Breaking news/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 1095: Războiul rezoluțiilor și șantaj Starlink. Zelenski nu cedează lui Trump, chiar dacă Putin presează

externe

/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 1094: Discuții secrete, moment critic și condiția SUA! Polonia propune un plan cu 3 puncte: „Acum!”

21 februarie 2025, ora 15:04

Tensiunile dintre administrația Trump și președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, continuă să crească, după ce liderul de la Kiev a respins inițial un acord prin care SUA ar fi obținut acces la resursele minerale ale Ucrainei, în valoare de 500 de miliarde de dolari. Casa Albă exercită acum presiuni intense asupra Kievului pentru a accepta un parteneriat economic „îmbunătățit”, menționând că aceasta ar fi cea mai bună garanție de securitate pentru Ucraina, potrivit Reuters și Axios, citate de News.

Președintele Volodimir Zelenski l-a primit joi la Kiev pe trimisul special al Casei Albe, generalul în rezervă Keith Kellog. La finalul discuțiilor, liderul ucrainean s-a declarat gata pentru un acord de investiții și securitate cu Statele Unite. Preşedintele francez Emmanuel Macron a estimat joi că "nimeni nu are dreptul să spună" că "Ucraina nu are dreptul să intre" în UE sau NATO, declaraţie făcută în cursul unui schimb de opinii cu internauţi pe rețelele de socializare, relatează AFP.

UPDATE Premierul polonez Donald Tusk a publicat, joi, pe X, un plan care conține trei puncte pentru ca Uniunea Europeană să răspundă la situația din Ucraina, potrivit The Guardian. „Gata cu discuțiile, este timpul să acționăm: 1. Să ne finanțăm ajutorul pentru Ucraina din activele rusești înghețate. 2. Să consolidăm poliția aeriană, santinelele baltice și frontierele UE cu Rusia. 3. Să adoptăm rapid noi norme fiscale pentru a finanța securitatea și apărarea UE. Acum!”, !” a scris Tusk pe X.

UPDATE Aproximativ 63% dintre ucraineni aprobă acţiunile lui Volodimir Zelenski în calitate de preşedinte, potrivit unui sondaj realizat de proiectul Identity and Borders in Flux: The case of Ukraine (IBIF) în parteneriat cu Institutul Internaţional de Sociologie din Kiev (KIIS) şi publicat pe 19 februarie. Sondajul a fost publicat la scurt timp după ce preşedintele american Donald Trump a afirmat că Zelenski are o „rată de aprobare de 4%”, fără a furniza o sursă pentru a-şi susţine afirmaţia. La scurt timp după aceea, Trump l-a numit pe Zelenski un „dictator”. Sondajul a fost realizat între noiembrie 2024 şi ianuarie 2025, cu participarea a 1 600 de respondenţi. Proiectul IBIF este finanţat în principal de Academia Britanică, cu finanţare suplimentară din partea ZOiS şi a Institutului pentru Studii Europene, Ruse şi Eurasiatice al Universităţii George Washington.

UPDATE Organizarea imediată a unor alegeri în Ucraina ar fi catastrofală pentru țară, în măsura în care milioane de ucraineni ar fi privați de drepturi de drept, a declarat joi primarul Kievului, Vitali Kliciko, în Parlamentul European, relatează Politico.

UPDATE Kremlinul a declarat vineri că există o înţelegere reciprocă cu privire la necesitatea unei întâlniri între preşedintele american Donald Trump şi liderul rus Vladimir Putin, dar că detaliile unei astfel de întâlniri nu au fost încă stabilite.

UPDATE Ministerul Apărării a promovat proiectul de Lege privind controlul utilizării spaţiului aerian naţional, fapt care va permite militarilor să pună la pământ drone rusești care ne încalcă teritoriul. Unele voci au spus că asta însemnă război cu Rusia, fapt total neadevărat. Mai exact, partidele AUR, POT și SOS România au votat împotriva proiectului de lege care permite armatei să doboare dronele ce pătrund în spațiul aerian al țării, cât și legea privind desfăşurarea pe timp de pace a misiunilor militare în țară, în plenul de miercuri al Camerei Deputaților, notează NewsWeek.

UPDATE Șefa politicii externe a Uniunii Europene, Kaja Kallas, a declarat joi că interacțiunile dintre Statele Unite și Rusia au arătat că Moscova nu a renunțat la obiectivele sale teritoriale în Ucraina și că liniștirea acesteia ar trimite un semnal periculos, scrie Reuters. “Vor să aibă maximul și în plus pe deasupra”. Ea a avertizat că “dacă dăm totul pe tavă agresorului, trimitem un semnal tuturor agresorilor din lume că pot face acest lucru”.

UPDATE Majoritatea ruşilor (36%) nu se aşteaptă la nicio schimbare în relaţiile ruso-americane, după sosirea preşedintelui american Donald Trump la Casa Albă, 34% dintre ruşi cred că relaţiile bilaterale se vor îmbunătăţi, iar 7% spun că se vor înrăutăţi, potrivit unui sondaj publicat pe site-ul Fundaţiei pentru Opinie Publică, notează Digi24.

