Breaking news/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 1137: Kievul anunță cel puțin 19 morți, după atacul din Krivoi Rog. Moscova spune că a țintit altceva

/VIDEO/ Proiectul PACCO, votat manual și cu critici în prima lectură. Stamate: „Nu riscăm să ne trezim cu o instituție pe hârtie?”

missing
20 februarie 2025, ora 15:24

Deputații au adoptat în prima lectură proiectul privind fuziunea PA și PCCOCS și de creare a Procuraturii Anticorupție și Combaterea Crimei Organizate (PACCO). Votul s-a efectuat prin ridicarea mâinilor, întrucât sistemul nu funcționa la președintele Parlamentului. În total, 61 de deputați au susținut proiectul, 21 au votat contra, iar 2 s-au abținut.

Inițial, deputatul BCS, Radu Mudreac, a cerut amânarea examinării proiectului, pentru că nu au parvenit avizele de la Guvern și CNA. Propunerea parlamentarului a fost însă respinsă. Doar 19 deputați, dintre care 17 de la BCS și 2 neafiliați, au susținut amânarea. 32 de deputați PAS au votat contra, în timp ce 30 s-au abținut. Nu au votat nici doi reprezentanți BCS și 2 neafiliați.

În timp ce opoziția declară că se opune categoric, iar anterior, o bună parte din aleșii PAS nu și-au pus semnătura pe document, președintele Parlamentului era încrezător că proiectul va fi votat în prima lectură. Igor Grosu a dezmințit zvonurile precum că aseară unii deputați PAS ar fi încercat să-i convingă pe alții să voteze împotriva fuzionării.

Atât deputați PAS, cât și BCS, au criticat proiectul privind comasarea PA și PCCOCS.

Lilian Carp de la PAS a avertizat că, în forma actuală, proiectul nu asigură mecanismele necesare pentru a elimina „bandiții” din sistemul judiciar:

„Ce așteaptă lumea de la noua structură este ca să se facă dreptate. Așteptarea care o am eu și societatea ca în acest proiect de lege să existe pârghii ca acești bandiți obraznici să nu mai fie în procuratura nou creată. Dacă votăm în forma care este, bandiții se vor putea regăsi mai departe în sistem. Deci, vă rog care sunt acțiunile pe care noi le întreprindem să nu mai vedem bandiții ăștia în sistem?”

Raportorul proiectului, deputatul PAS, Igor Chiriac, a recunoscut că proiectul nu este perfect, dar urmează a fi îmbunătățit:

„Sunt de acord cu cele propuse de dumneavoastră, trebuie să existe un mecanism ca în cadrul acestei procuraturi, să activeze cei mai buni, profesioniști și corecți. Unul din mecanisme ar fi că proiectul de lege prevede că toți procurorii din PA și PCCOCS urmează să fie transferați la procuraturile teritoriale. În cadrul PA și PCCOCS sunt în total 90 de procurori. Astăzi, în procuraturile teritoriale sunt doar 30 de locuri libere. S-ar putea ca unor din ei să nu le ajungă locuri. Propun ca între prima și a doua lectură să avem grupuri de lucru, vom discuta aceste mecanisme. Eu nu spun că proiectul de lege este ideal, el trebuie îmbunătățit și între prima și a doua lectură să discutăm toate îngrijorările. Au venit propuneri inclusiv din partea Procuraturii Generale, din partea Ministerului Justiției, din partea celor care au participat la consultări publice. Vom face atâtea consultări cât va fi necesar și să discutăm toate aceste situații”.

„Eu am să vin cu anumite propuneri, dar cu siguranță, pentru că de asta depinde votul meu în lectura a doua. Din cauza la 5-6 bandiți de acolo, ei fac de râs toată tagma. (...) Noi nu avem un registru unde procurorii pot fi văzuți. Noi trebui să vedem Guguță Vasile o avut 20 de dosare, a ajuns în instanță numai cu unul. Întrebarea este care e pârghia ca acest Guguță Vasile tu îl scoți din funcție și nu îi dai voie să-și bată joc de tot de sistem?”, a adăugat Lilian Carp.

Deputata PAS, Ana Racu, crede că proiectul este profund politizat și polarizează societatea. Totodată, aceasta a atras atenția asupra continuității examinării dosarelor existente:

„Este un lucru care mă deranjează foarte mult în legătură cu proiect - faptul că este extrem de politizat. Acest lucru face ca să polarizeze societatea și s-o arunce în dezbateri și emoții inutile, pentru a sustrage profesioniștii, mă refer la procurorii de bună-credință, să-și facă meseria. Eu foarte mult sper și tare cred că nu sunt unica naivă în țara asta, care crede că noi avem procurori și judecători care vor și pot să muncească în limitele legii și echității. Soarta țării noastre în acest moment ține de capacitatea a 10-15 procurori și judecători profesioniști, care au curaj. Tre să fie clar că nu va veni nimeni să ne facă curat acasă, Mesia nu va se va pogorî nici în Parlamentul Republicii Moldova, nici în fața instanțelor de judecată, nici a procuraturilor și îmi doresc foarte multe ca în plen să nu discutăm doar despre indicatori cantități, dar și calitativi. Nu doar numărul dosarelor ne interesează, dar și calitatea urmăririlor penale, finalitatea proceselor penale și a sentințelor. Îmi doresc ca procurorii să se ocupe de infracțiuni grave care erodează bugetul statului și sărăcesc țara. Ce facem cu dosarele în investigare?”

