Donald Trump preia retorica lui Vladimir Putin în efortul său de a aduce pacea în Ucraina. Șeful de la Casa Albă promovează falsul că Volodimir Zelenski nu are decât susținerea a patru la sută dintre ucraineni. Mai mult, Trump crede că Ucraina putea fi evita războiul și l-a atichetat pe liderul de la Kiev drept un un negociator slab şi „extrem de incompetent”.
Declarațiile președintelui american sunt aplaudate la Moscova. Ministrul rus de externe este încântat de faptul că, în sfârșit, un lider occidental recunoaște că războiul a fost provocat de Kiev și nu de cei care au invadat țara vecină.
"Astăzi am auzit, Oh, ei bine, nu am fost invitaţi. Ei bine, aţi fost acolo timp de trei ani. Ar fi trebuit să-i puneţi capăt - trei ani! Nu ar fi trebuit să se întâmple niciodată. Nu ar fi trebuit să începeţi niciodată (războiul n.r). Ar fi trebuit să încheiaţi o înţelegere. Aș fi putut încheia o înțelegere pentru Ucraina, care ar fi lăsat-o cu o mare parte din pământ, nimeni nu ar fi fost ucis, niciun oraș nu ar fi fost distrus", a declarat președintele SUA, Donald Trump.
Comentariul - care ignoră faptul că Rusia a fost cea care a invadat Ucraina fără a fi provocată, în urmă cu trei ani - este cel mai dur reproş al lui Trump la adresa părţii ucrainene. Acesta a venit în timp ce Zelenski şi liderii din întreaga Europă se străduiesc să aibă un răspuns la indiciile tot mai numeroase că cel mai important aliat al Kievului din ultimii trei ani pare să fie mai interesat de normalizarea relaţiilor cu Rusia decât de asigurarea supravieţuirii Ucrainei.
Trump a confirmat, de asemenea, interesul său pentru forţarea alegerilor în Ucraina ca parte a oricărei soluţii diplomatice la război.
"Avem o situaţie în care nu am avut alegeri în Ucraina, în care avem legea marţială în Ucraina, în care liderul din Ucraina -adică urăsc să o spun, dar a scăzut la 4% rata sa de aprobare", a subliniat președintele SUA, Donald Trump.
Această declaraţie, notează Politico, este contrazisă de realitatea din Ucraina, unde oficialii aleşi şi o mare parte a populaţiei au fost şocaţi de acţiunile administraţiei Trump, care par indiferente la soarta naţiunii. În timp ce ratingul de aprobare publică al lui Zelenski a scăzut faţă de primele zile ale războiului, acesta are încă sprijinul unei majorităţi restrânse a ucrainenilor -52%, potrivit unui sondaj de luna trecută, notează aceeași publicație.
Afirmațiile lui Trump au făcut deliciul Moscovei. Ministrul rus de externe a venit în duma rusească pentru a le povesti deputaților despre impresiile lăsate de convorbirile pe care le-a avut ieri cu americanii.
"Este primul şi până acum singurul lider occidental care a spus clar şi răspicat că una dintre principalele cauze ale situaţiei din Ucraina a fost, poziţia fostei administraţii care a vrut să aducă Ucraina în NATO. Niciun lider occidental nu a mai spus asta vreodată, dar el a spus-o de mai multe ori. Acesta este un semnal că ne înţelege poziţia", a punctat ministrul rus de externe, Serghei Lavrov.
Lavrov a estimat că Trump a înţeles poziţia Kremlinului care şi-a justificat invazia în Ucraina prin opoziţia sa faţă de ambiţia Kievului de a adera la Alianţa Nord Atlantică, o organizaţie considerată o ameninţare existenţială de către Rusia. Oficiali americani şi ruşi de rang înalt au purtat marţi discuţii diplomatice în Arabia Saudită fără niciun oficial ucrainean prezent. Niciuna din părți nu a oferit detalii despre ce mai exact s-a discutat în cadrul întâlnirii, spunând doar că discuțiile au fost productive. Mai multe surse diplomatice străine au declarat însă pentru Fox News că forţarea Ucrainei să organizeze noi alegeri ar putea fi o parte esenţială a unui acord de pace, pentru că atât SUA, cât şi Rusia consideră că preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski are şanse reduse de a mai câştiga un nou mandat, iar Moscova speră că va putea face să fie ales un preşedinte marionetă.