Centrul de Analiză și Prevenire a Corupției (CAPC) se opune creării Procuraturii Anticorupție și Combaterea Crimei Organizate (PACCO). Organizația non-guvernamentală susține că proiectul privind comasarea procuraturilor specializate urmărește scopuri politice și nu este argumentat suficient.
Experții CAPC susțin că reconfigurarea procuraturilor nu va duce decât la resetarea întregului corp de procurori din aceste instituții.
„Autorul nu a identificat vreo opțiune alternativă, deși una evidentă ar fi întărirea procuraturilor specializate fără a le comasa. În acest sens, ar fi fost imperioasă dotarea acestora, în special a Procuraturii Anticorupție, cu resursele necesare unei funcționări mai eficiente”, se arată în raportul de expertiză al CAPC.
Organizația atrage atenția asupra faptului că reorganizarea nejustificată a procuraturilor ar putea afecta independența acestora, formarea și resursele necesare:
„Autorul ar trebui să cunoască numărul de cauze aflate în gestiunea actualelor procuraturi specializate, ar trebui să fie capabil în a estima volumul de muncă care ar reveni noii structuri înființate, ar trebui să calculeze resursele, în special – umane, necesare în vederea operaționalizării entității, dar și ar trebui să calculeze costurile proiectului”.
În plus, CAPC subliniază că procuratura face parte din sectorul justiției, iar orice reformă în acest domeniu ar trebui să fie inițiată de Ministerul Justiției, nu de altă autoritate.
TV8.md amintește că noua instituție numită PACCO ar urma să fie condusă de un procuror-șef și mai mulți adjuncți. Numărul procurorilor va fi stabilit de Consiliul Superior al Procurorilor la cererea procurorului-șef. Angajații instituției vor fi testați la poligraf și supuși unui test psihologic. Până la alegerea prin concurs a procurorului-șef, procurorul general va numi un interimar. Parlamentul se așteaptă ca noua instituție să își înceapă activitatea peste două luni.
La scurt timp după înregistrarea proiectului în Parlament, Veronica Dragalin și-a dat demisia din funcția de șefă a Procuraturii Anticorupție. Cererea ei a fost acceptată de procurorul general cu data de 5 martie. În ultimul său discurs, din fotoliul de procuror-șef Anticorupție, Dragalin a îndemnat deputații să voteze împotriva fuziunii celor două procuraturi specializate. Totuși, proiectul de lege a fost susținut în prima lectură cu votul a 61 de parlamentari.
Ambasadorul UE la Chișinău, Janis Mazeiks, a declarat la TV8 că UE se așteaptă ca proiectul privind crearea PACCO să fie transmis Comisiei de la Veneția. De asemenea, blocul comunitar este gata să vină cu propriile recomandări pe marginea acestui document.
Pe 28 februarie a avut loc cea de-a două rundă de consultări publice privind proiectul PACCO. În urma audierilor, deputata PAS, Olesea Stamate, a scris pe Facebook că „o asemenea unitate în opiniile tuturor celor prezenți la audieri nu am văzut demult” și că mesajul actorilor este clar - „Vă rugăm, nu avansați pe acest proiect. Nu susținem acest proiect”.