UPDATE Preşedintele american Donald Trump „trebuie să-l fi confundat" pe Volodimir Zelenski cu preşedintele rus Vladimir Putin atunci când l-a acuzat pe liderul ucrainean că este un dictator, a declarat joi şefa diplomaţiei europene, Kaja Kallas, la Johannesburg, unde se desfăşoară o reuniune a miniştrilor de externe din G20. „Când am auzit asta, prima dată m-am gândit că trebuie să-i fi confundat pe cei doi. Pentru că este evident, dictatorul este Putin", a insistat Kallas la un briefing de presă în Africa de Sud, informează AFP, potrivit Agerpres.

UPDATE Rusia intenționează să promoveze narațiuni „victorioase” cu ocazia aniversării invaziei la scară largă, iar la 24 februarie Kremlinul intenționează să declare o presupusă „victorie” în războiul împotriva Ucrainei, potrivit Serviciului de informații al armatei din Ucraina, citat de Zerkalo Nedeli. După ce Rusia nu a reuşit să cucerească Ucraina în câteva zile în 2022 şi a suferit mai multe înfrângeri în 2022, Kremlinul a început să promoveze afirmaţia falsă că Rusia este în război cu NATO. Partenerii occidentali au furnizat arme Ucrainei încă de la începutul războiului total, dar nu au trimis niciodată trupe în Ucraina, temându-se de o escaladare, scrie Mediafax.

UPDATE Scriitorul Stephen King, unul dintre cei mai mari critici ai președintelui Donald Trump din lumea literară, l-a numit „iubitor de Putin”, acuzându-l pe liderul SUA și pe consilierul său, miliardarul Elon Musk, de trădare, notează Ziare.com.

UPDATE Președintelui american Donald Trump nu îi pasă de viitorul Ucrainei după încheierea războiului cu Rusia, a declarat pentru CNBC fostul șef al diplomației ucrainene, Dmitro Kuleba, pe fondul escaladării rapide a tensiunilor dintre Kiev și Washington săptămâna aceasta. „Nu cred că îi pasă. Bine, hai să o spun și mai simplu. Sunt de părere că nu îi pasă. Sunt de părere că nu îi pasă de nicio țară din lume, în afară de Statele Unite”, a declarat el într-un interviu acordat CNBC.

UPDATE Comisia Europeană a propus crearea unui sistem paneuropean de monitorizare din spațiu a deteriorării cablurilor subacvatice și de detectare a „activităților suspecte pe mare”, precum și utilizarea dronelor militare maritime pentru supravegherea vaselor petroliere rusești, a declarat comisarul european pentru apărare, Andrius Kubilius, care a prezentat inițiativa. 

UPDATE Premierul finlandez Petteri Orpo a declarat joi că ţara sa şi Europa trebuie să-şi crească bugetele pentru apărare în faţa "ameninţării permanente" a Rusiei, relatează AFP.

UPDATE Rusia a lansat în noaptea de joi spre vineri 160 de drone asupra teritoriului Ucrainei şi a efectuat zeci de atacuri împotriva poziţiilor ucrainene de-a lungul întregului front, pe fondul zvonurilor despre întreruperea ajutorului militar acordat Ucrainei de către Statelor Unite, informează EFE, preluat de Agerpres. 

UPDATE Purtătorul de cuvânt al președinției ruse, Dmitri Peskov, a susținut că Rusia nu a cerut retragerea trupelor NATO din Europa de Est la discuțiile de la Riad cu delegația SUA, au relatat vineri, 21 februarie, site-ul ziarului rusesc Kommersant și agenția de știri TASS. Precizările au venit după ce consilierul lui Ilie Bolojan, Cristian Diaconescu, a spus că Rusia a cerut retragerea trupelor militare din România.

UPDATE Un sondaj publicat vineri în Polonia a arătat că aproape doi din trei cetăţeni se opun participării soldaţilor polonezi la o misiune de stabilizare în Ucraina, informează EFE, citată de Agerpres. De asemenea, peste jumătate vor ca Polonia să dețină o armă nucleară.

UPDATE Ultima săptămână a fost cea mai sumbră din Europa de la căderea Cortinei de Fier – aşa debutează un articol în publicația The Economist, care prezintă cum trebuie să reacționeze continentul european în timp ce discuțiile de pace dintre SUA şi Rusia privind războiul din Ucraina se desfășoară fără includerea Kievului, potrivit Mediafax.

UPDATE Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat că el şi trimisul special al SUA, Keith Kellogg, au avut joi „o conversaţie detaliată” despre situaţia de pe câmpul de luptă, despre eliberarea prizonierilor de război şi despre „garanţii de securitate eficiente”. El a adăugat: „Ucraina este pregătită pentru un acord puternic, eficient, de investiţii şi securitate cu preşedintele Statelor Unite”. În ceea ce privește exploatarea metalelor rare, publicația Axios scrie că administraţia Trump ar oferi Kievului un proiect „îmbunătăţit”, după ce în primă instanţă s-a lovit de un răspuns negativ.

UPDATE Președintele Franței, Emmanuel Macron, a apărat România după atacul vicepreședintelui american JD Vance privind anularea alegerilor prezidențiale. Acesta semnalează că adevarata problemă este manipularea scrutinului de Rusia și spune că nu este șocat de decizia autorităților. 

UPDATE Ucraina a pierdut 40% din producția sa de gaze după loviturile cu rachete rusești, a declarat pentru Reuters o sursă principală din industria gazelor din Ucraina. Potrivit acestuia, în februarie și martie 2025, Kievul intenționează să importe până la 800 de milioane de metri cubi de gaz din Europa pentru a compensa pierderile. „Am fi putut face față fără importuri în acest sezon, dar atacurile asupra producției ne obligă să importăm gaz pentru a compensa reducerea producției interne”, a spus sursa agenției.

UPDATE Ofensiva rusă și atacurile din ariergardă continuă pe fondul zvonurilor despre întreruperea fluxului de arme din SUA către Ucraina. „După informațiile mele, livrările de arme care urmau să fie vândute au fost întrerupte. Companiile care trebuiau să transfere aceste arme așteaptă pentru că nu există nicio decizie”, a declarat deputatul ucrainean Roman Kostenko într-un interviu pe YouTube. Aceste afirmații au fost ulterior respinse de deputata ucraineană Oleksandra Ustinova, consilier în cadrul Ministerului Apărării. „Statele Unite nu au oprit vânzarea de arme către Ucraina”, a scris ea pe Facebook, scrie Spotmedia.

UPDATE Cel puțin 12 civili au fost uciși și cel puțin șase au fost răniți în ultimele 24 de ore, au anunțat vineri autoritățile regionale, relatează Kyiv Independent. Rusia a lansat 160 de drone Shahed și drone momeală împotriva Ucrainei, au informat Forțele Aeriene. 87 de drone au fost doborâte, în timp ce alte 70 au fost „pierdute” de Rusia datorită contramăsurilor războiului electronic, fără a provoca pagube, potrivit comunicatului citat de Adevărul.

UPDATE Trump a șocat până și aliații tradiționali ai Americii, după ce a susținut că Ucraina este responsabilă pentru că Rusia a declanșat războiului de acum trei ani și l-a numit pe președintele Zelenski un dictator pentru că nu a organizat alegeri. Aceste poziții au generat îngrijorare profundă în rândul liderilor europeni. „Doamne!”, a exclamat un oficial guvernamental britanic, sub protecția anonimatului, potrivit sursei citate, potrivit Libertatea.

UPDATE China şi-a exprimat joi sprijinul pentru demersurile preşedintelui american Donald Trump de a ajunge la un acord cu Rusia pentru a pune capăt războiului din Ucraina la o reuniune a G20 din Africa de Sud.

UPDATE Potrivit Statului Major de la Kiev, în ultimele 24 de ore Rusia a lansat 34 de atacuri împotriva apărării ucrainene pe axa Pokrovsk din regiunea Donețk, situată în estul Ucrainei. Forțele ruse au lansat, de asemenea, 29 de atacuri în regiunea Kursk a Federației Ruse, de unde urmăresc să expulzeze trupele ucrainene care ocupă o parte a teritoriului, potrivit Spotmedia.

UPDATE Suedezii anunță că s-a produs încă un incident în Marea Baltică. Este vorba despre avarierea unui cablu submarin. Premierul suedez a anunțat că situația este anchetată, conform Mediafax.

UPDATE Președintele Trump a ordonat îndepărtarea celebrului birou Resolute din Biroul Oval pentru renovare, după ce fiul de 4 ani al lui Elon Musk, X, a fost surprins scobindu-se în nas și frecând biroul în timpul unei transmisiuni TV live, săptămâna trecută.

UPDATE Uniunea Europeană (UE) încearcă să obțină cantități mai mari de gaze din alte țări, inclusiv din SUA, pentru a înlocui gazul rusesc, și intenționează să extindă mai repede capacitățile regenerabile în ideea de a-şi reduce dependența totală de gazele naturale. De asemenea, UE s-a angajat să renunțe complet la combustibilii fosili rusești din 2027, ca răspuns la decizia Moscovei de a invada Ucraina, scrie Agerpres.

UPDATE Administrația americană i-a transmis președintelui Volodimir Zelenski un draft revizuit și „îmbunătățit” al acordului privind mineralele rare, care a provocat o ruptură în relațiile dintre SUA și Ucraina în această săptămână. O sursă apropiată discuțiilor a spus că mai mulți consilieri ai lui Zelenski l-au încurajat să semneze propunerea actualizată pentru a evita un alt conflict cu Trump și pentru a permite președintelui SUA să justifice sprijinul american pentru Ucraina, scrie Kyiv Post, care citează Axios.

UPDATE A trecut mai bine de o săptămână de când Europa a realizat că este posibil ca în curând să rămână singurul susținător militar al Ucrainei în războiul cu Rusia și că are nevoie de mult mai multă forță armată decât credea, atât pentru a ajuta statul agresat să se apere, cât și pentru a se proteja de alte eventuale gânduri de câștiguri teritoriale aflate în mintea Moscovei. Într-un potențial conflict, țările nordice ar putea fi chiar în prima linie, scrie RFI.

UPDATE Soarta Ucrainei va fi decisă de marile puteri, iar președintele său Volodimir Zelenski va sfârși precum fostul dictator italian Benito Mussolini, susține colonelul american în rezervă Douglas Abbott Macgregor, un preferat al propagandei Kremlinului. Colonelul în rezervă Douglas Abbott Macgregor îl presează pe Volodimir Zelenski să accepte orice acord pe tema Ucrainei care ar urma să fie convenit între președintele american Donald Trump și liderul rus Vladimir Putin.

UPDATE Purtătorul de cuvânt al Kremlinului i-a oferit sprijin lui Donald Trump în confruntarea sa cu Volodimir Zelenski acuzându-l pe președintele ucrainean că a făcut remarci “inadmisibile” despre liderii mondiali în timp ce un oficial rus s-a declarat uimit de cât de repede s-a schimbat poziția Statelor Unite, scrie Reuters.

UPDATE Preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a declarat că întâlnirea cu emisarul special al SUA pentru Ucraina şi Rusia, Keith Kellogg, a redat speranța în efortul de a obține o soluție la conflictul cu Rusia. Întâlnirea a avut loc la Kiev, joi, în contextul eforturilor diplomatice ale administraţiei Trump. „A fost o întâlnire care redă speranța”, a afirmat Zelenski, subliniind necesitatea unor acorduri solide cu Statele Unite. Discuțiile s-au concentrat pe evoluțiile de pe linia frontului, situația prizonierilor de război ucraineni aflați în captivitatea rusă şi nevoia unor garanții de securitate pe termen lung pentru Ucraina. Întâlnirea are loc pe fondul tensiunilor crescute dintre Washington şi Kiev, după ce Ucraina nu a fost invitată la discuțiile dintre SUA şi Rusia desfășurate, de marţi, în Arabia Saudită.

UPDATE Fostul președinte ucrainean Petro Poroșenko a făcut apel joi la o abordare mai blândă a diplomației cu Statele Unite după o dispută între Kiev și Washington și s-a oferit să viziteze capitale străine pentru a îmbunătăți statutul țării. Petro Poroșenko a fost președinte din 2014 până în 2019, iar în prezent este liderul opoziției în Parlamentul de la Kiev. El rămâne un rival politic al actualului președinte Volodimir Zelenski, care l-a învins cu o victorie zdrobitoare în alegerile din 2019, scrie Știripesurse.

UPDATE Moscova ar fi cerut retragerea trupelor NATO din Europa de Est în timpul negocierilor cu SUA pentru încheierea războiului din Ucraina, însă Washingtonul a respins această solicitare, scrie Financial Times. Jurnaliștii de la prestigiosul cotidian Financial Times remarcă faptul că recentele concesii făcute de administrația Trump Moscovei, cum ar fi excluderea Ucrainei din planurile de aderare la NATO și promisiunea unei normalizări a relațiilor SUA-Rusia, alimentează temerile unei schimbări radicale în capitalele est-europene.

UPDATE Discuții secrete între americani și ruși despre războiul din Ucraina. Reprezentanți ai SUA și ai Rusiei s-au întâlnit în ultimele luni, inclusiv săptămâna trecută, în cadrul unor discuții neoficiale despre războiul din Ucraina, au declarat surse pentru Reuters.

UPDATE Serviciul de Informații Externe al Estoniei (EFIS) susține într-un raport că Rusia își extinde forțele armate într-un mod care „nu numai că sprijină efortul de război al Rusiei în Ucraina, ci și se pregătește pentru un potențial război viitor cu NATO”, scrie presa din Estonia. Constatările, care fac parte din raportul anual de informații al EFIS publicat la 12 februarie, se aliniază evaluărilor Institutului pentru Studiul Războiului (ISW) potrivit cărora Moscova pregătește terenul pentru un conflict mai mare pe termen mediu și lung.

UPDATE Donald Trump propune creşterea exporturilor de gaze naturale lichefiate (LNG) din SUA către Asia pentru a reduce dependenţa de Rusia şi Orientul Mijlociu, informează Reuters.

UPDATE Vreme de opt decenii alianțele Americii cu alte democrații au constituit fundația politicii externe, politicii comerciale și influenței culturale americane. Investițiile americane în securitatea aliaților au menținut pacea în zone cândva instabile ale lumii, permițându-le să prospere unor societăți democratice, din Germania și până în Japonia, prin faptul că împiedicau autocrațiile prădătoare să le distrugă. Și noi am prosperat. Mulțumită aliaților noștri SUA au obținut o influență economică și politică fără precedent în Europa și Asia și o putere fără precedent în restul lumii, informează The Atlantic.

UPDATE Preşedintele francez Emmanuel Macron a insistat joi că nu intenţionează să trimită militari în Ucraina „mâine”, ci doar după ce se încheie o pace, cu scopul de a o „garanta” în fața Rusiei, relatează AFP.

UPDATE Ministrul britanic de Externe, David Lammy, după ce a ascultat discursul omologului său rus Serghei Lavrov la o reuniune închisă a miniștrilor de Externe din G20 din Africa de Sud, a declarat că nu vede niciun semn din partea Rusiei pentru pacea cu Ucraina. Potrivit lui Lammy, acesta este un „moment critic” și este esențial ca Europa să crească cheltuielile de apărare pentru a-și intensifica angajamentul față de securitatea pe întregul continent. El a reafirmat obiectivul Regatului Unit de a cheltui 2,5% din PIB-ul său pentru apărare, promițând în același timp un sprijin continuu pentru Ucraina. „Ne-am angajat să oferim Ucrainei 3 miliarde de lire sterline pe an atât timp cât acesta (războiul - n.r.) va dura”, a asigurat el, scrie Digi24.

UPDATE Discuții secrete între americani și ruși despre războiul din Ucraina. Reprezentanți ai SUA și ai Rusiei s-au întâlnit în ultimele luni, inclusiv săptămâna trecută, în cadrul unor discuții neoficiale despre războiul din Ucraina, au declarat surse pentru Reuters.

UPDATE Ministrul britanic al Apărării a făcut joi o paralelă între Volodimir Zelenski şi Winston Churchill, în răspuns la comentarii ale lui Donald Trump, care l-a calificat pe preşedintele ucrainean drept "dictator fără alegeri", relatează AFP. Volodimir Zelenski este "un om care, legat de ţara sa, şi-a condus ţara şi încă o face", a declarat John Healey, chestionat în timpul unei vizite în Norvegia în legătură cu recentele remarci ale preşedintelui american. „A fost ales, este liderul ales al Ucrainei şi a făcut ceea ce a făcut Winston Churchill în Marea Britanie în timpul celui de-al Doilea Război Mondial, a suspendat alegerile în timpul războiului", a adăugat el.

UPDATE O posibilă întâlnire între președintele american Donald Trump și președintele rus Vladimir Putin “va depinde în mare măsură de faptul dacă putem face vreun progres în ceea ce privește încheierea războiului din Ucraina”, a declarat joi secretarul de stat american Marco Rubio, scrie Reuters. “Singura modalitate este de a-i testa, de a-i implica și de a le spune: “Bine, sunteți serioși în ceea ce privește încheierea războiului? Și dacă da, care sunt cererile voastre? Sunt cererile voastre publice și cererile voastre private diferite?”” a spus Rubio.

UPDATE Giuseppe Cavo Dragone, cel care ocupă cea mai înaltă funcție în cadrul Comitetului Militar al Alianței Nord-Atlantice, a declarat că istoria demonstrează că nu se poate avea încredere în liderul rus și că NATO va fi atentă în timp ce discuțiile de pace referitoare la Ucraina continuă. Cavo Dragone consideră că statele membre trebuie să intensifice eforturile, subliniind că NATO ar trebui să se pregătească pentru un posibil conflict cu Rusia, potrivit Realitatea.

UPDATE Franța și-a crescut semnificativ importurile de gaz natural lichefiat (GNL) din Rusia, în ciuda eforturilor europene de a reduce dependența de energia rusă. Potrivit Institutului pentru Economie Energetică și Analiză Financiară (IEEFA), importurile franceze de GNL din Rusia au crescut cu 81% între 2023 și 2024, generând 2,68 miliarde de euro pentru Moscova. Cele cinci terminale de regazificare din Franța, printre cele mai mari din Europa, joacă un rol cheie în această tendință, scrie polanddaily24.com.

UPDATE Politologul Greg Scărlătoiu, consilier în primul mandat al administrației Donald Trump pe probleme legate de Coreea de Nord, a declarat într-un interviu pentru Adevărul, că nu se pune problema ca Trump să își lase aliații în brațele Rusiei, de aceea nici România și nicio altă țară din Europa nu trebuie să-și facă griji în această privință. Scărlătoiu este convins că Trump nu va abandona estul Europei și nu va face concesii importante lui Putin, scrie Știripesurse.

/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 1093: Plan secret privind Moldova! Rusia laudă SUA, iar Trump avertizează cu Al Treilea Război Mondial
/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 1092: Atac la Odesa, doliu la Cernihiv, alerta UE și mincinoși patologici! Zelenski îi răspunde lui Trump
/VIDEO/ Mai multe troleibuze staționează în Capitală: Precizările RTEC
/VIDEO/ Mai multe troleibuze staționează în Capitală: Precizările RTEC
/VIDEO/ Verde-n ochi: TV8 și alte instituții media, țintele unei campanii orchestrate de denigrare. Cui le stăm în gât?
/VIDEO/ Verde-n ochi: TV8 și alte instituții media, țintele unei campanii orchestrate de denigrare. Cui le stăm în gât?
Cum ar fi murit proprietarul de restaurant, găsit împușcat. Comunitatea Armeană: „Pierdere tragică”
Cum ar fi murit proprietarul de restaurant, găsit împușcat. Comunitatea Armeană: „Pierdere tragică”
Prima reacție a Marinei Tauber, după ce s-a spus că ar fi fugit din Moldova: „Este deja de-a dreptul ridicol”
Prima reacție a Marinei Tauber, după ce s-a spus că ar fi fugit din Moldova: „Este deja de-a dreptul ridicol”
/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 1095: Războiul rezoluțiilor și șantaj Starlink. Zelenski nu cedează lui Trump, chiar dacă Putin presează
/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 1095: Războiul rezoluțiilor și șantaj Starlink. Zelenski nu cedează lui Trump, chiar dacă Putin presează

externe

/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 1095: Războiul rezoluțiilor și șantaj Starlink. Zelenski nu cedează lui Trump, chiar dacă Putin presează

22 februarie 2025, ora 23:09

Europa se poate apăra și singură în fața pericolelor militare și nu numai, însă e nevoie de măsuri speciale și rapide. Asta arată un studiu făcut recent după ce Donald Trump s-a arătat dispus să majoreze unele tarife vamale pânând astfel UE în dificultate. Președintele ucrainean Volodimir Zelenski le-a cerut vineri europenilor „să facă mai mult pentru a garanta pacea” în Ucraina, pe fondul tensiunilor cu aliatul american care a început săptămâna aceasta discuții directe cu Rusia, notează AFP.

Uniunea Europeană pregăteşte un pachet de 20 de miliarde de euro ca sprijin militar suplimentar pentru Ucraina, în timp ce blocul european se grăbeşte pentru a asigura asistenţă pentru Kiev în faţa presiunii preşedintelui Donald Trump de a ajunge la un acord de pace rapid cu Rusia, relatează, citând surse. Secretarul de stat american Marco Rubio a scris sâmbătă, 22 februarie, pe contul său de pe rețeaua X că Statele Unite vor propune la începutul săptămânii viitoare o rezoluție istorică prin care ar putea marca încheierea războiului dintre Rusia și Ucraina.

UPDATE Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski ”nu este pregătit” să semneze un acord cu Statele Unite prin care să le ofere un acces preferenţial la mineralele strategice ucrainene, declară sâmbătă, în toiul unor tensiuni cu Washingtonul, o sursă apropiată dosarului AFP, informează News.ro. Donald Trump cere de mai multe săptămâni echivalentul a 500 de miliarde de dolari, inclusiv acces la pământuri rare, ca despăgubiri – în opinia sa – faţă de susţinerea americană a Kievului împotriva invaziei ruse. Ucraine respinge, în acest stadiu, aceste pretenţii ca inacceptabile.

UPDATE Preşedintele Donald Trump a declarat vineri că preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski „nu are atuuri” şi nu este „important să fie la întâlniri”, avertizând în acelaşi timp că liderul rus Vladimir Putin ar putea lua toată Ucraina „dacă ar vrea”.

UPDATE NATO intenționează să construiască un sistem de conducte din Germania până în Polonia și Republica Cehă pentru a asigura o aprovizionare rapidă cu combustibil pentru avioanele de luptă în cazul unui război cu Rusia, informează săptămânalul german Der Spiegel, preluat de Reuters.

UPDATE Negociatorii americani, care presează autorităţile de la Kiev pentru a dobândi acces la mineralele rare ale Ucrainei, au amenințat că ar putea tăia accesul Ucrainei la reţeaua de sateliţi Starlink, deţinută de Elon Musk, scrie Reuters, preluat de Agerpres. Această reţea este vitală pentru asigurarea accesului la Internet pentru Ucraina şi armata ucraineană.

UPDATE Ministrul de Externe al Ungariei, Péter Szijjártó, a declarat că nu va sprijini extinderea sancțiunilor împotriva cetățenilor ruși și belaruși la o reuniune a Consiliului Uniunii Europene din 24 februarie, scrie pravda.com.ua.

UPDATE Președintele american, Donald Trump, a promis în timpul campaniei electorale să oprească imediat războiul Rusiei împotriva Ucrainei. De la învestirea în funcție, în ianuarie, și până acum, termenul nerealist a fost revizuit, dar modul în care se poartă negocierile poate fi văzut ca un favor pentru președintele rus Vladimir Putin, comentează sâmbătă, 22 februarie, expertul român în securitate Hari Bucur-Marcu.

UPDATE Canalul de telegram al Sputnik Moldova, care aparține agenției de știri cu același nume, este blocat pe teritoriul Republicii Moldova, transmite IPN.Utilizatorii aplicației afirmă că acesta nu mai este disponibil pentru că a „încălcat legile locale”.

 

UPDATE Preşedintele belarus Aleksandr Lukaşenko a acuzat vineri Washingtonul că vrea să întoarcă Moscova împotriva Chinei, partenerul Minskului şi aliatul cheie al Rusiei, în contextul unei apropieri accelerate între preşedintele american Donald Trump şi omologul său rus Vladimir Putin, transmite AFP.

UPDATE În regiunea Kursk din Federația Rusă, rușii au recucerit complet Sverdlikove și continuă să pună presiune pe partea de vest a teritoriului unde se află Forțele Armate ale Ucrainei, suține site-ului DeepState, considerat ca apropiat de armata ucraineană, care și-a actualizat recent hărțile interactive.

