20 de moldovence au murit, anul trecut, fiind victime ale violenței de familie, iar cel mai grav este că aproape 80 la sută dintre femei nici nu văd o problemă în violența domestică. Statisticile alarmante au fost prezentate de Agenția Națională de Prevenire și Combatere a Violenței împotriva Femeilor, creată acum un an pentru eradicarea fenomenului.
„A venit acasă și eu îl întreb: unde ai fost până la ora asta? Orice soție întreabă, mai ales când ai trei copiii și el îmi spune: Dar cine ești tu să mă întrebi pe mine unde am fost? Eu mă întorc la el și îi zic, cum cine sunt? sunt mama copiilor tăi, dar el îmi spune: Tu pentru mine ești un nimeni ca să mă întrebi și mă ia, mă izbește, fiind cu cel micuț în brațe, mă izbește cu capul în perete și au apărut vânătăi la mân. Cel mijlociu s-a speriat, el nu avea curaj în fața lui”, a menționat victima violenței în familie, Irina.
Este probabil una din puținele scene pe care putem să o redăm din povestea de viață a Irinei. Majoritatea afectează emoțional și nu pot fi povestite în nici-un reportaj. În 13 ani de căsnicie Irina spune că a văzut de mai multe ori moartea cu ochii. Și mai grav este că actele de violență se petreceau în prezența celor trei copii. A căutat ajutor la cei mai apropiați oameni, dar nu a găsit susținere.
„Bunica mea tot timpul spunea: Un soț dacă este agresiv, Dumnezeu cu el dar măcar la copiii să tragă, dar el nici la copiii nu trăgea și eu îi zic, măcar în fața copiilor să dea dovadă de bărbăție, de tată, că tu ești exemplu pentru ei dar el îmi spune: Tu încă nu ai văzut bătaie, tu încă nu ai stat în spital din mâinile mele, eu încă nu te-am umplut pe tine de sânge, ce asta e bătaie?”, a punctat victima violenței în familie, Irina.
Într-o zi femeia a găsit, totuși, curaj să depună plângere la poliție. Oamenii legii au sfătuit-o să caute suport la Agenția Națională de Prevenire și Combatere a Violenței împotriva Femeilor și a Violenței în Familie. Directoarea instituției spune că în situația Irinei sunt cu mult mai multe femei decât ne imaginăm.
„Doar 1 din 10 cazuri de violență sunt raportate. 76 de procente dintre femei consideră că violența este ceva „obișnuit”. Fiecare al treilea dintre noi cunoaște o persoană victimă. Cifrele sunt alarmante. Dar dincolo de ele, sunt vieți distruse, traume care nu se șterg și copiii care cresc în frică”, a subliniat directoarea generală ANPCV, Viorica Țîmbalari.
Doar anul trecut, la poliție au fost înregistrate aproape 16 mii de cazuri de violență în familie. Cifra este într-o ușoară creștere față de 2023. Autoritățile cred că se întâmplă și datorită faptului că tot mai multe victime își denunță agresorii.
„Înainte băteau pentru că nu era nici o lege, nu era nimic, dar acum, te-a bătut, mă duc la lege, dai în mine, mă duc la lege”.
Unele femei, trecute de prima tinerețe, spun că fenomenul nu este unul nou, doar că natura violenței a devenit mai gravă.
„Suferă, înainte dacă dădea un bărbat o palmă, se termina repede dar acum o ucide dar ea stă și suferă, că așa e bine”.
„Care și cum poate se protejează, că sunt femei care sunt chinuite, pot să spun așa și ele trebuie să se protejeze singure”.
Creată anul trecut, Agenția Națională de Prevenire și Combatere a Violenței împotriva Femeilor are planuri de eradicare a fenomenului.
„Pentru a răspunde acestei necesități, Agenția este în proces de dezvoltare a unui sistem de colectare de date „VioData”, un sistem interoperabil cu celelalte sisteme existente în țara noastră”, a menționat directoarea generală ANPCV, Viorica Țîmbalari.
Autoritățile spun că acest instrument va facilita monitorizarea automată a cazurilor de violență, dar și pașii de soluționare a conflictului.