Un sat din Filipine oferă recompensă pentru fiecare ţânţar prins, viu sau mort. Se întâmplă în contextul creșterii numărului de cazuri de febră dengue, scrie G4Media.
Satul Addition Hills din Mandaluyong, o suburbie a capitalei Manila, a lansat campania „May Piso sa Mosquito” („Există peso în ţânţar”) – atrăgând mulţimi de oameni la primăria din sat. Locuitorii vor primi câte un peso filipinez (0,017 dolari) pentru fiecare cinci ţânţari – sau larve – prinşi, vii sau morţi, în cadrul eforturilor de combatere a creşterii numărului de cazuri de febră dengue.
„Proiectul ‘May Piso sa Mosquito’ este o măsură alternativă, mai ales într-un moment în care cazurile de dengue sunt în creştere”, a declarat liderul satului, Carlito Cernal, într-o postare pe Facebook.
Cernal a apărat strategia neconvenţională, care a determinat Departamentul de Sănătate să sugereze că, în loc să ofere o recompensă pentru ţânţari, autorităţile locale ar trebui să se ocupe de colectarea gunoiului.
Pe pagina sa de Facebook, satul a declarat că un locuitor a adus 45 de larve de ţânţari, câştigând astfel 9 pesos. Venitul mediu zilnic în Manila este între 600 şi 645 de pesos.
Carmelita Gonzales, şefa de personal din cadrul conducerii satului, a declarat că până în prezent cel puţin 36 de locuitori au răspuns la acest apel: „Ei se distrează adunând ţânţarii şi larvele”.
„Mai important, proiectul a sensibilizat locuitorii cu privire la necesitatea de a curăţa împrejurimile pentru a lupta împotriva dengue. Vom avea această campanie cât timp numărul cazurilor de dengue este ridicat”, a adăugat ea.
Unii locuitori şi-au exprimat îngrijorarea că proiectul s-ar putea întoarce împotriva lor, iar sătenii fără scrupule ar putea creşte ţânţari pentru recompensă.
La nivel naţional, cel puţin 21 de persoane au murit din cauza dengue din ianuarie, potrivit Ministerului Sănătăţii, care a înregistrat un total de 28.234 de cazuri de dengue din ianuarie până la 1 februarie, o creştere de 40% comparativ cu aceeaşi perioadă a anului trecut.
Dengue este o boală virală care pune viaţa în pericol, răspândită de ţânţari în regiunile tropicale şi subtropicale. În 2024, peste 14 milioane de cazuri de dengue şi peste 10.000 de decese asociate acestei boli au fost raportate la nivel global, conform cifrelor Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS).