Tensiunile dintre administrația Trump și președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, continuă să crească, după ce liderul de la Kiev a respins inițial un acord prin care SUA ar fi obținut acces la resursele minerale ale Ucrainei, în valoare de 500 de miliarde de dolari. Casa Albă exercită acum presiuni intense asupra Kievului pentru a accepta un parteneriat economic „îmbunătățit”, menționând că aceasta ar fi cea mai bună garanție de securitate pentru Ucraina, potrivit Reuters și Axios, citate de News.
Președintele Volodimir Zelenski l-a primit joi la Kiev pe trimisul special al Casei Albe, generalul în rezervă Keith Kellog. La finalul discuțiilor, liderul ucrainean s-a declarat gata pentru un acord de investiții și securitate cu Statele Unite. Preşedintele francez Emmanuel Macron a estimat joi că "nimeni nu are dreptul să spună" că "Ucraina nu are dreptul să intre" în UE sau NATO, declaraţie făcută în cursul unui schimb de opinii cu internauţi pe rețelele de socializare, relatează AFP.
UPDATE Premierul polonez Donald Tusk a publicat, joi, pe X, un plan care conține trei puncte pentru ca Uniunea Europeană să răspundă la situația din Ucraina, potrivit The Guardian. „Gata cu discuțiile, este timpul să acționăm: 1. Să ne finanțăm ajutorul pentru Ucraina din activele rusești înghețate. 2. Să consolidăm poliția aeriană, santinelele baltice și frontierele UE cu Rusia. 3. Să adoptăm rapid noi norme fiscale pentru a finanța securitatea și apărarea UE. Acum!”, !” a scris Tusk pe X.
UPDATE Aproximativ 63% dintre ucraineni aprobă acţiunile lui Volodimir Zelenski în calitate de preşedinte, potrivit unui sondaj realizat de proiectul Identity and Borders in Flux: The case of Ukraine (IBIF) în parteneriat cu Institutul Internaţional de Sociologie din Kiev (KIIS) şi publicat pe 19 februarie. Sondajul a fost publicat la scurt timp după ce preşedintele american Donald Trump a afirmat că Zelenski are o „rată de aprobare de 4%”, fără a furniza o sursă pentru a-şi susţine afirmaţia. La scurt timp după aceea, Trump l-a numit pe Zelenski un „dictator”. Sondajul a fost realizat între noiembrie 2024 şi ianuarie 2025, cu participarea a 1 600 de respondenţi. Proiectul IBIF este finanţat în principal de Academia Britanică, cu finanţare suplimentară din partea ZOiS şi a Institutului pentru Studii Europene, Ruse şi Eurasiatice al Universităţii George Washington.
UPDATE Organizarea imediată a unor alegeri în Ucraina ar fi catastrofală pentru țară, în măsura în care milioane de ucraineni ar fi privați de drepturi de drept, a declarat joi primarul Kievului, Vitali Kliciko, în Parlamentul European, relatează Politico.
UPDATE Kremlinul a declarat vineri că există o înţelegere reciprocă cu privire la necesitatea unei întâlniri între preşedintele american Donald Trump şi liderul rus Vladimir Putin, dar că detaliile unei astfel de întâlniri nu au fost încă stabilite.
UPDATE Ministerul Apărării a promovat proiectul de Lege privind controlul utilizării spaţiului aerian naţional, fapt care va permite militarilor să pună la pământ drone rusești care ne încalcă teritoriul. Unele voci au spus că asta însemnă război cu Rusia, fapt total neadevărat. Mai exact, partidele AUR, POT și SOS România au votat împotriva proiectului de lege care permite armatei să doboare dronele ce pătrund în spațiul aerian al țării, cât și legea privind desfăşurarea pe timp de pace a misiunilor militare în țară, în plenul de miercuri al Camerei Deputaților, notează NewsWeek.
UPDATE Șefa politicii externe a Uniunii Europene, Kaja Kallas, a declarat joi că interacțiunile dintre Statele Unite și Rusia au arătat că Moscova nu a renunțat la obiectivele sale teritoriale în Ucraina și că liniștirea acesteia ar trimite un semnal periculos, scrie Reuters. “Vor să aibă maximul și în plus pe deasupra”. Ea a avertizat că “dacă dăm totul pe tavă agresorului, trimitem un semnal tuturor agresorilor din lume că pot face acest lucru”.
UPDATE Majoritatea ruşilor (36%) nu se aşteaptă la nicio schimbare în relaţiile ruso-americane, după sosirea preşedintelui american Donald Trump la Casa Albă, 34% dintre ruşi cred că relaţiile bilaterale se vor îmbunătăţi, iar 7% spun că se vor înrăutăţi, potrivit unui sondaj publicat pe site-ul Fundaţiei pentru Opinie Publică, notează Digi24.
UPDATE Preşedintele american Donald Trump „trebuie să-l fi confundat" pe Volodimir Zelenski cu preşedintele rus Vladimir Putin atunci când l-a acuzat pe liderul ucrainean că este un dictator, a declarat joi şefa diplomaţiei europene, Kaja Kallas, la Johannesburg, unde se desfăşoară o reuniune a miniştrilor de externe din G20. „Când am auzit asta, prima dată m-am gândit că trebuie să-i fi confundat pe cei doi. Pentru că este evident, dictatorul este Putin", a insistat Kallas la un briefing de presă în Africa de Sud, informează AFP, potrivit Agerpres.
UPDATE Rusia intenționează să promoveze narațiuni „victorioase” cu ocazia aniversării invaziei la scară largă, iar la 24 februarie Kremlinul intenționează să declare o presupusă „victorie” în războiul împotriva Ucrainei, potrivit Serviciului de informații al armatei din Ucraina, citat de Zerkalo Nedeli. După ce Rusia nu a reuşit să cucerească Ucraina în câteva zile în 2022 şi a suferit mai multe înfrângeri în 2022, Kremlinul a început să promoveze afirmaţia falsă că Rusia este în război cu NATO. Partenerii occidentali au furnizat arme Ucrainei încă de la începutul războiului total, dar nu au trimis niciodată trupe în Ucraina, temându-se de o escaladare, scrie Mediafax.
UPDATE Scriitorul Stephen King, unul dintre cei mai mari critici ai președintelui Donald Trump din lumea literară, l-a numit „iubitor de Putin”, acuzându-l pe liderul SUA și pe consilierul său, miliardarul Elon Musk, de trădare, notează Ziare.com.
UPDATE Președintelui american Donald Trump nu îi pasă de viitorul Ucrainei după încheierea războiului cu Rusia, a declarat pentru CNBC fostul șef al diplomației ucrainene, Dmitro Kuleba, pe fondul escaladării rapide a tensiunilor dintre Kiev și Washington săptămâna aceasta. „Nu cred că îi pasă. Bine, hai să o spun și mai simplu. Sunt de părere că nu îi pasă. Sunt de părere că nu îi pasă de nicio țară din lume, în afară de Statele Unite”, a declarat el într-un interviu acordat CNBC.
UPDATE Comisia Europeană a propus crearea unui sistem paneuropean de monitorizare din spațiu a deteriorării cablurilor subacvatice și de detectare a „activităților suspecte pe mare”, precum și utilizarea dronelor militare maritime pentru supravegherea vaselor petroliere rusești, a declarat comisarul european pentru apărare, Andrius Kubilius, care a prezentat inițiativa.
UPDATE Premierul finlandez Petteri Orpo a declarat joi că ţara sa şi Europa trebuie să-şi crească bugetele pentru apărare în faţa "ameninţării permanente" a Rusiei, relatează AFP.
UPDATE Rusia a lansat în noaptea de joi spre vineri 160 de drone asupra teritoriului Ucrainei şi a efectuat zeci de atacuri împotriva poziţiilor ucrainene de-a lungul întregului front, pe fondul zvonurilor despre întreruperea ajutorului militar acordat Ucrainei de către Statelor Unite, informează EFE, preluat de Agerpres.
UPDATE Purtătorul de cuvânt al președinției ruse, Dmitri Peskov, a susținut că Rusia nu a cerut retragerea trupelor NATO din Europa de Est la discuțiile de la Riad cu delegația SUA, au relatat vineri, 21 februarie, site-ul ziarului rusesc Kommersant și agenția de știri TASS. Precizările au venit după ce consilierul lui Ilie Bolojan, Cristian Diaconescu, a spus că Rusia a cerut retragerea trupelor militare din România.
UPDATE Un sondaj publicat vineri în Polonia a arătat că aproape doi din trei cetăţeni se opun participării soldaţilor polonezi la o misiune de stabilizare în Ucraina, informează EFE, citată de Agerpres. De asemenea, peste jumătate vor ca Polonia să dețină o armă nucleară.
UPDATE Ultima săptămână a fost cea mai sumbră din Europa de la căderea Cortinei de Fier – aşa debutează un articol în publicația The Economist, care prezintă cum trebuie să reacționeze continentul european în timp ce discuțiile de pace dintre SUA şi Rusia privind războiul din Ucraina se desfășoară fără includerea Kievului, potrivit Mediafax.
UPDATE Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat că el şi trimisul special al SUA, Keith Kellogg, au avut joi „o conversaţie detaliată” despre situaţia de pe câmpul de luptă, despre eliberarea prizonierilor de război şi despre „garanţii de securitate eficiente”. El a adăugat: „Ucraina este pregătită pentru un acord puternic, eficient, de investiţii şi securitate cu preşedintele Statelor Unite”. În ceea ce privește exploatarea metalelor rare, publicația Axios scrie că administraţia Trump ar oferi Kievului un proiect „îmbunătăţit”, după ce în primă instanţă s-a lovit de un răspuns negativ.
UPDATE Președintele Franței, Emmanuel Macron, a apărat România după atacul vicepreședintelui american JD Vance privind anularea alegerilor prezidențiale. Acesta semnalează că adevarata problemă este manipularea scrutinului de Rusia și spune că nu este șocat de decizia autorităților.
UPDATE Ucraina a pierdut 40% din producția sa de gaze după loviturile cu rachete rusești, a declarat pentru Reuters o sursă principală din industria gazelor din Ucraina. Potrivit acestuia, în februarie și martie 2025, Kievul intenționează să importe până la 800 de milioane de metri cubi de gaz din Europa pentru a compensa pierderile. „Am fi putut face față fără importuri în acest sezon, dar atacurile asupra producției ne obligă să importăm gaz pentru a compensa reducerea producției interne”, a spus sursa agenției.
UPDATE Ofensiva rusă și atacurile din ariergardă continuă pe fondul zvonurilor despre întreruperea fluxului de arme din SUA către Ucraina. „După informațiile mele, livrările de arme care urmau să fie vândute au fost întrerupte. Companiile care trebuiau să transfere aceste arme așteaptă pentru că nu există nicio decizie”, a declarat deputatul ucrainean Roman Kostenko într-un interviu pe YouTube. Aceste afirmații au fost ulterior respinse de deputata ucraineană Oleksandra Ustinova, consilier în cadrul Ministerului Apărării. „Statele Unite nu au oprit vânzarea de arme către Ucraina”, a scris ea pe Facebook, scrie Spotmedia.
UPDATE Cel puțin 12 civili au fost uciși și cel puțin șase au fost răniți în ultimele 24 de ore, au anunțat vineri autoritățile regionale, relatează Kyiv Independent. Rusia a lansat 160 de drone Shahed și drone momeală împotriva Ucrainei, au informat Forțele Aeriene. 87 de drone au fost doborâte, în timp ce alte 70 au fost „pierdute” de Rusia datorită contramăsurilor războiului electronic, fără a provoca pagube, potrivit comunicatului citat de Adevărul.
UPDATE Trump a șocat până și aliații tradiționali ai Americii, după ce a susținut că Ucraina este responsabilă pentru că Rusia a declanșat războiului de acum trei ani și l-a numit pe președintele Zelenski un dictator pentru că nu a organizat alegeri. Aceste poziții au generat îngrijorare profundă în rândul liderilor europeni. „Doamne!”, a exclamat un oficial guvernamental britanic, sub protecția anonimatului, potrivit sursei citate, potrivit Libertatea.
UPDATE China şi-a exprimat joi sprijinul pentru demersurile preşedintelui american Donald Trump de a ajunge la un acord cu Rusia pentru a pune capăt războiului din Ucraina la o reuniune a G20 din Africa de Sud.
UPDATE Potrivit Statului Major de la Kiev, în ultimele 24 de ore Rusia a lansat 34 de atacuri împotriva apărării ucrainene pe axa Pokrovsk din regiunea Donețk, situată în estul Ucrainei. Forțele ruse au lansat, de asemenea, 29 de atacuri în regiunea Kursk a Federației Ruse, de unde urmăresc să expulzeze trupele ucrainene care ocupă o parte a teritoriului, potrivit Spotmedia.
UPDATE Suedezii anunță că s-a produs încă un incident în Marea Baltică. Este vorba despre avarierea unui cablu submarin. Premierul suedez a anunțat că situația este anchetată, conform Mediafax.
UPDATE Președintele Trump a ordonat îndepărtarea celebrului birou Resolute din Biroul Oval pentru renovare, după ce fiul de 4 ani al lui Elon Musk, X, a fost surprins scobindu-se în nas și frecând biroul în timpul unei transmisiuni TV live, săptămâna trecută.
UPDATE Uniunea Europeană (UE) încearcă să obțină cantități mai mari de gaze din alte țări, inclusiv din SUA, pentru a înlocui gazul rusesc, și intenționează să extindă mai repede capacitățile regenerabile în ideea de a-şi reduce dependența totală de gazele naturale. De asemenea, UE s-a angajat să renunțe complet la combustibilii fosili rusești din 2027, ca răspuns la decizia Moscovei de a invada Ucraina, scrie Agerpres.
UPDATE Administrația americană i-a transmis președintelui Volodimir Zelenski un draft revizuit și „îmbunătățit” al acordului privind mineralele rare, care a provocat o ruptură în relațiile dintre SUA și Ucraina în această săptămână. O sursă apropiată discuțiilor a spus că mai mulți consilieri ai lui Zelenski l-au încurajat să semneze propunerea actualizată pentru a evita un alt conflict cu Trump și pentru a permite președintelui SUA să justifice sprijinul american pentru Ucraina, scrie Kyiv Post, care citează Axios.
UPDATE A trecut mai bine de o săptămână de când Europa a realizat că este posibil ca în curând să rămână singurul susținător militar al Ucrainei în războiul cu Rusia și că are nevoie de mult mai multă forță armată decât credea, atât pentru a ajuta statul agresat să se apere, cât și pentru a se proteja de alte eventuale gânduri de câștiguri teritoriale aflate în mintea Moscovei. Într-un potențial conflict, țările nordice ar putea fi chiar în prima linie, scrie RFI.
UPDATE Soarta Ucrainei va fi decisă de marile puteri, iar președintele său Volodimir Zelenski va sfârși precum fostul dictator italian Benito Mussolini, susține colonelul american în rezervă Douglas Abbott Macgregor, un preferat al propagandei Kremlinului. Colonelul în rezervă Douglas Abbott Macgregor îl presează pe Volodimir Zelenski să accepte orice acord pe tema Ucrainei care ar urma să fie convenit între președintele american Donald Trump și liderul rus Vladimir Putin.
UPDATE Purtătorul de cuvânt al Kremlinului i-a oferit sprijin lui Donald Trump în confruntarea sa cu Volodimir Zelenski acuzându-l pe președintele ucrainean că a făcut remarci “inadmisibile” despre liderii mondiali în timp ce un oficial rus s-a declarat uimit de cât de repede s-a schimbat poziția Statelor Unite, scrie Reuters.
UPDATE Preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a declarat că întâlnirea cu emisarul special al SUA pentru Ucraina şi Rusia, Keith Kellogg, a redat speranța în efortul de a obține o soluție la conflictul cu Rusia. Întâlnirea a avut loc la Kiev, joi, în contextul eforturilor diplomatice ale administraţiei Trump. „A fost o întâlnire care redă speranța”, a afirmat Zelenski, subliniind necesitatea unor acorduri solide cu Statele Unite. Discuțiile s-au concentrat pe evoluțiile de pe linia frontului, situația prizonierilor de război ucraineni aflați în captivitatea rusă şi nevoia unor garanții de securitate pe termen lung pentru Ucraina. Întâlnirea are loc pe fondul tensiunilor crescute dintre Washington şi Kiev, după ce Ucraina nu a fost invitată la discuțiile dintre SUA şi Rusia desfășurate, de marţi, în Arabia Saudită.
UPDATE Fostul președinte ucrainean Petro Poroșenko a făcut apel joi la o abordare mai blândă a diplomației cu Statele Unite după o dispută între Kiev și Washington și s-a oferit să viziteze capitale străine pentru a îmbunătăți statutul țării. Petro Poroșenko a fost președinte din 2014 până în 2019, iar în prezent este liderul opoziției în Parlamentul de la Kiev. El rămâne un rival politic al actualului președinte Volodimir Zelenski, care l-a învins cu o victorie zdrobitoare în alegerile din 2019, scrie Știripesurse.
UPDATE Moscova ar fi cerut retragerea trupelor NATO din Europa de Est în timpul negocierilor cu SUA pentru încheierea războiului din Ucraina, însă Washingtonul a respins această solicitare, scrie Financial Times. Jurnaliștii de la prestigiosul cotidian Financial Times remarcă faptul că recentele concesii făcute de administrația Trump Moscovei, cum ar fi excluderea Ucrainei din planurile de aderare la NATO și promisiunea unei normalizări a relațiilor SUA-Rusia, alimentează temerile unei schimbări radicale în capitalele est-europene.
UPDATE Discuții secrete între americani și ruși despre războiul din Ucraina. Reprezentanți ai SUA și ai Rusiei s-au întâlnit în ultimele luni, inclusiv săptămâna trecută, în cadrul unor discuții neoficiale despre războiul din Ucraina, au declarat surse pentru Reuters.
UPDATE Serviciul de Informații Externe al Estoniei (EFIS) susține într-un raport că Rusia își extinde forțele armate într-un mod care „nu numai că sprijină efortul de război al Rusiei în Ucraina, ci și se pregătește pentru un potențial război viitor cu NATO”, scrie presa din Estonia. Constatările, care fac parte din raportul anual de informații al EFIS publicat la 12 februarie, se aliniază evaluărilor Institutului pentru Studiul Războiului (ISW) potrivit cărora Moscova pregătește terenul pentru un conflict mai mare pe termen mediu și lung.
UPDATE Donald Trump propune creşterea exporturilor de gaze naturale lichefiate (LNG) din SUA către Asia pentru a reduce dependenţa de Rusia şi Orientul Mijlociu, informează Reuters.
UPDATE Vreme de opt decenii alianțele Americii cu alte democrații au constituit fundația politicii externe, politicii comerciale și influenței culturale americane. Investițiile americane în securitatea aliaților au menținut pacea în zone cândva instabile ale lumii, permițându-le să prospere unor societăți democratice, din Germania și până în Japonia, prin faptul că împiedicau autocrațiile prădătoare să le distrugă. Și noi am prosperat. Mulțumită aliaților noștri SUA au obținut o influență economică și politică fără precedent în Europa și Asia și o putere fără precedent în restul lumii, informează The Atlantic.
UPDATE Preşedintele francez Emmanuel Macron a insistat joi că nu intenţionează să trimită militari în Ucraina „mâine”, ci doar după ce se încheie o pace, cu scopul de a o „garanta” în fața Rusiei, relatează AFP.
UPDATE Ministrul britanic de Externe, David Lammy, după ce a ascultat discursul omologului său rus Serghei Lavrov la o reuniune închisă a miniștrilor de Externe din G20 din Africa de Sud, a declarat că nu vede niciun semn din partea Rusiei pentru pacea cu Ucraina. Potrivit lui Lammy, acesta este un „moment critic” și este esențial ca Europa să crească cheltuielile de apărare pentru a-și intensifica angajamentul față de securitatea pe întregul continent. El a reafirmat obiectivul Regatului Unit de a cheltui 2,5% din PIB-ul său pentru apărare, promițând în același timp un sprijin continuu pentru Ucraina. „Ne-am angajat să oferim Ucrainei 3 miliarde de lire sterline pe an atât timp cât acesta (războiul - n.r.) va dura”, a asigurat el, scrie Digi24.
UPDATE Discuții secrete între americani și ruși despre războiul din Ucraina. Reprezentanți ai SUA și ai Rusiei s-au întâlnit în ultimele luni, inclusiv săptămâna trecută, în cadrul unor discuții neoficiale despre războiul din Ucraina, au declarat surse pentru Reuters.
UPDATE Ministrul britanic al Apărării a făcut joi o paralelă între Volodimir Zelenski şi Winston Churchill, în răspuns la comentarii ale lui Donald Trump, care l-a calificat pe preşedintele ucrainean drept "dictator fără alegeri", relatează AFP. Volodimir Zelenski este "un om care, legat de ţara sa, şi-a condus ţara şi încă o face", a declarat John Healey, chestionat în timpul unei vizite în Norvegia în legătură cu recentele remarci ale preşedintelui american. „A fost ales, este liderul ales al Ucrainei şi a făcut ceea ce a făcut Winston Churchill în Marea Britanie în timpul celui de-al Doilea Război Mondial, a suspendat alegerile în timpul războiului", a adăugat el.
UPDATE O posibilă întâlnire între președintele american Donald Trump și președintele rus Vladimir Putin “va depinde în mare măsură de faptul dacă putem face vreun progres în ceea ce privește încheierea războiului din Ucraina”, a declarat joi secretarul de stat american Marco Rubio, scrie Reuters. “Singura modalitate este de a-i testa, de a-i implica și de a le spune: “Bine, sunteți serioși în ceea ce privește încheierea războiului? Și dacă da, care sunt cererile voastre? Sunt cererile voastre publice și cererile voastre private diferite?”” a spus Rubio.
UPDATE Giuseppe Cavo Dragone, cel care ocupă cea mai înaltă funcție în cadrul Comitetului Militar al Alianței Nord-Atlantice, a declarat că istoria demonstrează că nu se poate avea încredere în liderul rus și că NATO va fi atentă în timp ce discuțiile de pace referitoare la Ucraina continuă. Cavo Dragone consideră că statele membre trebuie să intensifice eforturile, subliniind că NATO ar trebui să se pregătească pentru un posibil conflict cu Rusia, potrivit Realitatea.
UPDATE Franța și-a crescut semnificativ importurile de gaz natural lichefiat (GNL) din Rusia, în ciuda eforturilor europene de a reduce dependența de energia rusă. Potrivit Institutului pentru Economie Energetică și Analiză Financiară (IEEFA), importurile franceze de GNL din Rusia au crescut cu 81% între 2023 și 2024, generând 2,68 miliarde de euro pentru Moscova. Cele cinci terminale de regazificare din Franța, printre cele mai mari din Europa, joacă un rol cheie în această tendință, scrie polanddaily24.com.
UPDATE Politologul Greg Scărlătoiu, consilier în primul mandat al administrației Donald Trump pe probleme legate de Coreea de Nord, a declarat într-un interviu pentru Adevărul, că nu se pune problema ca Trump să își lase aliații în brațele Rusiei, de aceea nici România și nicio altă țară din Europa nu trebuie să-și facă griji în această privință. Scărlătoiu este convins că Trump nu va abandona estul Europei și nu va face concesii importante lui Putin, scrie Știripesurse.