Republica Moldova se confruntă cu un deficit tot mai mare de forță de muncă. Numai anul trecut, sectorul economic a pierdut 35 de mii de angajați, tendință care se va menține și anul acesta, conform unui studiu realizat de Agenția Națională pentru Ocuparea Forței de Muncă. Potrivit instituției, imposibilitatea angajatorilor de a oferi salarii mai mari care duce la lipsa de personal calificat, sunt principalele motive care cauzează acest fenomen în creștere.
„Lipsa forței de muncă pentru companiile autohtone este un subiect foarte important pentru noi. Din păcate, situația nu este prea bună, vedem că, în ultimii 15 ani, numărul persoanelor angajate în câmpul muncii a scăzut dramatic - cu 15 la sută. Chiar și anul trecut avem o scădere cu peste 35.000 de angajați în economia națională”, a menționat președintele Camerei de Comerț și Industrie, Sergiu Harea.
Deficitul este atât cantitativ, cât și calitativ, în ultimii trei ani, circa 35 % din angajatori fiind afectați de lipsa de personal calificat, cel mai tare având de suferit sectorul medical, de învățământ secundar și IT. Dacă vorbim de calificare medie, specialiștii afirmă că cei din domeniul comerțului și a industriei textile duc o lipsă acută de specialiști.
Datele au fost furnizate de reprezentanții Agenției Naționale pentru Ocuparea Forței de Muncă, care au chestionat peste 3.000 de antreprenori și au realizat un studiu cu tematica: „Prognoza pieței muncii și Barometrul oportunităților de angajare pentru anul 2025”.
„Forță de muncă calificată care corespunde locului de muncă aduce productivitate în cadrul întreprinderii și economiei naționale și noi vedem că crește rolul și importanța pe care o văd și angajatorii în competențe pe care le solicită de la forțele de muncă”, a punctat directoarea Agenției Naționale pentru Ocuparea Forței de Muncă, Raisa Dogaru.
Nici prognozele pentru acest an nu sunt tocmai favorabile, spun reprezentanții Ministerului Muncii și Protecției Sociale.
„Am observat că nu sunt prea mari așteptări din partea agenților economici. Ei nu vor investi mai mult, decât au investit până acum. Acest lucru vorbește despre stagnare economică, care există la noi în țară”, a subliniat șefa direcției de la Ministerul Muncii și Protecției Sociale, Anna Gherganova.
Partea bună este că în prezent în țara noastră muncesc peste 3.500 de cetățeni străini și chiar dacă recrutarea internațională este într-o ușoară creștere, aceasta încă rămâne limitată. Specialiștii au venit astăzi și cu câteva soluții pentru a diminua deficitul de forță de muncă.
„Investițiile străine directe, atragerea partenerilor de dezvoltare ar fi o stimulare pentru forța de muncă și crearea condițiilor în cadrul companiilor, prietenoase familiei și angajaților și cel mai important creșterea nivelului salarizării”, a menționat președintele Camerei de Comerț și Industrie, Sergiu Harea.
De la începutul anului 2025, Agenția Națională pentru Ocuparea Forței de Muncă, a angajat în câmpul muncii peste 4000 de șomeri, iar obiectivul final al acestora este ca până la sfârșit de an să mai fie angajate încă 20.000 de persoane.