Forțele ruse au continuat să atace Ucraina în timpul nopții. Kievul a anunțat că peste 160 de drone lansate de Moscova au vizat teritoriile țării invadate de Vladimir Putin. Liderul de la Kremlin a lansat o nouă sugestie prin care acesta consideră că va duce la un posibil tratat de pace, la scurt timp după ce liderii europeni au respins o ridicare a sancțiunilor impuse Rusiei. Oficialii au decis să continue susținerea pentru Kiev și au conturat misiunea unei eventuale forțe de pace la care vor participa mai multe state, deși este neclar despre ce țări este vorba.
Preşedintele rus Vladimir Putin a sugerat ca Ucraina să fie plasată sub o formă de administrație temporară pentru a permite organizarea de noi alegeri şi semnarea de acorduri-cheie pentru a ajunge la o înțelegere în cadrul războiului, au relatat, vineri, agențiile ruse de știri, citate de Reuters. Administrația Trump încearcă să obțină noi condiții pentru accesul SUA la minereurile critice și la activele energetice ale Ucrainei, fără a oferi în schimb Kievului garanții de securitate, relatează joi Financial Times (FT).
UPDATE O persoană a fost rănită, clădiri rezidențiale au fost avariate și mai multe garaje au luat foc în urma unui atac al rușilor asupra orașului Odesa, noaptea trecută. „Au izbucnit incendii în mai multe garaje, au fost avariate case și primele rapoarte indică faptul că o persoană a fost rănită”, au anunțat autoritățile.
UPDATE Termenii acordului privind resursele minerale ale Ucrainei între Washington şi Kiev nu au fost încă finalizaţi, au declarat vineri oficiali ucraineni, după ce o ultimă ofertă a SUA consultată de Reuters arăta că acestea cer toate veniturile Ucrainei din resursele sale naturale timp de ani de zile, informează Agerpres.
UPDATE Rușii au continuat să terorizeze regiunea Dnipropetrovsk, noaptea trecută, într-un nou atac cu drone. Au avariat infrastructura și mai multe spații aparținând unei afaceri agricole. „Agresorul a atacat cu drone. S-au înregistrat pagube la spații aparținând unei afaceri agricole și la infrastructură”, a scris pe Telegram Serghei Lîsak, șeful Administrației militare a regiunii Dnipropetrovsk, notează Spotmedia.
UPDATE Rusia își rezervă dreptul de a se retrage dintr-un moratoriu intermediat de SUA privind atacurile ruseşti şi ucrainene asupra infrastructurilor energetice, dacă armata ucraineană continuă să atace astfel de ținte, a anunțat vineri un oficial de la Kremlin. Purtătorul de cuvânt Dmitri Peskov a acuzat forţele ucrainene că își continuă atacurile, ceea ce indică faptul că armata ucraineană este scăpată de sub control și nu respectă ordinele conducerii țării. La rândul lor, autorităţile din Ucraina au acuzat Rusia că nu respectă moratoriul, scrie Rador.
UPDATE Casa Albă a respins însă propunerea președintelui rus Vladimir Putin. Un purtător de cuvânt al Consiliului Național de Securitate al Casei Albe a declarat că guvernarea Ucrainei este decisă de constituția și poporul său.
UPDATE Oficiali de la Kiev au reacționat, vineri, la propunerea președintelui rus Vladimir Putin ca Ucraina să fie plasată sub o formă de administraţie temporară pentru a permite organizarea de noi alegeri şi semnarea de acorduri-cheie pentru a ajunge la o înţelegere în cadrul războiului, relatează Politico. Șeful Centrului de Contrainformaţii al Consiliului Naţional de Securitate al Ucrainei și un consilier al preşedintelui ucrainean Volodimir Zelenski critică declarațiile lui Putin. Andri Kovalenko, şeful Centrului de Contrainformaţii al Consiliului Naţional de Securitate al Ucrainei, a criticat planul, considerând că este parte a eforturilor Moscovei de a „tergiversa negocierile de pace”, fără intenția reală de a pune capăt invaziei, scrie Digi24.
