Bombardați în fiecare zi de ruși, medicii ucraineni găsesc timp, dar și curaj și pentru salvarea pacienților veniți din Republica Moldova. Centrul de Cardiologie pentru copii din Kiev a operat cu succes cel de-al doilea bebeluș, supus intervenției imediat după naștere. Mama fetiței ne-a spus că nu-și poate aduna în cuvinte recunoștința pe care o are pentru medicii de acolo.
În vârstă de 31 de ani, Sorina Radu este medic obstetrician. A ajutat multe femei să devină mame, iar atunci când a ajuns și ea gravidă a aflat că fătul ei are șanse minime de supraviețuire din cauza unei probleme la inimă. Dragostea de mamă nu a putut fi oprită nici de bombele rusești, așa că Sorina a ajuns să nască la Kiev, acolo unde după cezariană a trecut treptat în operație pe cord pentru nou-născut.
„Când am văzut tot personalul medical și toți medicii care erau în jurul meu, foarte mulți. Și în jurul copilului, făceau toate manevrele necesare. Eu atunci am realizat că aceasta a fost decizia corectă și am simțit o ușurare. Parcă mi s a luat de pe umeri o povară foarte grea care am dus-o luni la rând. Pentru că era incertitudine, era nesiguranță. Nu știam dacă voi ajunge până la naștere și dacă copilul va rezista. Nimeni nu mi-a dat garanția”, a menționat pacienta Sorina Radu.
Renumitul chirurg cardiovascular ne-a povestit că intervenția a fost făcută după metoda inventată de el, practicată deja în Occident.
„Ea a născut în sala mea de operație și imediat a fost mutat într-o altă sală de operație. La cinci minute de la operația cezariană. Colegul meu profesorul și medicul Dmitri a tăiat cordonul ombilical și imediat copilul a fost mutat în sala mea de operație, unde i-am făcut intervenția cardiacă. Această intervenție nu putea să aștepte două zile ori o săptămână, ci trebuia făcută imediat”, a subliniat chirurgul cardiovascular din Ucraina, Ilya Yemets.
Pentru medicul ucrainean aceasta este cea de-a doua operație de succes pentru o familie din Moldova. De trei ani, însă, cardiochirugul operează sub amenințarea dronelor și rachetelor rusești.
„Vă puteți imagina că uneori fac intervenții chiar în momentul în care Rusia ne bombardează. În acel moment, eu nu am cum să plec în buncăr, adică într-un loc sigur. Eu nu pot, deoarece am copii care necesită intervenție”, a menționat chirurgul cardiovascular din Ucraina, Ilya Yemets.
„Evident au fost alarme, sirene și bombardamente. În perioada cât am stat aici au fost de toate, dar oricum au refugii unde poți să te retragi. Ei au grijă de acest aspect în incinta spitalului. Nu știu cum găsesc ei puterea pentru a lupta pentru viața copiilor și a oamenilor. Se fac intervenții chiar în timpul bombardamentelor, când se deconectează lumina. Și multe alte situații”, a punctat pacienta Sorina Radu.
Din 2009, centrul de cardiologie și cardiochirurgie pentru copii din Kiev implementează un program special de asistență pentru copii care încă nu au văzut lumina zilei. În această perioadă, cardiochirurgii au salvat peste 250 de copii. Ucraina a devenit un pionier în acest gen de intervenții și a fost prima din lume care a folosit sânge din cordonul ombilical la copiii cu defecte critice.