Cele două procuraturi specializate, PA și PCCOCS, vor fi lichidate, urmând a fi creată Procuratura Anticorupție și Combaterea Crimei Organizate (PACCO). Un proiect de lege în acest sens a fost prezentat de deputatul PAS, Igor Chiriac. Șeful interimar al instituției va fi desemnat de către procurorul general. Conform proiectului, PA și PCCOCS își vor înceta activitatea la 30 de zile după intrarea în vigoare a legii și, prin urmare, se vor încheia și mandatele procurorilor șefi, Veronica Dragalin și Victor Furtună, dar și ale adjuncților acestora.
Până la închiderea celor două procuraturi, procurorii și adjuncții lor vor putea fi transferați, cu acordul lor, la alte procuraturi teritoriale, dar nu în funcții de conducere.
PACCO va fi specializată în domeniul combaterii infracțiunilor de corupție și a actelor conexe actelor de corupție, precum și în domeniul combaterii criminalității organizate, a terorismului și a torturii.
Inițial, noua procuratură va avea un șef interimar, iar ulterior CSP va organiza un concurs atât pentru funcția de conducere, cât și pentru ceilalți procurori din cadrul structurii.
Potrivit proiectului de lege, activitatea și performanțele procurorului-șef al PACCO va putea fi evaluată. Evaluarea se poate face la cererea procurorului general sau a cel puțin unei treimi din membrii Consiliului Superior al Procurorilor (CSP). În acest caz, se formează o comisie de evaluare ad-hoc, stabilită de CSP.
Evaluarea nu poate avea loc mai des decât o dată la doi ani și doar pentru perioada în care procurorul-șef a activat efectiv în funcție. În acea perioadă de activitate, nu se pot iniția mai multe evaluări.
Comisia de evaluare va avea 5 membri. Dintre aceștia, cel puțin 2 trebuie să aibă o experiență de cel puțin 7 ani în funcția de procuror. Membrii comisiei sunt desemnați astfel: unul de procurorul general, unul de Ministerul Justiției, unul de Consiliul Superior al Magistraturii, unul de Consiliul Superior al Procurorilor și unul de procurorul-șef al Procuraturii Anticorupție și Combaterea Crimei Organizate, care urmează să fie evaluat.
Chiar dacă nu există propuneri din partea tuturor entităților menționate, comisia poate fi constituită dacă au fost desemnați membri din cel puțin 3 dintre aceste entități, dintre care cel puțin 2 trebuie să aibă experiență de minimum 7 ani ca procurori. Comisia este considerată deliberativă dacă la ședințele sale participă majoritatea membrilor desemnați.
Proiectul de lege a fost semnat de 29 de deputați PAS. Trei reprezentanți ai formațiunii PAS în Comisia parlamentară juridică, numiri şi imunităţi nu și-au pus semnătura. Este vorba despre Olesea Stamate, Roman Roșca și Boris Popa. Documentul va fi supus consultărilor publice, la care vor fi invitați reprezentanți ai Procuraturii Generale, CSP-ului, Ministerului Justiției și altor instituții interesate.