UPDATE Rusia a ridicat problema reținerii Evgheniei Guțul, liderul regiunii autonome Găgăuzia din Republica Moldova, în timpul unei reuniuni cu ușile închise a Consiliului de Securitate al Națiunilor Unite. Reținerea Evgheniei Guțul de către autoritățile Republicii Moldova, pe aeroportul din Chișinău, a tensionat relațiile Republicii Moldova cu Moscova, conform Reuters. Președintele Parlamentului Republicii Moldova, Igor Grosu, a respins comentariile Rusiei, afirmând că autoritățile judiciare din Moldova își fac pur și simplu datoria. „Toate procesele, inclusiv procesele judiciare, sunt o chestiune internă a Republicii Moldova”, a declarat Grosu.
UPDATE Preşedintele rus Vladimir Putin îşi afişează încrederea la o întâlnire cu marinari ruşi, la Murmansk, unde a anunţat că forţele ruse deţin ”iniţiativa strategică” pe front împotriva Ucrainei, la peste trei ani de la începutul războiului, relatează AFP.
UPDATE Ministrul polonez de Externe, Radoslaw Sikorski, spune că devine din ce în ce mai dificil să fie păstrată unitatea europeană şi crede că aplicarea unanimității în luarea deciziilor UE nu ar trebui să mai fie valabilă în cazul anumitor măsuri, cum ar fi, de pildă, cazul sancțiunilor împotriva Rusiei, potrivit Ziare.com.
UPDATE Şeful Comitetului Militar al NATO, Giuseppe Cavo Dragone, consideră că înghețarea războiului din Ucraina ar fi cel mai rău scenariu posibil. Într-un interviu acordat agenţiei RBC-Ucraina, acesta a subliniat că partenerii occidentali ai Kievului se concentrează în primul rând pe obținerea unei păci reale și durabile. Potrivit lui Giuseppe Cavo Dragone, asigurarea unei încetări a focului pe termen lung este o sarcină complexă, care depinde de mulți factori, scrie Rador.
UPDATE Dmitro Litvin, consilier al președintelui de la Kiev, a scris pe X că Putin ar trebui "să ia pastile", pentru a face creierul să funcționeze. „Dacă Putin încearcă, din nou, să-și dea seama cu cine trebuie să interacționeze pentru a se îndrepta serios spre încheierea acestui război, poate ar trebui doar să ia pastile, pentru a-și porni activitatea creierului - doar dacă astfel de pastile mai funcționează în cazul lui" - a declarat Litvin, informează RBC, conform Rador.
UPDATE Un avion rusesc de recunoaștere s-a apropiat, joi, de coasta de nord-est a Germaniei, înainte de a se întoarce în Rusia, escortat de avioane de luptă germane, au anunţat forţele aeriene germane, confirmând, astfel, o informație a cotidianului Bild, transmite AFP, citată de Agerpres.
UPDATE Franța ia în calcul desfășurarea de trupe europene de menținere a păcii în Ucraina departe de linia frontului, una dintre opțiuni fiind desfășurarea de-a lungul râului Nipru, a declarat pentru AP un oficial francez ce a dorit să rămână anonim.
UPDATE Rusia se pregătește pentru o nouă ofensivă, în regiunile ucrainene Sumî și Harkov, în această primăvară, a declarat președintele ucrainean Volodimir Zelenski, într-un interviu acordat publicației franceze Le Figaro.
UPDATE Forţele Aeriene ale Ucrainei raportează că, în noaptea de 27 spre 28 martie, rușii au atacat teritoriul ucrainean cu 163 de vehicule aeriene fără pilot de tip Shahed şi simulatoare de drone, care au fost lansate din direcțiile ruseşti Millerovo, Briansk, Kursk şi Primorsko-Ahtarsk şi din Ceauda şi Hvardiiske (Crimeea). Apărarea aeriană ucraineană a reuşit să doboare 89 de drone ruseşti, în nordul și în centrul țării. De asemenea, 51 de simulatoare de drone au dispărut de pe radare, ca urmare a activităţii desfăşurate de echipamentele de război electronic. În urma atacului de noaptea trecută, au fost înregistrate pagube în regiunile Harkiv, Sumi, Poltava, Dnipropetrovsk, Odesa, Mikolaiv şi Zaporijjia, scrie Rador.
