Detoxifiere digitală în grup. Londonezii dependenți de ecrane se adună o dată pe săptămână într-un club din capitala britanică, unde timp de două ore își petrec timpul calitativ. Aceștia cântă, dansează sau pictează, dar cel mai important - comunică live unii cu ceilalți. Ideea a apărut în urma unui studiu care a arătat că dependența de gadgeturi crește numărul persoanelor singuratice și duce la apariția bolilor mintale.
Pentru a face parte din clubul de detoxifiere digitală trebuie să respecți o singură regulă - fără gadgeturi. Telefonul, tableta sau orice alt tip de dispozitiv de comunicare rămân într-o cutie special amenajată și sunt returnate la finalul sesiunii.
Apoi, timp de două ore, tinerii discută între ei, dansează, ascultă muzică ori pictează. Majoritatea recunosc că sunt dependenți de gadgeturi și vin aici pentru că în restul timpului nu au motivația de a lăsa telefonul la o parte:
„Acest lucru mi-a dat ocazia să stau și să am o conversație cu prietenii mei. M-am simțit minunat. Dar într-adevăr sunt dependentă de telefon, dar urăsc asta. Așa că să vin la întâlniri de genul acesta. Este productiv, pentru că îmi amintește că nu trebuie să fiu legată de el și că este cu adevărat drăguț”.
„Presupun că mulți nu-și dau seama de amploarea dependenței și nu sunt conștienți de asta. Dar atunci când ești eliberat de telefon, îți dai seama că, de fapt da, simți nevoia să te uiți cumva la telefonul ori să derulezi un conținut aleatoriu fără niciun motiv”.
Biletul de intrare în club costă în jur de 10 lire sterline, adică 13 dolari, iar toate locurile disponibile se vând imediat, spun organizatorii:
„Oamenii sunt forțați să rămână fără telefoanele lor. Își înmânează telefoanele la început, astfel încât să nu fie literalmente distrași. Dacă ești acasă, s-ar putea să ai sentimentul că ți-ai pus telefonul într-o altă cameră, dar poți totuși să te duci și să-l iei. Aici, există intenția să-ți pui telefonul deoparte”, a menționat organizatorul Ben Hounsell.
Organizatorii spun că ideea le-a apărut după ce un grup de cercetători britanici a constatat că fenomenul singurătății în Marea Britanică s-a dublat.
„Epidemia de singurătate și epidemiile de sănătate mintală sunt în creștere. Așa că oamenii caută cu adevărat conexiune, conexiune autentică cu ceilalți, departe de ecrane. Așa că oamenii vin să-și facă prieteni noi, să construiască conexiuni semnificative și pur și simplu să se inspire de la oameni noi”, a punctat membru fondator al clubului Ilya Kneppelhout.
La fiecare întâlnire a clubului offline se adună în jur de 150 de tineri cu vârstele cuprinse între 20 și 35 de ani.