Locuitorii din stânga Nistrului vor plăti mai mult pentru serviciile comunale. Pretinsele autorități de la Tiraspol au stabilit noi tarife la electricitate, furnizarea de gaze naturale, apă și canalizare, valabile din data de 1 martie. Noile tarife sunt aplicate consumatorilor casnici și celor industriali.
Astfel, tarifele la energia electrică vor crește până la 1,39 de ruble transnistrene pentru un kWh.
Pentru un metru cub de gaz, transnistrenii vor achita 1,70 de ruble. Apa va costa 9,75 de ruble pentru un metru cub, iar costul încălzirii va ajunge la 730,42 de ruble pentru o gigacalorie.
Potrivit „autorităților” separatiste, noile tarife se datorează costurilor ridicate pentru livrarea gazelor.
Amintim că Tiraspolul a refuzat oferta Uniunii Europene de 60 de milioane de euro, care urma să reducă dependența regiunii transnistrene de șantajul energetic al Rusiei. Premierul Dorin Recean a anunțat că pentru a asigura stânga Nistrului cu gaze naturale, o companie din Ungaria va livra gaz la frontiera cu Republica Moldova, iar achiziţia va fi plătită de o firmă din Dubai.
În lipsa unei înțelegeri cu UE, Guvernul va permite tranzitul gazelor către stânga Nistrului printr-un nou mecanism. Potrivit premierului Recean, compania MET Gas and Energy Marketing AG din Ungaria va livra gaz la frontiera cu Republica Moldova. Plata pentru acest gaz va fi făcută de JNX General Trading L.L.C, o firmă din Dubai. Tiraspolul va acoperi în avans costurile de tranzit în baza unui acord între Moldovagaz și Tiraspoltransgaz.
Autoritățile moldovene au precizat că ambele companii au fost verificate, iar în spatele acestora nu au fost identificați cetățeni moldoveni. De asemenea, MET Gas and Energy Marketing AG este un trader de gaze naturale recunoscut pe piața europeană, iar JNX General Trading L.L.C nu prezintă neconformități în raport cu legislația națională și internațională.
În schimbul acestui aranjament, Tiraspolul a acceptat să facă pași spre detensionarea relațiilor cu Chișinăul. Printre măsurile convenite se numără:
- Eliberarea deținuților politici;
- Soluționarea problemei liceului cu predare în limba română din Rîbnița;
- Păstrarea televiziunii publice moldovenești în grila de programe din regiune;
- Eliminarea posturilor de control ilegale instalate în 2022, dintre care 11 sunt încă active.
„Acesta nu este un acord între Guvernul Republicii Moldova și Rusia sau alte entități, ci o permisiune din partea Guvernului ca oamenii din regiunea transnistreană să primească gaz și să nu înghețe”, a explicat premierul.
TV8.md amintește că pe 4 februarie, comisara europeană pentru Extindere, Marta Kos, a anunțat un ajutor de 60 de milioane de euro pentru depășirea crizei energetice pe malul stâng. Din acești bani urma a fi plătit gazul cumpărat de la bursă și livrarea acestuia în regiune până la mijlocul lunii aprilie.
Ajutorul însă a fost condiționat de europeni, Tiraspolul tfiind obligat să respecte câteva cerințe. Printre acestea se numără respectarea drepturilor omului și actualizarea treptată a tarifelor la energie la prețurile de piață pentru consumatorii din regiune. De asemenea, companiile mari, care exportă produse, trebuiau să achite prețurile de piață pentru energie, iar consumatorii industriali cu consum mare de energie să fie excluși din pachetul de sprijin.