„Competența noii procuraturi va avea aceleași ca PA și PCCOCS, cu unele excepții ce ține de conducerea urmării penale pe cazuri care nu sunt de gravitate mari sau de amenințare la securitatea statului, nu vor fi implicate grupări criminale. Trebuie să ne asigurăm și ne dorim ca dosarele să nu aibă de suferit, să aibă continuitate și să nu fie puse pe pauze. Sunt mecanisme prin care se desemnează un procuror-șef interimar, se deleagă un număr de procurori, se face procesul de selectare a noilor procurori, există mecanismul de transmitere a dosarele de la procuraturile care vor fi lichidate la ce procuratura nou creată. Acest mecanism va fi direct sau prin intermediul PG”, a răspuns Igor Chiriac.

Deputata PAS, Olesea Stamate, a subliniat că fără o analiză detaliată, există riscul ca noua instituție să rămână nefuncțională, mai ales într-o perioadă electorală sensibilă:

„Ne rugăm la Dumnezeu și trebuie să facem ceva, sunt absolut de acord. Am stat la dubii dacă să susțin acest proiect sau nu și nu a fost o decizie simplă. Dacă nu susții acest proiect, s-ar părea că aperi activitatea pe alocuri defectuoasă a acestor două instituții, însă dacă susții proiectul, pentru mine, din păcate, înseamnă a merge împotriva măsurilor de reformă care au fost inițiate și sunt în curs de implementare. În dilema de a proceda politic, popular și corect din punct de vedere al justiției, eu am ales a doua. Dar să fie clar, sunt conștientă de problemele din aceste instituții, precum și în altele. Cauza nu sunt pereții, echipamentul, sediile, ci oamenii. Exact pentru a rezolva această problemă a fost inițiat procesul de vetting. Acest proiect trebuie dus la capăt și este unicul mecanism prin care o să scăpăm de oamenii corupți din acest sistem.

Proiectul PACCO nu are cum să ofere această soluție, pentru că procurorii au mandat constituțional. Întrebarea mea este oare am examinat suficient riscurile acestei comasări. Nu riscăm să punem pe pauză toate dosarele la care cât de cât se mai lucrează acum, nu riscăm să ne trezim în plină perioadă electorală cu o instituție creată pe hârtie, dar neoperaționalizată? Și atunci pe cine vom da vina de lipsa rezultatelor combaterii corupției electorale?”

Stamate crede că ar fi optimă o structură în cadrul Procuraturii Generale, care să investigheze anume corupția electorală, așa cum a propus și Ministerul Justiției:

„Dacă nu se descurcă PA și PCCOCS, să creăm secțiunea în PG. De ce ar trebui să dizolvăm aceste două instituții și să intrăm într-o zonă incertă, fără o analiză detaliată în prealabil. Asemenea reforme nu pot fi făcute în grabă și ar putea periclita parcursul nostru european. Să consultăm Comisia de la Veneția, să reflectăm asupra riscurilor și beneficiilor. Nu sunt în opoziție față de colegi, e ok să avem opinii diferite. Din dispută de cele mai multe ori se naște adevărul”.

Deputatul BCS, Grigore Novac, a evidențiat faptul că prin proiectul PACCO, PAS ar recunoaște eșecul reformei justiției:

„Când e haos, nu are cum să fie rezultate. Vrem ca în țara să funcționeze legea normal, în interesul cetățenilor, da nu a unui grup îngust. În toată reforma asta de struțo-cămilă pe care o faceți voi acum, o să vedeți care va fi rezultatul. Noi nu suntem tare entuziasmați de ceea ce faceți, fiindcă în timpul cât o să faceți reforma asta, cei de la crimă organizată o să vă aplaude, contrabandiștii probabil o să vă aducă și medalii pentru ceea ce faceți acum. Reformele nu se fac pentru guvernare sau opoziție, dar pentru avea predictibilitate și continuitate. Aici în Parlament suntem temporar, dar sistemul trebuie să fie sănătos și să funcționeze. Ceea ce ați creat voi acum nu e decât recunoașterea faptului că ați eșuat în reforma justiției cu părere de rău, ați eșuat total. Nu vă spunem doar noi că faceți un pas greșit prin comasarea procuraturilor. Nu poate un procuror să fie specialist în toate, te apuci de 10 lucruri, nu iese normal niciunul. Acest mecanism e foarte periculos nu pentru cei corupți, dar însăși pentru justiție, asta nu ați înțeles cu părere de rău”.

