Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a negat că ar fi discutat cu Donald Trump despre trecerea centralei nucleare Zaporojie în proprietatea SUA. El a subliniat că discuțiile s-au axat pe recuperarea instalației de la Rusia, nu pe schimbarea proprietarului, scrie adevarul.ro.
Liderul ucrainean a fost întrebat și despre posibilitatea ca SUA să dețină centrala nucleară de la Zaporojie sau alte active din domeniul energiei. El a răspuns că „toate centralele nucleare aparțin poporului Ucrainei”, fiind deținute de stat și finanțate de Ucraina, chiar dacă în prezent „este ocupată temporar” de Rusia.
Apoi, a detaliat problemele centralei și dificultățile legate de răcirea acesteia după distrugerea barajului Kahovka, ceea ce ridică întrebări privind „condițiile tehnice foarte grave”.
De asemenea, el a respins sugestia că centrala ar putea avea un nou proprietar, subliniind în repetate rânduri că a discutat cu Trump „despre cum să găsim o soluție pentru această situație și (...) să luăm centrala de la ruși”, menționând că există opțiuni pentru implicarea SUA în modernizarea sau dezvoltarea acesteia, dar că „problema proprietății nu a fost discutată”.
Zelenski a mai precizat, de asemenea, că nu a existat nicio discuție nici despre alte centrale.
Afirmații vin după ce Donald Trump i-a spus miercuri, 19 martie, lui Volodimir Zelenski că SUA ar putea deține și conduce centrale nucleare ucrainene ca parte a unei încetări a focului.
Zaporojie este cea mai mare dintre cele patru centrale nucleare ale Ucrainei. Împreună furnizează aproximativ jumătate din energia electrică a țării. Cele șase unități ale centralei de la Zaporojie au, în total, o capacitate netă de 5,7 gigawați. Prima unitate a fost conectată la rețea în 1984, iar ultima în 1995. Centrala are o importanță strategică pentru Rusia, fiind amplasată la numai 200 km de Crimeea, anexată abuziv în 2014.