Operatorul european de sateliți, Eutelsat, este în discuții cu instituțiile europene pentru a desfășura mai multe terminale de conectare la internet în Ucraina. Declarația companiei vine în contextul suspendării ajutorului militar american către Ucraina, care ridică semne de întrebare și în privința rețelei Starlink a lui Elon Musk, utilizată pe scară largă de la începutul conflictului, transmite Digi24.
„Lucrăm în mod activ cu instituțiile europene și cu partenerii comerciali pentru a permite desfășurarea rapidă a unor terminale de utilizator suplimentare pentru misiuni și infrastructuri critice. Serviciile noastre pe orbita terestră joasă sunt deja implementate în Ucraina și sprijină comunicațiile guvernamentale și instituționale”, a declarat compania Eutelsat.
Până acum, utilizatorii Starlink, datorită micilor sateliți plasați pe orbită joasă, puteau avea acces la internet chiar și în zonele neacoperite de fibră optică sau bandă largă, fie că sunt rurale sau parțial distruse.
Eutelsat este proprietarul unei constelații de sateliți OneWeb cu care a fuzionat în 2023 și care oferă „aceleași capacități ca Starlink în termeni de acoperire și latență”, conform asigurărilor companiei.
Marți, prețul acțiunilor Eutelsat a crescut la bursa de la Paris, încheind ziua cu o creștere de peste 77%, la 3,57 de euro.
De asemenea, compania face parte din consorțiul ales de Uniunea Europeană pentru a dezvolta proiectul Iris, o constelație de sateliți de comunicații securizate.
În întreaga lume, cursa pentru internet prin satelit se intensifică. Constelația Amazon și cea a Eutelsat încearcă să concureze cu rețeaua lui Elon Musk, care s-a impus ca unul dintre principalii furnizori mondiali, având peste 4 milioane de clienți.