeful adjunct al Procuraturii Anticorupție, la Cutia Neagră PLUS cu Mariana Rață.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Un program de stat de impulsionare a industriei de producere a energiei verzi a fost transformat într-o afacere la limita legalității. Beneficiarii principali sunt câțiva afaceriști. Unul dintre ei, după ce a primit pe gratis de la stat avize pentru a crea zeci de parcuri fotovoltaice, le folosește pentru a construi piramide financiare. Situația e cu atât mai proastă cu cât din totalul de 2000 MW de energie regenerabilă pentru care s-au emis avize, doar 10% din aceste capacități s-au transformat în parcuri fotovoltaice și eoliene. O parte a capacităților a devenit marfă scumpă pe o piață neagră.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Directorul Agenției Proprietăți Publice, Roman Cojuhari, este invitatul de astăzi al emisiunii Cutia Neagră PLUS.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Șeful IGP, Viorel Cernăuțeanu, este invitatul de astăzi al emisiunii Cutia Neagră PLUS.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Eșec diplomatic la întâlnirea dintre Trump și Zelenski. S-a pierdut șansa păcii? Cum va fi afectată Republica Moldova?
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Trump și Putin împart lumea? Ce urmează după întâlnirea din Arabia Saudită și declarațiile scandaloase ale președintelui american? Oficialii ruși jubilează. Se va afla și Republica Moldova în meniul Moscovei?
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Ministra Justiției, Veronica Mihailov-Moraru, este invitata emisiunii „Cutia Neagră PLUS” cu Mariana Rață.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Businessmanul prin care Rusia intenționa să asigure regiunea transnistreană cu gaz a fost implicat și în trecut în afaceri controversate cu iz rusesc. Cutia Neagră PLUS a descoperit în spatele omului de afaceri o întreagă rețea de companii din Moldova, România, Ucraina și Bulgaria. Mai mult, Arcadie Vicol a fost învinuit recent și de investiții dubioase în România.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Șefa Procuraturii Anticorupție, Veronica Dragalin, invitata emisiunii Cutia Neagră PLUS: „Conducerea țării mi-a cerut să plec. Politicienii nu au dreptul constituțional și nici moral să-mi ceară mie demisia”.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Reforma justiției prinde noi turații. Mănușile albe au fost aruncate Veronicăi Drăgălin?
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Cutie Neagră PLUS cu vicepremierul pentru Reintegrarea Republicii Moldova, Oleg Serebrian
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Investigațiile anului 2024. Analizăm provocările jurnaliștilor și (in)acțiunile autorităților astăzi la Cutia Neagră PLUS. Invitate: Alina Radu, directoarea Ziarului de Gardă și Cornelia Cozonac, directoarea Centrului de Investigații Jurnalistice.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Fostul prim-ministru al Republicii Moldova, Vlad Filat, este invitatul emisiunii Cutia Neagră PLUS.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Republica Moldova a fost vizitată, în secret, de mai mulți miliardari ruși în 2023. Unii dintre ei se regăsesc pe lista de sancțiuni a Ucrainei, pentru suspiciuni că ar finanța armata rusă. Alții au fost declarați indezirabili în state membre UE pentru aceleași motive. La Chișinău i-a adus un scop comun - obținerea cetățeniei moldovenești. După închiderea programului cetățenie prin investiții, în Moldova s-a dezvoltat o piața neagră de servicii de facilitare a obținerii cetățeniei. Afacerea se bazează pe falsificarea certificatelor de naștere. În calitate de părinți ai oligarhilor ruși sunt persoane decedate, în fragedă copilărie, încă acum 75 de ani. Cutia Neagră PLUS a identificat printre beneficiarii schemei și un businessman rus, care s-a ocupat de administrarea banilor oligarhului Roman Abramovici.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Comisia Pre-vetting a ajuns pe final de mandat. Despre cele mai importante provocări și scandaluri legate de procesul de evaluare a candidaților și de membrii Comisiei. Invitați: Herman von Hebel și Nadejda Hriptievschi.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
De ce trenează schimbările în justiție? Cum a ajuns reforma anticorupție un eșec? De ce durează atât de mult curățenia în sistem? Aflăm răspunsurile de la ministra Justiției, Veronica Mihailov-Moraru.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS a intrat în posesia mai multor ore de înregistrări audio ale discuțiilor purtate de Veaceslav Platon cu Ilan Șor, doi prieteni buni în acea perioadă. Discuțiile ne-au ajutat să reconstruim, piesă cu piesă, întregul puzzle al celei mai mari crime financiare din istoria Republicii Moldova - „Furtul miliardului”.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Vettingul este cea mai discutată reformă din domeniul Justiției. Urmează noi demisii la Curțile de apel Bălți, Cahul și Comrat? Câți judecători de la Curtea de Apel Chișinău vor promova testul de integritate? Cine și cum influențează procesul de evaluare a magistraților? Cum se simte vettingul pe interior, dar și care este impactul acestuia asupra întregului sistem, discutăm la Cutia Neagră PLUS. Invitați: vicepreședintele Comisiei Vetting Andrei Bivol și judecătorul Dumitru Racoviță.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Candidatul la funcția de președinte Alexadr Stoianoglo și-a petrecut, anul acesta, Crăciunul pe stil vechi în prestigioasa stațiune balneară cehă, Karlovy Vary. Stoianoglo și soția sa Țvetana Curdova au mers acolo însoțiți de prieteni de familie. Cel care a plătit hotelul pentru toți este un moldovean cu afaceri în România, care în utimii doi ani a sponsorizat cu milioane de lei diverse proiecte sociale promovate de Șor. Sponsorul lui Șor l-a însoțit pe Stoianoglo în această vacanță.