Iar Bogdan Țîrdea de la BCS consideră că demararea procesului de fuziune este motivată de interese politice, mai degrabă decât de o preocupare reală pentru reforma sistemului de justiție:

„Toată lumea înțelege că ați demarat acest proces ca să scăpați de doamna Dragalin, pe care tot voi ați adus-o. Și asta după ce a spus că s-au deschis dosare pe procurarea de păcură, drumul Leova-Bumbăta, a zis că au fost deputați care au încercat s-o influențeze, au fost lideri de top din țară care i-au solicitat prin imixtiune să se dezică de funcția de procuror”.

TV8.md amintește că ieri, Comisia juridică de la Parlament a organizat primele consultări publice privind proiectul de creare a Procuraturii Anticorupție și Combaterea Crimei Organizate (PACCO). În cadrul dezbaterilor, șeful adjunct interimar al Procuraturii Anticorupție, Octavian Iachimovschi, a avertizat că noua structură PACCO ar putea duce la un „dezmăț al criminalității”.

Iar deputata PAS, Olesea Stamate, a solicitat în cadrul consultărilor publice ca proiectul privind crearea PACCO să fie trimis spre examinare Comisiei de la Veneția, înainte de adoptare. Și Ministerul Justiției a identificat riscuri în reforma procuraturilor specializate. Tot ieri, șefa Procuraturii Anticorupție, Veronica Dragalin, și-a anunțat demisia și a îndemnat deputații să nu susțină fuzionarea procuraturilor specializate.

Noua instituție numită PACCO va fi condusă de un procuror-șef și mai mulți adjuncți. Numărul procurorilor va fi stabilit de Consiliul Superior al Procurorilor la cererea procurorului-șef. Angajații instituției vor fi testați la poligraf și supuși unui test psihologic. Până la alegerea prin concurs a procurorului-șef, procurorul general va numi un interimar. Parlamentul se așteaptă ca noua instituție să își înceapă activitatea peste două luni. 

/VIDEO/ Dezbateri aprinse despre PACCO: „O să fie haos și dezmăț al criminalității”. Când ar putea fi votat proiectul
/ULTIMA ORĂ/ Șefa Procuraturii Anticorupție, Veronica Dragalin, și-a dat demisia. Mesajul dur transmis deputaților