UPDATE O a doua întâlnire între reprezentanţii SUA şi ai Rusiei este plănuită pentru următoarele două săptămâni, a declarat adjunctul ministrului rus de externe Serghei Riabkov, citat de agenţia rusă RIA, relatează Reuters, potrivit Agerpres.

UPDATE Ministerul de Interne al Germaniei a avertizat cu privire la o operaţiune rusă de dezinformare care încearcă să influenţeze campania electorală federală din ţară, cu videoclipuri false răspândite pe reţelele sociale în Hamburg şi Leipzig, relatează Reuters.

UPDATE Keith Kellogg, emisarul special al SUA pentru Ucraina, a părăsit Kievul vineri, după o vizită de trei zile. Într-un mesaj pe X, el a declarat că a purtat „discuţii ample şi pozitive” cu Zelenski şi cu „echipa sa talentată de securitate naţională”. „O zi lungă şi intensă cu conducerea de vârf a Ucrainei”, a menţionat el. Remarcile optimiste ale generalului sunt în contrast flagrant cu cele ale preşedintelui SUA şi ale anturajului său, care l-au admonestat pe Zelenski în cursul acestei săptămâni tumultoase pe plan diplomatic, notează The Guardian.

UPDATE Un tribunal polonez a condamnat vineri la opt ani de închisoare un ucrainean condamnat pentru planificarea unor acte de sabotaj și incendiere în numele Rusiei, scrie AP.

UPDATE Statele Unite au propus vineri o rezoluţie a Organizaţiei Naţiunilor Unite pentru a marca trei ani de la invazia Rusiei în Ucraina. Proiectul american de trei paragrafe, văzut de Reuters, deplânge pierderea de vieţi omeneşti în timpul „conflictului Rusia-Ucraina” şi „imploră o încheiere rapidă a conflictului”. De asemenea, nu menționează respectarea integrității teritoriale a țării. Kievul şi aliaţii săi europeni doresc ca propriul lor text să fie adoptat luni de Adunarea Generală, solicitând dezescaladarea, încetarea rapidă a ostilităţilor şi soluţionarea paşnică a conflictului.

UPDATE Înțelegerea modului în care Trump încearcă să transforme puterea prezidențială este esențială pentru, eventual, mobilizarea celor mai eficiente modalități de a-l opri, notează The Conversation, care face în continuare o comparație cu modul în care guvernează Putin în Rusia.

UPDATE Peste 130 de organizaţii ucrainene ale societăţii civile au declarat că războiul de agresiune al Rusiei a făcut imposibilă organizarea de alegeri în Ucraina – pentru preşedinţie şi pentru parlament. Într-o declaraţie de respingere a declaraţiilor lui Trump, acestea au afirmat că legitimitatea guvernului este „prerogativa exclusivă a poporului ucrainean”. ONG-urile au afirmat că există un consens în rândul partidelor politice de la putere şi din opoziţie, precum şi în rândul publicului larg, potrivit căruia scrutinul nu poate avea loc decât la cel puţin şase luni după o încetare reală a focului. Astfel, autorităţile ar avea timp să pregătească procesul electoral şi să reconstruiască infrastructura deteriorată, au afirmat acestea, scrie Spotmedia.

UPDATE Ministrul român de Externe, Emil Hurezeanu, a declarat sâmbătă, 22 februarie, că ”există o rezervă” privind trimiterea de trupe de pace în Ucraina de către ţări membre NATO, întrucât, ”într-o situaţie neaşteptată”, ele pot fi acoperite de Articolul 5 al Cartei NATO privind solidaritatea, notează Adevărul.

UPDATE Moscova ar putea oferi Statelor Unite încetarea cooperării cu China în domeniul tehnologiilor militare și avansate, în schimbul unui acord de pace privind Ucraina, în termeni favorabili Rusiei. Potrivit Wall Street Journal, propunerile includ și acordarea unor drepturi companiilor americane asupra zăcămintelor de resurse naturale din regiunile anexate, scrie Spotmedia.

UPDATE În discursul video către ucraineni de vineri seară, Volodimir Zelenski a declarat că echipele ucrainene şi americane lucrează la un proiect de acord. „Sper la un rezultat echitabil”, a declarat el, după ce în ultimele zile au avut loc schimburi dure de replici între cei doi lideri, care ar fi pornit de la refuzul lui Zelenski de a semna o primă formă a acordului cu care Trump îl trimisese la Kiev, în weekend, pe secretarul Trezoreiei, Scott Bessent. Ucraina are zăcăminte valoroase de minerale strategice pe care SUA şi le doresc. Acestea includ uraniu, litiu, cobalt, pământuri rare şi multe altele şi sunt utilizate în baterii, în tehnologie şi industria aerospaţială, potrivit Spotmedia.