/VIDEO/ Avertismentul lui Gordon: Putin visează la refacerea URSS și Moldova e pe lista lui. „E bolnav de trecutul sovietic”
/VIDEO/ Avertismentul lui Gordon: Putin visează la refacerea URSS și Moldova e pe lista lui. „E bolnav de trecutul sovietic”
/VIDEO/ Campania „Bătrânii noștri” revine la TV8: Fii lumina lor de Paște! Cum poți să-i ajuți și tu
/VIDEO/ Campania „Bătrânii noștri” revine la TV8: Fii lumina lor de Paște! Cum poți să-i ajuți și tu
/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 1139: Minut de reculegere la Chișinău, linie roșie și întrebările lui Putin. Polonia: „Rusia vrea război”
/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 1139: Minut de reculegere la Chișinău, linie roșie și întrebările lui Putin. Polonia: „Rusia vrea război”
/VIDEO/ Verde-n ochi: Provocare, capcană și umilință. Miza reală a Rusiei în istoria cu Nesterovschi
/VIDEO/ Verde-n ochi: Provocare, capcană și umilință. Miza reală a Rusiei în istoria cu Nesterovschi
/VIDEO/ Trump riscă să fie păcălit de Putin? Gordon: „Când o să se sature ca această maimuță să-l prostească?”
/VIDEO/ Trump riscă să fie păcălit de Putin? Gordon: „Când o să se sature ca această maimuță să-l prostească?”

externe

/LIVE TEXT/ Război în Orientul Mijlociu, ziua 550: Discuții Iran-SUA și prietenia Trump-Erdogan. Netanyahu a fost primit la Casa Albă

08 aprilie 2025, ora 11:31

Premierul Israelului, Benjamin Netanyahu, a ajuns la Casa Albă, unde a fost întâmpinat de preşedintele SUA, Donald Trump. Cei doi vor discuta despre tarife, Gaza și Iran. În acest context, premierul a afirmat că se lucrează asupra unui acord privind eliberarea ostaticilor deținuți în Gaza, iar președinte a punctat că are relații foarte bune cu președintele Turciei, Recep Erdogan.

Între timp, șefii a şase agenţii ale ONU au cerut luni o reînnoire urgentă a discuţiilor despre încetarea focului în Gaza, iar „discuții indirecte la nivel înalt” între Statele Unite și Iran vor avea loc sâmbătă în Oman.

video: yt/AFP News Agency

UPDATE Premierul israelian Benjamin Netanyahu a afirmat luni că Israelul lucrează la un nou „acord” privind eliberarea ostaticilor deținuți de Hamas în Fâșia Gaza, în declarații făcute în prezența președintelui american Donald Trump, notează AFP, conform Agerpres. „Lucrăm în prezent la un alt acord care sperăm să aibă succes și suntem hotărâți să scoatem toți ostaticii”, a declarat oficialul după o întâlnire la Casa Albă cu președintele Statelor Unite.