Octavian Iachimovschi, șeful adjunct al Procuraturii Anticorupție, la Cutia Neagră PLUS cu Mariana Rață.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Un program de stat de impulsionare a industriei de producere a energiei verzi a fost transformat într-o afacere la limita legalității. Beneficiarii principali sunt câțiva afaceriști. Unul dintre ei, după ce a primit pe gratis de la stat avize pentru a crea zeci de parcuri fotovoltaice, le folosește pentru a construi piramide financiare. Situația e cu atât mai proastă cu cât din totalul de 2000 MW de energie regenerabilă pentru care s-au emis avize, doar 10% din aceste capacități s-au transformat în parcuri fotovoltaice și eoliene. O parte a capacităților a devenit marfă scumpă pe o piață neagră.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Directorul Agenției Proprietăți Publice, Roman Cojuhari, este invitatul de astăzi al emisiunii Cutia Neagră PLUS.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Șeful IGP, Viorel Cernăuțeanu, este invitatul de astăzi al emisiunii Cutia Neagră PLUS.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Eșec diplomatic la întâlnirea dintre Trump și Zelenski. S-a pierdut șansa păcii? Cum va fi afectată Republica Moldova?
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Trump și Putin împart lumea? Ce urmează după întâlnirea din Arabia Saudită și declarațiile scandaloase ale președintelui american? Oficialii ruși jubilează. Se va afla și Republica Moldova în meniul Moscovei?
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Ministra Justiției, Veronica Mihailov-Moraru, este invitata emisiunii „Cutia Neagră PLUS” cu Mariana Rață.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Businessmanul prin care Rusia intenționa să asigure regiunea transnistreană cu gaz a fost implicat și în trecut în afaceri controversate cu iz rusesc. Cutia Neagră PLUS a descoperit în spatele omului de afaceri o întreagă rețea de companii din Moldova, România, Ucraina și Bulgaria. Mai mult, Arcadie Vicol a fost învinuit recent și de investiții dubioase în România.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Șefa Procuraturii Anticorupție, Veronica Dragalin, invitata emisiunii Cutia Neagră PLUS: „Conducerea țării mi-a cerut să plec. Politicienii nu au dreptul constituțional și nici moral să-mi ceară mie demisia”.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Reforma justiției prinde noi turații. Mănușile albe au fost aruncate Veronicăi Drăgălin?
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Cutie Neagră PLUS cu vicepremierul pentru Reintegrarea Republicii Moldova, Oleg Serebrian
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Investigațiile anului 2024. Analizăm provocările jurnaliștilor și (in)acțiunile autorităților astăzi la Cutia Neagră PLUS. Invitate: Alina Radu, directoarea Ziarului de Gardă și Cornelia Cozonac, directoarea Centrului de Investigații Jurnalistice.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Fostul prim-ministru al Republicii Moldova, Vlad Filat, este invitatul emisiunii Cutia Neagră PLUS.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Republica Moldova a fost vizitată, în secret, de mai mulți miliardari ruși în 2023. Unii dintre ei se regăsesc pe lista de sancțiuni a Ucrainei, pentru suspiciuni că ar finanța armata rusă. Alții au fost declarați indezirabili în state membre UE pentru aceleași motive. La Chișinău i-a adus un scop comun - obținerea cetățeniei moldovenești. După închiderea programului cetățenie prin investiții, în Moldova s-a dezvoltat o piața neagră de servicii de facilitare a obținerii cetățeniei. Afacerea se bazează pe falsificarea certificatelor de naștere. În calitate de părinți ai oligarhilor ruși sunt persoane decedate, în fragedă copilărie, încă acum 75 de ani. Cutia Neagră PLUS a identificat printre beneficiarii schemei și un businessman rus, care s-a ocupat de administrarea banilor oligarhului Roman Abramovici.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Comisia Pre-vetting a ajuns pe final de mandat. Despre cele mai importante provocări și scandaluri legate de procesul de evaluare a candidaților și de membrii Comisiei. Invitați: Herman von Hebel și Nadejda Hriptievschi.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
De ce trenează schimbările în justiție? Cum a ajuns reforma anticorupție un eșec? De ce durează atât de mult curățenia în sistem? Aflăm răspunsurile de la ministra Justiției, Veronica Mihailov-Moraru.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS a intrat în posesia mai multor ore de înregistrări audio ale discuțiilor purtate de Veaceslav Platon cu Ilan Șor, doi prieteni buni în acea perioadă. Discuțiile ne-au ajutat să reconstruim, piesă cu piesă, întregul puzzle al celei mai mari crime financiare din istoria Republicii Moldova - „Furtul miliardului”.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Vettingul este cea mai discutată reformă din domeniul Justiției. Urmează noi demisii la Curțile de apel Bălți, Cahul și Comrat? Câți judecători de la Curtea de Apel Chișinău vor promova testul de integritate? Cine și cum influențează procesul de evaluare a magistraților? Cum se simte vettingul pe interior, dar și care este impactul acestuia asupra întregului sistem, discutăm la Cutia Neagră PLUS. Invitați: vicepreședintele Comisiei Vetting Andrei Bivol și judecătorul Dumitru Racoviță.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Candidatul la funcția de președinte Alexadr Stoianoglo și-a petrecut, anul acesta, Crăciunul pe stil vechi în prestigioasa stațiune balneară cehă, Karlovy Vary. Stoianoglo și soția sa Țvetana Curdova au mers acolo însoțiți de prieteni de familie. Cel care a plătit hotelul pentru toți este un moldovean cu afaceri în România, care în utimii doi ani a sponsorizat cu milioane de lei diverse proiecte sociale promovate de Șor. Sponsorul lui Șor l-a însoțit pe Stoianoglo în această vacanță.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Campania electorală pentru alegerile prezidențiale și referendum a determinat Kremlinul să își mobilizeze toate resursele din R. Moldova. În lupta pentru fotoliul de șef al statului, dar și pentru compromiterea referendumului, au fost aruncate chiar și cele mai „sfinte” resurse - preoții. Cutia Neagră PLUS a aflat că în campania de colectare a semnăturilor pentru candidata Victoria Furtună, susținută de gruparea criminală Șor, au fost implicați activ și câțiva preoți din nordul republicii. Fețele bisericești au adunat semnături de la oameni din sate sub pretexte false. Aceiași preoți, cu câteva săptămâni mai devreme, au fost în pelerinaj la Moscova de unde s-ar fi întors cu instrucțiuni și carduri bancare MIR.

/VIDEO/ Legea amnistiei: Olesea Stamate anunță că tatăl ei, avocatul Vladimir Kovali, a apărat 2 condamnați pe viață. Precizări la TV8
/VIDEO/ Legea amnistiei: Olesea Stamate anunță că tatăl ei, avocatul Vladimir Kovali, a apărat 2 condamnați pe viață. Precizări la TV8
/VIDEO/ Verde-n ochi: Provocare, capcană și umilință. Miza reală a Rusiei în istoria cu Nesterovschi
/VIDEO/ Verde-n ochi: Provocare, capcană și umilință. Miza reală a Rusiei în istoria cu Nesterovschi
„Regimul barbar încearcă să-și refacă imperiul prin teroare”: Maia Sandu condamnă atacul din Krivoi Rog
„Regimul barbar încearcă să-și refacă imperiul prin teroare”: Maia Sandu condamnă atacul din Krivoi Rog
/VIDEO/ Filantropie sau control? Cine și de ce asociază fundația Soros cu teorii ale conspirației și influență politică
/VIDEO/ Filantropie sau control? Cine și de ce asociază fundația Soros cu teorii ale conspirației și influență politică
„Acum ești mare, fata tatei”: Sărbătoare în familia Botgros. Câți ani împlinește fiica maestrului Nicolae Botgros
„Acum ești mare, fata tatei”: Sărbătoare în familia Botgros. Câți ani împlinește fiica maestrului Nicolae Botgros

/VIDEO/ Legea amnistiei: Olesea Stamate anunță că tatăl ei, avocatul Vladimir Kovali, a apărat 2 condamnați pe viață. Precizări la TV8

missing
05 aprilie 2025, ora 10:45

Vladimir Kovali, tatăl deputatei Olesea Stamate, a reprezentat în instanță doi dintre condamnații care au solicitat eliberarea din închisoare în baza modificărilor la Legea amnistiei și în ambele cazuri, cererile au fost respinse. Declarațiile au fost făcute de Stamate, în cadrul emisiunii „Întreabă Ghețu” de la TV8.