UPDATE O cunoscută jurnalistă ucraineană, Kristina Berdînskîh, a declarat: „După trei ani de război total, ucrainenii sunt obosiţi, nervoşi şi se ceartă adesea între ei. Dar simt că acum toată lumea se va uni din nou. Acest lucru se întâmplă întotdeauna atunci când ucrainenii simt o ameninţare existenţială”.

UPDATE Criticile lui Trump la adresa Ucrainei şi repetarea punctelor de vedere ruseşti au uimit şi alarmat liderii europeni. Aproape o duzină dintre aceştia l-au sunat pe Zelenski în ultimele 48 de ore pentru a-şi oferi sprijinul pentru un sfârşit just şi durabil al războiului şi pentru a reafirma valorile democratice comune. De asemenea, Uniunea Europeană pregăteşte un pachet de cel puțin 20 de miliarde de euro ca sprijin militar suplimentar pentru Ucraina, scrie Spotmedia.

UPDATE Acuzațiile și minciunile lui Trump îi coalizează și pe ucraineni în jurul lui Volodimir Zelenski. Un nou sondaj de opinie a arătat că 63% dintre ucraineni îl aprobă, în creștere față de ultimul sondaj, unde avea puțin peste 50%. De asemenea, peste 130 de organizaţii ucrainene ale societăţii civile au declarat că noi alegeri nu pot fi organizate acum, un termen realist fiind la șase luni de la oprirea focului, scrie Spotmedia.

UPDATE Donald Trump a semnalat că Statele Unite ar putea renunța la urmărirea penală pentru crime de război împotriva Rusiei. Demersurile vin după ce SUA au propus un proiect de rezoluție a Organizației Națiunilor Unite care solicită „încetarea rapidă” a războiului, la a treia aniversare a invaziei Rusiei în Ucraina. Acest lucru opune Washingtonul unui efort al Kievului și al aliaților europeni de a obține adoptarea propriului text de către Adunarea Generală, scrie The Telegraph.

UPDATE Ministrul polonez de externe, Radosław Sikorski, s-a întâlnit, vineri, cu secretarul de stat american, Marco Rubio, în cadrul vizitei sale la Washington, după care a raportat că „a fost o conversație puternică între aliați apropiați”, care s-a referit și la războiul din Ucraina. Potrivit RMF FM, la începutul întâlnirii, Rubio și Sikorski și-au dat mâna și au făcut poze, dar, contrar tradiției, nu au făcut nicio declarație. De asemenea, cei doi oficiali nu au răspuns la întrebările jurnaliştilor, în special despre cine consideră SUA că este agresorul în războiul din Ucraina. Întrebat care sunt tacticile SUA cu privire la războiul declanşat de Rusia împotriva Ucrainei, Sikorski a răspuns că are impresia că „SUA sunt interesate de o pace pe termen lung”.

UPDATE Remanieri fără precedent în armata americană. Președintele Donald Trump a demis, vineri, 21 februarie 2025, mai mulți lideri importanți, marcând astfel o nouă eră în structura de comandă a forțelor armate ale SUA, conform News.ro. Primul pe lista demiterilor a fost șeful Statului Major Întrunit, generalul de flotilă aeriană C.Q. Brown, urmat de alți cinci amirali și generali. „Vom aduce o nouă conducere care să se concentreze pe apărarea țării noastre și pe reconstruirea forțelor armate americane!”, a anunțat Trump pe rețeaua Truth Social.

/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 1094: Discuții secrete, moment critic și condiția SUA! Polonia propune un plan cu 3 puncte: „Acum!”
/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 1093: Plan secret privind Moldova! Rusia laudă SUA, iar Trump avertizează cu Al Treilea Război Mondial
/VIDEO/ Noi detalii în cazul dispariției Mădălinei în SUA: Focuri misterioase, bani trimiși unui preot și mesaje stranii din Moldova
/VIDEO/ Noi detalii în cazul dispariției Mădălinei în SUA: Focuri misterioase, bani trimiși unui preot și mesaje stranii din Moldova
/VIDEO/ Verde-n ochi: TV8 și alte instituții media, țintele unei campanii orchestrate de denigrare. Cui le stăm în gât?
/VIDEO/ Verde-n ochi: TV8 și alte instituții media, țintele unei campanii orchestrate de denigrare. Cui le stăm în gât?
/DOC/ Top 100 cele mai bine plătite joburi vacante din Moldova: Salarii de până la 35.000 de lei
/DOC/ Top 100 cele mai bine plătite joburi vacante din Moldova: Salarii de până la 35.000 de lei
Dosarul în care Mudreac e cercetat pentru spălare de bani, încă la etapa urmăririi penale! „A trecut un an și jumătate. Ce stați?”
Dosarul în care Mudreac e cercetat pentru spălare de bani, încă la etapa urmăririi penale! „A trecut un an și jumătate. Ce stați?”
/VIDEO/ Avertisment dur: Viitorul european al Moldovei, în pericol. Ce s-a discutat la primul forum electoral din țară
/VIDEO/ Avertisment dur: Viitorul european al Moldovei, în pericol. Ce s-a discutat la primul forum electoral din țară

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegramTiktok

© 2025 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md este permisă doar cu citarea sursei în primul alineat și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.