UPDATE Premierul Israelului, Benjamin Netanyahu, a ajuns la Casa Albă, unde a fost întâmpinat de preşedintele SUA, Donald Trump. Urmează discuţii cruciale între cei doi, despre tarife şi Iran. Vizita are loc în timp ce 6 agenţii ONU solicită reluarea urgentă a discuţiilor despre încetarea focului în Gaza, transmite Mediafax. Coloana oficială a lui Netanyahu a ajuns la Casa Albă, iar Trump a ieşit de la Casa Albă şi l-a întâmpinat afară. Premierul şi preşedintele şi-au strâns mâinile şi au salutat presa, înainte de a intra la Casa Albă pentru întâlnire.

video: x/sentdefender

UPDATE Donald Trump s-a declarat luni încrezător că va putea rezolva „problema” dintre Israel și Turcia cu privire la Siria, subliniind relația sa bună cu liderul turc Recep Tayyip Erdogan care, potrivit președintelui american, a „preluat de facto controlul” Siriei, relatează The Times of Israel, conform Digi24. „Am relații bune cu un tip pe nume Erdogan. Ați auzit de el? Se pare că îmi place de el și că el mă place”, a declarat Trump presei în Biroul Oval la finalul unei întrevederi cu premierul israelian Benjamin Netanyahu.

UPDATE Trupele israeliene au putut fi văzute luni curăţând terenul şi construind turnuri de supraveghere în părţile din Gaza pe care le-au cucerit în ultimele zile, în cadrul unei noi ofensive despre care Organizaţia Naţiunilor Unite afirmă că a capturat sau depopulat deja două treimi din enclavă, transmite Mediafax. 

UPDATE „Discuții indirecte la nivel înalt” între Statele Unite și Iran vor avea loc sâmbătă în Oman, a anunțat marți ministrul iranian de externe, Seyed Abbas Araghchi, notează AFP, conform Agerpres. „Acesta este atât o oportunitate, cât și un test. Mingea este în terenul Americii”, a scris Araghchi pe X, după ce președintele american Donald Trump a afirmat că Washingtonul poartă discuții „directe” cu Teheranul asupra programului său nuclear.

UPDATE Şefii a şase agenţii ale ONU au cerut luni o reînnoire urgentă a discuţiilor despre încetarea focului în Gaza, avertizând asupra lipsei de ajutoare şi a foametei de când Israelul şi-a reluat asaltul total. În prima săptămână de la reluarea luptelor au fost ucişi sau răniţi circa 1.000 de copii, transmite Mediafax. 

UPDATE Producţia de petrol a Organizaţiei Ţărilor Exportatoare de Petrol (OPEC) a scăzut în luna martie, înaintea unei creşteri planificate a producţiei, potrivit unui sondaj realizat de Reuters. Scăderea a fost determinată de reducerea livrărilor din Nigeria către rafinăriile interne şi de diminuarea ofertei din Iran şi Venezuela, pe fondul reînnoirii presiunilor impuse de administraţia Trump asupra acestor două state, transmite News.ro.

/LIVE TEXT/ Război în Orientul Mijlociu, ziua 549: Anchetă la Casa Albă și noi atacuri asupra Gazei. Gideon Saar a făcut o vizită rară în UAE
/LIVE TEXT/ Război în Orientul Mijlociu, ziua 548: Călătorie soldată cu demisie și Netanyahu la Casa Albă. Israelul își recunoaște greșelile
/VIDEO/ Investițiile străine, cheie a progresului Moldovei? Vasile Tofan: „Suveranismul înseamnă izolare, nouă ne trebuie opusul”
/VIDEO/ Investițiile străine, cheie a progresului Moldovei? Vasile Tofan: „Suveranismul înseamnă izolare, nouă ne trebuie opusul”
/VIDEO/ Campania „Bătrânii noștri” revine la TV8: Fii lumina lor de Paște! Cum poți să-i ajuți și tu
/VIDEO/ Campania „Bătrânii noștri” revine la TV8: Fii lumina lor de Paște! Cum poți să-i ajuți și tu
/VIDEO/ Avertismentul lui Gordon: Putin visează la refacerea URSS și Moldova e pe lista lui. „E bolnav de trecutul sovietic”
/VIDEO/ Avertismentul lui Gordon: Putin visează la refacerea URSS și Moldova e pe lista lui. „E bolnav de trecutul sovietic”
/VIDEO/ Verde-n ochi: Provocare, capcană și umilință. Miza reală a Rusiei în istoria cu Nesterovschi
/VIDEO/ Verde-n ochi: Provocare, capcană și umilință. Miza reală a Rusiei în istoria cu Nesterovschi
/VIDEO/ Tragedie în Cluj: Sunt 8 victime, inclusiv 4 moldoveni. Cum s-a produs accidentul
/VIDEO/ Tragedie în Cluj: Sunt 8 victime, inclusiv 4 moldoveni. Cum s-a produs accidentul

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegramTiktok

© 2025 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md este permisă doar cu citarea sursei în primul alineat și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.