Deputata a subliniat că tatăl său este un avocat independent, care își alege singur clienții:

„Plecând de la faptul că eu nu țin agenda tatălui meu și el, în calitate de avocat, decide singur pe cine reprezintă sau nu, dar deoarece mi-au fost aduse anumite acuzații în spațiul public, precum că aș fi avut un interes personal în această lege, explic foarte clar: tatăl meu a reprezentat doi dintre condamnații de la Penitenciarul Rezina și ambii au fost respinși la aplicarea atât în instanța de fond, cât și instanța de apel. 

Astfel, orice acuzații aduse mie sau tatălui meu cu privire la anumite interese și legate de Legea amnistiei sunt absolut nefondate”.

ZdG scrie că în unul dintre demersurile pentru eliberarea interlopului Iurie Radulov, alias „Babior” - condamnat la detenție pe viață pentru 10 omoruri la comandă și 11 tentative - apare și numele avocatului Vladimir Kovali. 

Radulov a fost eliberat pe 10 martie 2025 prin decizia Judecătoriei Orhei, după ce executase efectiv peste 25 de ani de închisoare. Cererea de eliberare a fost susținută de penitenciarul unde era deținut. În fața judecătorului, Radulov, care a fost apărat de avocata Tatiana Lozovscaia, a spus că a respectat regulile, nu a fost agresiv și a cerut să fie eliberat condiționat, promițând că nu va dezamăgi.

Decizia de eliberare a fost publicată abia pe 3 aprilie, aproape la o lună după încheiere. ZdG a observat că, spre deosebire de alte cazuri, pedeapsa pe viață nu pare să fi fost comutată înainte de eliberare. Pe 16 martie 2025, Radulov a părăsit Republica Moldova fără restricții, potrivit poliției.

Potrivit ZdG, până în aprilie 2025, cel puțin șapte condamnați pe viață au fost eliberați din închisoare în urma modificărilor aduse legii amnistiei în 2021. 

TV8.md amintește că Olesea Stamate a fost exclusă pe 4 aprilie din Partidul Acțiune și Solidaritate, iar formațiunea îi cere să-și depună și mandatul de deputat. Se întâmplă după ce modificările aduse Legii Amnistiei au dus la eliberarea din închisoare a unor persoane condamnate pe viață pentru infracțiuni foarte grave. Am contactat-o pe Stamate pentru o reacție, dar nu ne-a răspuns la apeluri. Ulterior, pe Facebook, deputata a declarat că toate acțiunile sale au fost corecte și legale și că are sufletul împăcat.

Tot pe 4 aprilie, deputații PAS au adoptat modificări la Legea amnistiei, conform cărora persoanele condamnate pe viață nu vor mai putea ieși din pușcărie decât după 30 de ani.  Totodată, persoanele condamnate la detenție pe viață nu vor putea beneficia concomitent de comutarea pedepsei pe amnistie și de liberare condiționată.

Și șeful Administrației Naționale a Penitenciarelor (ANP), Anatolie Falca, a demisionat. Premierul Dorin Recean i-a cerut să plece imediat din funcție în urma scandalului privind Legea amnistiei. Ministerul Justiției a emis ordin privind asigurarea interimatului instituției de către Alexandru Adam, în prezent director adjunct al ANP.

Săptămâna trecută, interlopul Alexandru Sinigur, condamnat acum 19 ani la detenție pe viață, a fost eliberat din penitenciar. Acest lucru a fost posibil după ce în 2023, avocatul a reușit să obțină reducerea pedepsei până la 30 de ani, în baza unor modificări legislative elaborate un an mai devreme, ca mai apoi să se plângă în instanță pe condițiile inumane din penitenciar și să fie eliberat de după gratii. Administrația Națională a Penitenciarelor a contestat decizia, iar Curtea de Apel Nord a admis recursul și a respins cererea de eliberare a lui Sinigur.

Pe 3 aprilie, Alexandru Sinigur, alias „Синий”, a fost reținut de poliție. Potrivit IGP, Sinigur figurează într-o altă cauză penală, bănuit de omor.

