Fostul vicepreședinte al Statelor Unite între 2017 și 2021, sub administrația lui Donald Trump îi atrage atenția acestuia că nu Ucraina a început războiul, ci Rusia a „lansat o invazie brutală și neprovocată”, scrie g4media.ro.
„Domnule președinte, Ucraina nu a „început” acest război. Rusia a lansat o invazie brutală și neprovocată, soldată cu sute de mii de victime. Drumul spre pace trebuie să fie construit pe Adevăr”, a scris Pence pe pagina sa de X. El a postat și un link către site-ul Fox News, apropiat republicanilor, care anunța în 24 februarie 2022 că „Rusia invadează Ucraina în cel mai mare atac european de la al Doilea Război Mondial”.
Pence a făcut această clarificare în contextul în care Donald Trump l-a acuzat pe președintele Ucrainei Volodomir Zelenski de faptul că din cauza lui s-ar fi produs invazia rusă.
Într-o postare fără precedent de agresivă la adresa președintelui din Ucraina, Trump a amintit de trecutul de actor al lui Zelenski și l-a acuzat că l-a „manipulat” pe predecesorul său de la Casa Albă, Joe Biden, pentru a intra „într-un război care nu putea fi câștigat”.
„Gândiți-vă la asta, un comediant cu un succes modest, Volodimir Zelenski, a convins Statele Unite ale Americii să cheltuie 350 de miliarde de dolari, să intre într-un război care nu putea fi câștigat, care nu trebuia să înceapă niciodată, însă un război pe care el, fără SUA și fără «TRUMP», nu va putea să îl soluționeze niciodată”, a declarat Donald Trump, miercuri, într-o postare pe Truth Social.
Mike Pence a fost guvernator al statului Indiana din 2013 până în 2017 și a fost membru al Camerei Reprezentanților a SUA între 2001 și 2013.
Câţiva dintre colegii republicani ai lui Trump din Congres au declarat că nu sunt de acord cu afirmaţia preşedintelui potrivit căreia Zelenski este un dictator şi Ucraina poartă responsabilitatea pentru invazia Rusiei. Cea mai remarcabilă luare de poziţie vine din partea lui Mike Pence, fostul vicepreşedinte american în primul mandat al lui Donald Trump.
„Dle preşedinte, Ucraina nu a „început” acest război. Rusia a lansat o invazie brutală şi neprovocată, soldată cu sute de mii de victime. Drumul spre pace trebuie să fie construit pe baza adevărului”, a scris pe X Mike Pence şi a dat link la articolul Fox News din 24 februarie 2022 intitulat: „Rusia invadează Ucraina în cel mai mare atac din Europa de la al Doilea Război Mondial”, scrie adevarul.ro.
Deşi nu l-a criticat direct pe Trump, liderul majorităţii republicane din Senat, John Thune - un vechi susţinător al Ucrainei - a spus că Trump are nevoie de „spaţiu” pentru a lucra la un acord de pace şi de sprijin din partea Congresului.
„Cred că este în interesul tuturor, Ucraina, Rusia, Europa, Statele Unite, dacă se poate ajunge la o încheiere paşnică a războiului. Deci despre asta este vorba în acest moment şi cred că majoritatea dintre noi dorim să le sprijinim eforturile pe măsură ce se îndreaptă în această direcţie şi sperăm să ajungă la un rezultat pozitiv”, a comentat Thune.
Spre deosebire de Trump, el a spus că „nu există nicio îndoială” că Rusia este „agresorul aici”. Thune a ignorat însă întrebările despre ultima postare a lui Trump pe Truth Social, în care îl numeşte pe Zelenski „dictator”.
Influentul senator republican Lindsey Graham din Carolina de Sud a ripostat, de asemenea, la comentariile lui Trump care îl învinuia pe Zelenski pentru războiul cu Rusia.
„Când vine vorba de vina pentru invazia rusă din Ucraina, îl învinovăţesc pe Putin mai presus de toţi ceilalţi”, a spus el. Pe de altă parte, Graham a aruncat o parte din vină asupra foştilor preşedinţi democraţi Joe Biden şi Barack Obama şi a adăugat că Trump „este cea mai bună speranţă a Ucrainei de a pune capăt acestui război în mod onorabil şi corect. Cred că va avea succes şi că va atinge acest obiectiv în stilul Trump”, a spus senatorul.
Preşedintele ucrainean a dezvăluit miercuri seara, în adresarea sa către compatrioţi, că a discutat cu Lindsey Graham „o persoană foarte constructivă” cu care a convenit să conclucreze pe viitor.
Senatorul republican de Louisiana John Kennedy (fără legătură cu celebra familie Kennedy - n.r.) a declarat că nu este de acord cu Trump că Ucraina a început războiul, dar că administraţia lucrează la un acord care „ridică” Ucraina.
Susan Collins, senatoare republicană, a spus şi ea că nu este de acord cu faptul că Trump dă vina pe Zelenski pentru războiul în curs cu Rusia. „Nu sunt de acord că preşedintele Zelenski este de vină în vreun fel”, a declarat senatoarea din Maine. „A fost o invazie ilegitimă din partea Rusiei”, a punctat ea.
Senatoarea republicană de Alaska Lisa Murkowski a spus că „în mod sigur nu s-ar referi niciodată la preşedintele Zelenski ca la un dictator”. Ea a ripostat la comentariile lui Trump care îl învinuiau pe preşedintele ucrainean pentru război, spunând: „Este destul de clar cine a început războiul. A fost absolut Rusia, la directiva lui Putin. Nu cred că ar trebui să existe vreo confuzie cu privire la acest lucru”.
Senatorul de Missouri Eric Schmitt a comentat criticile lui Trump la adresa lui Zelenski, spunând: „Cred că preşedintele Trump, în numele poporului american, încearcă să negocieze pacea între Rusia şi Ucraina”.
El a spus că Trump îşi îndeplineşte promisiunea de campanie de a pune capăt războaielor veşnice, adăugând: „Am încredere în preşedintele Trump. Este un maestru al negocierii şi cred că va ajunge la o pace durabilă”. Întrebat dacă este util ca Trump să îl critice pe Zelenski pentru a ajunge la o înţelegere, senatorul republican a spus: „Nu voi intra în tactici. Preşedintele Trump va fi capabil să o livreze”.