Proiectul privind comasarea Procuraturii Anticorupție (PA) și PCCOCS nu e despre o persoană, ci despre a construi o procuratură care să facă față amenințărilor asupra țării - sunt primele declarații ale președintelui Parlamentului după demisia șefei PA. Într-o postare pe Facebook, Igor Grosu a reiterat că rezultatele PA au fost slabe și că acest lucru nu mai poate fi tolerat.
„Așa și cum am promis săptămâna trecută, azi a avut loc o primă consultare publică pe marginea proiectului privind crearea unei noi procuraturi specializată pe Anticorupție și Combaterea Crimei Organizate. Proiectul de modificare a legii, înregistrat recent la Parlament, nu este despre o persoană, dar este despre a construi o procuratură specializată, mai integră, care să facă față amenințărilor fără precedent asupra țării noastre din partea grupărilor criminale și să livreze dreptate pentru oameni. Lipsa de rezultate nu mai poate fi tolerată”, a scris Igor Grosu.
Șeful Legislativului susține că PA nu a răspuns așteptărilor cetățenilor:
„Este clar de mult timp că rezultatele Procuraturii Anticorupție în lupta cu corupția mare au fost slabe. Instituția nu a răspuns la așteptările societății și nu o spun doar că eu așa văd, dar asta o cer și oamenii cu care discut în vizitele mele. Toată lumea înțelege asta. Marii hoți încă nu stau la pușcărie. Noi nu avem timp să așteptăm, trebuie să apărăm țara de grupări criminale, finanțate la greu de Kremlin. Nu ne jucăm de-a țara, dar apărăm țara”.
Declarațiile vin după ce Veronica Dragalin și-a anunțat demisia, criticând inițiativa legislativă privind restructurarea procuraturilor specializate, pe care a catalogat-o drept un atac asupra statului de drept.
„Acest proiect de lege subminează progresul pe care l-am făcut, compromite independența justiției și slăbește capacitatea țării noastre de a-i trage la răspundere penală pe cei aflați la putere, care încalcă legea (...) Lichidarea Procuraturii Anticorupție va avea implicații grave și periculoase pentru statul de drept în Republica Moldova și pentru parcursul european consacrat în Constituția Republicii Moldova. Ca deputați, aveți o obligație față de cetățeni să respectați Constituția. Prin aprobarea acestei legi, transmiteți mesajul că justiția poate fi influențată de capricii politice”, a declarat Veronica Dragalin.