/VIDEO/ Olesea Stamate nu a decis dacă pleacă din Parlament. „Codul penal este mai blând decât legea amnistiei”
/VIDEO/ Cine răspunde pentru eliberarea criminalilor condamnați pe viață? Stamate: „De verificat dacă nu au fost influențe abuzive”

Olesea Stamate a fost exclusă din PAS, iar formațiunea îi cere să-și depună și mandatul de deputat, iar premierul a solicitat demisia șefului de la Administrația Națională a Penitenciarelor. Se întâmplă după ce modificările aduse Legii Amnistiei au dus la eliberarea din închisoare a unor persoane condamnate pe viață pentru infracțiuni foarte grave. /Între timp, interlopul Alexandru Sinigur, eliberat recent datorită modificărilor la legea Amnistiei, a fost reținut într-un nou dosar în care este bănuit de omor. Acesta a fost audiat astăzi de PCCOCS. /Trei angajați ai Ambasadei Republicii Moldova în Federația Rusă au fost expulzați din țară. Este răspunsul Moscovei față decizia autorităților moldovenești de a declara persoane indizerabile trei reprezentanți ai Ambasadei Rusiei de la Chișinău.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Corpurile neînsuflețite a patru persoane au fost descoperite într-un apartament din Vadul lui Vodă. Poliția presupune că victimele s-au intoxicat cu gazul emanat de la un cazan defect. /4 deținuti condamnați anterior la detenție pe viață, printre care interlopi și ucigași au fost deja eliberați, iar guvernarea nu are explicații la fenomenul generat de modificările la lege făcute acum 3 ani de cei din PAS. /După săptămâni de agitație și anxietate publică, președintele Donald Trump a anunțat, aseară, detaliile planului său tarifar, pe care l-a numit „Ziua eliberării”. UE s-a ales cu taxe de 20 la sută, China cu 34 %, iar industria auto va fi taxată cu 25 la sută.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Evghenia Guțul rămâne în izolator. Curtea de Apel Chisinău a menținut azi decizia primei instanțe care a decis că bașcana va petrece 20 de zile la Penitenciarul 13. Tradiționalele proteste din fața instanței au fost la un pas de a degenera în violențe. /Terenurile agricole de pe teritoriul Republicii Moldova, lăsate în paragină, pot fi date, de acum încolo, în arendă de către primărie. O nouă prevedere din Codul Funciar a intrat în vigoare de ieri și vine să valorifice terenurile arabile. /Piețele financiare își țin răsuflarea înaintea anunțului lui Donald Trump privind noile taxe vamale. Tarifele promise de preşedintele Donald Trump vor fi dezvăluite astăzi şi vor intra în vigoare imediat, în timp ce statele vizate au pregătit propria ripostă, proporțională cu planurile republicanului.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Așa zisul minister de externe de la Tiraspol dă asigurări că nu știe nimic despre faptul că deputatul condamnat Alexandr Nesterovschi s-ar ascunde în regiunea transnistreană, așa cum anunțau ieri cei de la SIS. /De azi, pensiile, pentru cei care au stagiul complet de cotizare vor crește, în medie, cu 400 de lei. Tot de azi se majoreaza, cu 10 procente și pensiile de dizabilitate. /Alertă de inundații în Grecia. Mai multe insule din Marea Egee au fost acoperite de ape după o furtună severă. Școlile și grădinițile au fost închise, iar drumurile au fost inundate.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
SIS acuză ambada rusă de organizarea evadării deputatului condamnat Alexandr Nestrovschi. Acesta a fost dus în regiunea transnistreană cu un microbuz al ambasadei, în cadrul unei oprațiuni ghidate de serviciile speciale ruse, precizează șeful instituției. .De negăsit de mai bine de două săptămâni, deputata Irina Lozovan a fost condamnată la 6 ani de închisoare pentru complicitate la finanțarea ilegală a partidului Renaștere, afiliat lui Ilan Șor. Tot azi, instanța l-a recunoscut vinovat și pe soțul acesteia, pentru aceeași infracțiune. .Președintele rus și cel ucrainean au stârnit furia lui Donald Trump. Liderul de la Casa Albă s-a arătat enervat pe Putin și pe Zelenski acuzându-i ca ar crea obstacolele în încheierea acordului de încetare a focului între Rusia și Ucraina.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Bașcana Găgăuziei, Evghenia Guțul, a fost plasată în arest preventiv pentru 20 de zile. Demersul Procuraturii municipiului Chișinău a fost admis parțial. /Federația Rusă a interzis accesul camioanelor moldovenești pe teritoriul său. Kremlinul a inclus Moldova în „lista statelor neprietenoase”, care nu au dreptul să-și transporte mărfurile decât până la hotarul țării. /Un cutremur de 7,7 grade pe Richter a făcut prăpăd în centrul statului Myanmar și în alte 5 țări, printre care Thailanda și China. Cel putin 144 de persoane au decedat, iar alte circa 800 sunt rănite.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Vito Perez Gonzalez este numele lui Vladimir Plahotniuc din pașaportul mexican pe care fostul democrat l-ar fi primit anul trecut, se arată într-o investigație realizată de Ziarul de Garda. /Din izolatorul CNA, bașcana Găgăuziei li s-a plâns lui Putin și lui Erdogan că a fost reținută de autoritățile moldovenești pe nedrept și le cere să intervină pentru a o elibera. /Ucrainenii au bombardat, noaptea trecută baza aeriană rusească de la Engles, aruncand în aer aproape o sută de rachete, folosite în atacuri asupra țării lor.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Evghenia Guțul a fost reținută aseară pe Aeroportul Internațional Chișinău în timp ce intenționa să zboare la Istanbul. Bașcana Găgăuziei este cercetată penal într-un dosar privind gestionarea ilegală a fondurilor electorale din 2023. Reținerea acesteia s-a lăsat cu proteste la Comrat. /În Moldova - Plahotniuc, în Mexic - Gonzales. Fostul lider al democraților, fugarul Vladimir Plahotniuc, a obținut și cetățenia Mexicului, pe lângă cea moldovenească, românească și rusească. /Două incendii de proporții au izbucnit în ultimele 24 de ore la Bălți și Edineț. Au ars două depozite în care se păstrau materiale de construcții, iar pompierii au luptat ore bune cu flăcările.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Un adolescent de 15 ani și-a pus capăt zilelor în urma unui incident produs la școală. Tragedia s-a produs într-o suburbie a capitalei. /Dublu omor, urmat de suicid, la Soroca. Un bărbat și-a ucis soția și soacra după care și-ar fi pus capăt zilelor. /Cei trei magistrați de la Hîncești și judecătorul de la Curtea de Apel Chișinău, cercetați într-un dosar comun de corupție, au fost suspendați din funcție de CSM până la finalizarea anchetei.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Incident la Arena Chișinău. O acrobată a căzut de la înălțime în timpul unui show. Organizatorii exclud o defecțiune tehnică. /Pericol pe șosele. Sâmbătă și duminică oamenii legii au prins peste 100 de șoferi în stare de ebrietate la volan, mai mult cu peste 20 de cazuri decât săptămâna precedentă. /Se reiau negocierile pentru pacea din Ucraina. Ce se discută azi la Riad și de ce Vladimir Putin refuză încetarea focului.