Partidul de extremă-dreapta AfD a fost mult mai prezent pe platformele sociale decât alte formațiuni în timpul campaniei, iar sondajele arată că ocupă locul doi în intențiile de vot. Alegerile în Germania au loc astăzi, 23 februarie 2025, scrie Libertatea.
Alegătorii din Germania au fost bombardați cu o serie de narațiuni de extremă-dreapta pe internet, generate de inteligența artificială și de campaniile rusești de dezinformare. Conform unor specialiști care monitorizează rețelele sociale, grupuri cu sediul în Rusia, precum „Doppelganger” și „Storm-1516”, sunt implicate în răspândirea de conținut extremist, utilizând inteligența artificială.
Povești inventate
Aceste grupuri au fost active inclusiv în alegerile din SUA, conform unor oficiali americani. Tacticile includ crearea de știri TV false și videoclipuri deep-fake cu presupusuși „martori” care inventează povești despre oameni politici, conform Sky News. În acest sens, un exemplu notabil este cel al unui parlamentar pro-ucrainean care a fost acuzat, în noiembrie 2024, că ar fi spion rus. Marcurs Faber, membru al Partidului Liber Democrat (FDP) a fost ținta unui clip video generat cu inteligența artificială care sugera că un fost consilier l-a acuzat de spionaj.
Sursa citată a precizat că Faber nu a dorit să facă comentarii pe marginea acestui subiect. Într-un alt caz, un clip video prezenta o tânără de 18 ani care acuza un ministru german de abuz asupra copiilor. Potrivit unui raport al Centrului pentru Monitorizare, Analiză și Strategie (CeMAS) și Alliance 4 Europe, ambele știrile false au fost atribuite campaniei ruse de dezinformare Storm-1516.
Cercetătorii au studiat și campania Doppelganger, derulată de o companie rusă de PR, Social Design Agency, despre care se spune că are legături cu Kremlinul. Tot ei au descoperit că sunt create articole false, iar imagini ale unor publicații cunoscute sunt folosite pentru promovarea acestora. Ulterior, conturi false de social media răspândesc articolele pe diverse platforme. De cele mai multe ori, postările par a fi făcute de oameni care se declară preocupați: „Sunt îngrijorat de faptul că ajutorul acordat Ucrainei va afecta capacitatea noastră de a investi în propria infrastructură și în sistemele noastre de securitate socială”.
Imaginea unui ziar german, folosită pentru promovarea unei știri false
În plus, în postare se face trimitere la un articol de știri fals în care sprijinul acordat de Germania Ucrainei este criticat. Ba mai mult, imaginea ziarului german Der Spiegel a fost utilizată în acest sens. „Diferite campanii rusești încearcă, pe de o parte, să discrediteze partidele consacrate”, a susținut Julia Smirnova, cercetător principal la CeMAS. „De asemenea, încearcă să promoveze partidul de extremă dreapta AfD”. „Nu este vorba doar despre un videoclip fals sau un articol fals. Este un efort constant de a crea o serie de povești false, povești propagandistice, și de a le răspândi”, a mai adăugat Smirnova.
În doar o lună, de la jumătatea lui decembrie 2024 până la jumătatea lui ianuarie 2025, CeMAS a identificat 630 de postări în limba germană care respectau tiparele Doppelganger, doar pe platforma X (fostul Twitter). Ferdinand Gehringer, consilier pe probleme de securitate cibernetică, este de părere că Moscova are „obiective clare de a interveni și de manipula opinia publică”. Acesta consideră că Rusia vede „în programul și ideile AfD cele mai bune opțiuni pentru o cooperare viitoare”. În aceeași ordine de idei, cercetătorii au dat și peste un caz în care un politician AfD, partidul care a câștigat teren și a ajuns pe locul doi în sondaje, a răspândit o știre falsă provenită dintr-o campanie rusă. Este vorba despre Stephan Protschka, care a distribuit pe platformele sociale o poveste despre o presupusă colaborare între Verzi și Ucraina.
Postări ale unei influencerițe
Pe lângă campaniile rusești de dezinformare, grupurile de extremă-dreapta din Germania se folosesc și de influenceri pentru a-și crește vizibilitatea în mediul online. Un exemplu este Larissa Wagner, o influenceriță care sprijină AfD. „Băieți, sunt în drum spre secția de votare. De data asta sunt îndrăzneață. Votez pentru AfD”, a transmis ea într-un videoclip făcut public pe X la 22 septembrie 2024, ziua alegerilor din landul Brandenburg.
Influencerița a apărut recent în mediul online, conturile de pe X și Instagram fiind create în ultimul an. În videoclipuri, ea îi îndeamnă pe imigranții sirieni să-și „facă bagajele și să se întoarcă acasă”. Totodată, Larissa Wagner susține că a colaborat cu revista Compact, interzisă de guvernul Germaniei în urmă cu un an. Nu se știe cine se află în spatele contului. Jurnaliștii sursei citate i-au trimis un mesaj pe Instagram pentru a o întreba, iar răspunsul acesteia a fost: „Cred că este complet irelevant cine mă controlează. Influencerii ca mine sunt viitorul… Ca oricine altcineva, vreau să împărtășesc perspectiva mea asupra lucrurilor. Fiecare influencer face asta. Dar pentru că sunt tânără, atrăgătoare și de dreapta, acest lucru este încadrat ca «influențare a discursului politic».”
AfD „exploatează cel mai mult” inteligența artificială
Potrivit unui raport al Institutului pentru Dialog Strategic, 833 de postări cu imagini, meme-uri și videoclipuri realizate cu inteligența artificială au fost făcute de susținători ai extremei-dreapta și de AfD începând din luna aprilie 2023. În octombrie, pe conturile oficiale ale partidului Alternativa pentru Germania (AfD) au fost publicate peste 50 de mesaje cu conținut generat de inteligența artificială. Conform lui Pablo Maristany de las Casas, analist la Institutul pentru Dialog Strategic, AfD „exploatează cel mai mult” inteligența artificială. Conținutul de extremă-dreapta analizat se împarte în două categorii: atacuri, precum imagini generate de inteligența artificială ale migranților prezentați ca infractori, și glorificarea valorilor germane tradiționale. În momentul în care aceste narațiuni sunt combinate, „comunitatea de extremă dreapta se simte mai unită în așa-numita luptă culturală împotriva acestor grupuri pe care le atacă”, a afirmat Maristany de las Casas.