UPDATE „Am putea desigur să discutăm cu SUA, chiar şi cu ţările europene, şi în mod evident cu partenerii şi prietenii noştri, sub egida ONU, posibilitatea de a înființa în Ucraina o administrație de tranziție”, a declarat Putin în timpul unei întâlniri cu infanteriști marini ruşi, în toiul nopţii, la Murmansk, în nord-vestul Rusiei. „Pentru ce? Pentru a organiza alegeri prezidenţiale democratice care s-ar solda cu instalarea la putere (în Ucraina) a unui guvern competent şi care s-ar bucura de încrederea poporului, apoi pentru a începe cu aceste autorități negocieri asupra unui acord de pace şi a semna documente legitim”, a explicat Putin. „În cadrul unor activităţi de menținere a păcii ale ONU, s-a recurs deja de mai multe ori la ceea ce se cheamă o administrație de tranziție”, a adăugat Putin, amintind în special de cazul Timorului de Est în 1999. La aceeași întâlnire, Putin a susţinut că, „pe toată linia frontului, forţele ruse au inițiativa strategică”. „Există motive care ne fac să credem că îi vom termina”, a declarat Putin, apreciind că „poporul ucrainean însuși ar trebui să înțeleagă ce se întâmplă”.
UPDATE Departamentul de Stat al SUA a declarat joi că a fost acordată finanțare pe termen scurt unei inițiative de documentare a copiilor ucraineni răpiți, după ce administrația președintelui republican Donald Trump a decis să întrerupă programul pe 25 ianuarie, scrie Adevărul.
UPDATE Atacul rusesc cu drone a avariat instalații de depozitare și o clădire administrativă în regiunea Poltava din centrul Ucrainei, au declarat vineri autoritățile locale, citate de Reuters. Instalațiile aparținând producătorului ucrainean de gaze conțineau piese de schimb utilizate pentru repararea puțurilor și a instalațiilor de prelucrare, a declarat guvernatorul Volodimir Kohut la televiziunea națională. Statul Major al Ucrainei a declarat că armata rusă a vizat infrastructura civilă și clădirile administrative ale companiilor de petrol și gaze din Poltava. „Agresorul rus continuă cu cinism să mintă cu privire la aspirațiile sale pentru pace, atacând în mod deliberat obiecte civile și punând în pericol civilii”, a declarat Statul Major.
UPDATE Forțele aeriene ucrainene au declarat vineri că Rusia a lansat 163 de drone în timpul atacurilor de peste noapte, transmite Reuters. Forțele aeriene au doborât 89 de drone, iar alte 51 nu și-au atins ținta, probabil din cauza bruiajului. Sursa citată nu a precizat ce s-a întâmplat cu restul de 23 de drone.
UPDATE Ministrul german al Apărării, Boris Pistorius, și omologul său estonian, Hanno Pevkur, au semnalat disponibilitatea de a contribui la asigurarea păcii în Ucraina cu trupe la sol – cel puțin în teorie, scrie Politico.
UPDATE Relațiile dintre președintele rus Vladimir Putin și liderul autoritar al republicii ruse Cecenia, Ramzan Kadîrov, s-au deteriorat în ultimele luni, scrie joi publicația independentă rusă de investigație iStories, citând actuali și foști ofițeri din cadrul Serviciului Federal de Securitate (FSB, fostul KGB), un jurnalist din Caucazul de Nord și mai mulți activiști care militează pentru drepturile omului. Tensiunile ar fi început atunci când Kadîrov a mers, fără ca Putin să afle, să negocieze cu țările din Orientul Mijlociu cu privire la viitorul bunurilor lui și la siguranța rudelor lui, notează o altă publicație independentă rusă, Meduza, care publică principalele concluzii ale investigației derulate de iStories.
UPDATE Începând din luna august a anului trecut, de când Ucraina și-a lansat operațiunea militară din regiunea Kursk din Rusia, forțele ruse au pierdut până în prezent peste 55.000 de soldați, a afirmat joi șeful armatei ucrainene, generalul Oleksandr Sîrskîi, potrivit HotNews.
UPDATE Rusia ar putea furniza o centrală nucleară de mici proporții pentru o misiune pe Marte planificată de șeful companiei SpaceX, Elon Musk. Propunerea a fost făcută joi de reprezentantul pentru cooperare internațională al președintelui rus Vladimir Putin, potrivit Mediafax.
UPDATE Atacul Ucrainei asupra aerodromului militar rusesc Engels-2, efectuat pe 20 martie, a distrus 96 de rachete de croazieră care pot fi lansate din aer, a afirmat joi Statul Major General al forțelor armate ucrainene.