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Colega de partid a lui Alexandr Nesterovschi, care urmează să își afle sentința la sfârșitul lunii, fiind acuzată de aceleași infracțiuni, ar fi fugit din țară, împreună cu soțul său, cercetat în același dosar. Asta susține primarul de Ocnița pe care cei doi au încercat să îl mituaiscă. /În contextul descoperirii unui focar de pestă porcină africană la o fermă din Cimișeni, Criuleni, sătenilor din localitate le-a fost interzisă sacrificarea porcilor pentru o perioadă de 30 de zile. Revenim cu detalii în jurnal. /Odesa a fost supusă, aseară, unuia dintre cele mai masive atacuri cu drone de la începutul războiului. Zeci de mingi de foc au fost filmate cum zboară deasupra orașului, declanșând un incendiu care a mistuit un centru comercial și un salon auto. Din fericire nu au fost înregistrate decese.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Moarte cumplită pentru o fetiță de nouă ani din Anenii Noi. Aceasta s-a înecat într-o groapă cu apă de o adâncime de peste 2 metri, amplasată exact lângă terenul de fotbal din sat. /Condamnat, ieri, la 12 ani de pușcărie, Alexandr Nesterovschi a fost anunțat în căutare internațională, afirmă șeful IGP. Vecinii deputatului spun că l-au văzut ultima oară, ieri dimineață. /După catastrofa în zootehnie de la Anenii Noi, în urma căreia au fost sacrificați 65 de mii de porci, încă 45 de mii de capete vor fi nimicite la Criuleni, unde a mai fost depistat un focar de pestă porcină africană.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Alexandr Nesterovschi, deputatul afiliat fugarului Ilan Șor, a fost condamnat la 12 ani de închisoare. Sentința a fost dictată în lipsa lui. Nici avocații nu știu unde se află. Procuratura Anticorupție anunță că l-a dat în căutare. /Scandal de corupție în justiție. O judecătoare din Hîncești a fost reținută după ce ofițerii CNA au efectuat percheziții în biroul acesteia. În dosar mai sunt vizați alți 3 magistrați, unul dintre care de la Curtea de Apel Chișinău. /Trump nu a obținut de la Putin decât înțelegerea de a nu mai ataca insfrastructura eneregetică a Ucrainei. Care sunt comentariile după discuția telefonică dintre cei doi lideri, vedeți imedat.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Peste 65 de mii de porci, de la una dintre cele mai mari ferme din țară, vor fi sacrificați și înhumați după ce acolo a fost descoperit un focar de pestă porcină africană. /Locuitorii capitalei vor plăti cu 25 la sută mai mult pentru apă. ANRE a decis că de acum încolo, un metru cub va costa peste 18 lei, comparativ cu 15, cât plăteam până în prezent. /La nici două luni de la încheierea unui acord de pace, Israelul a reluat atacurile asupra Fâșiei Gaza. Peste 330 de palestinieni au fost uciși de drone și rachete.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Statistici îngrijorătoare. În doar două zile de weekend, oamenii legii au prins în trafic aproape 100 de șoferi beți. Mai mulți cu aproape 40, decât săptămâna trecuta. /Atenție șoferi, se ieftinesc carburanții. Prețul pentru un litru benzină scade sub pragul psihologic de 23 de lei, iar motorina va costa mai puțin de 20 de lei. /Miniștrii de Externe din statele membre UE s-au reunit, astăzi, la Bruxelles pentru a decide un ajutor substanțial pentru Ucraina. Finanțarea ar putea ajunge la 40 de miliarde de euro.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Controversatul om de afaceri, Veaceslav Platon, a fost reținut în Marea Britanie și urmează să fie extrădat. Anunțul a fost făcut de Procuratura Anticorupție. /Republica Moldova are un nou vicepremier și ministru al Dezvoltării Economice și Digitalizării. Despre candidatura Doinei Nistor s-a anunțat aseară târziu, iar azi dimineața, aceasta a și depus jurământul. /Feroviarii din Republica Moldova au ieșit, din nou, la protest, cerând achitarea restanțelor salariale. În fața acestora a ieșit ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, Vladimir Bolea.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Putin spune că Rusia e de acord cu armistițiul în Ucraina, propus de Statele Unite, dar există „nuanțe”. Acesta vrea garanții că în timpul pauzei, Ucraina nu se va mobiliza, nu va antrena soldați și nu va primi arme. /Incendiu uriaș în centrul capitalei. Pompierii au luptat ore în șir cu focul după ce acoperișul unui restaurant de pe strada pietonală a fost cuprins de flăcări. /Dumitru Alaiba a demisionat din funcția de vicepremier și ministru al Dezvoltării Economice și Digitalizării. Alaiba făcut anunțul pe Facebook și a dat asigurări că rămâne alături de echipa de guvernare.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Tăcere la Moscova după ce la propunerea Washingtonului Kievul a aceptat un armistițiu de 30 de zile. Presa internțională scrie că este puțin probabil ca Putin să accepte pacea. /O fetiță de 10 ani din Ciadîr-Lunga a murit azi dimineață în timp ce mergea la școală după ce a fost lovită de o mașină. Din motive neclare, deocamdată, șoferul a pierdut controlul volanului. /Feroviarii, care nu și-au primit lefurile din vara anului trecut, vor protesta din nou, vineri, în capitală. CFM are la ei restanțe salariale de peste 191 de milioane de lei.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Parlamentul European a dat undă verde planului de creștere în valoare de 1,9 miliarde de euro pentru Republica Moldova. Din cei 660 de eurodeputați prezenți în sala de ședință, 499 au votat pentru finanțare. /Republica Moldova și Franța au semnat ieri trei acorduri importante după întrevederea dintre Maia Sandu și Emmanuel Macron. Țările noastre s-au angajat să lupte împreună împotriva dezinformării rusești. /Moscova s-a confruntat, noaptea trecută, cu cel mai masiv atac ucrainean cu drone. Autoritățile ruse afirmă că au doborât aproape 340 de aparate de zbor în toată țara, fără să precizeze, însă, și numărul dronelor care și-au atins ținta.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Proteste violente la București. Decizia Biroului Electoral Central de a respinge candidatura lui Călin Georgescu la prezidențiale i-a înfuriat pe simpatizanții acestuia. Manifestanții au aruncat cu pietre în polițiști, au incendiat bănci și au răsturnat mașina jurnaliștilor de la Digi24. .Președinta Maia Sandu se va întâlni în această seara la Paris cu Emmanuel Macron. Cei doi lideri vor discuta despre relațiile bilaterale, sprijinul Franței pentru integrarea europeană a Republicii Moldova și aspecte privind securitatea europeană. .Un microbuz de model Ford s-a izbit azi dimineață într-un stâlp pe care l-a smuls din pământ, după care s-a răsturnat. Șoferul de 24 de ani a adormit la volan din cauza oboselii, spune poliția. Din fericire, el a scăpat nevătămat.

/VIDEO/ Evghenia Guțul nu planifica să revină în Moldova? Octavian Iachimovschi: „Am primit informații de la SIS”
/VIDEO/ Evghenia Guțul nu planifica să revină în Moldova? Octavian Iachimovschi: „Am primit informații de la SIS”
/VIDEO/ Verde-n ochi: Provocare, capcană și umilință. Miza reală a Rusiei în istoria cu Nesterovschi
/VIDEO/ Verde-n ochi: Provocare, capcană și umilință. Miza reală a Rusiei în istoria cu Nesterovschi
/VIDEO/ Octavian Iachimovschi candidează din nou pentru șefia Procuraturii Anticorupție. „Voi trece vettingul”
/VIDEO/ Octavian Iachimovschi candidează din nou pentru șefia Procuraturii Anticorupție. „Voi trece vettingul”
/VIDEO/ Filantropie sau control? Cine și de ce asociază fundația Soros cu teorii ale conspirației și influență politică
/VIDEO/ Filantropie sau control? Cine și de ce asociază fundația Soros cu teorii ale conspirației și influență politică
/VIDEO/ Alegerile prezidențiale din România, diferite în 2025? Nicușor Dan: „Oamenii nu se vor mai duce către simpatia lor politică”
/VIDEO/ Alegerile prezidențiale din România, diferite în 2025? Nicușor Dan: „Oamenii nu se vor mai duce către simpatia lor politică”

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegramTiktok

© 2025 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md este permisă doar cu citarea sursei în primul alineat și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.