Președinta Republicii Moldova, Maia Sandu, susține că implicarea Kremlinului în fuga deputatului Alexandr Nesterovschi în regiunea separatistă Transnistria reprezintă un amestec în justiție și afectează relațiile dintre Chișinău și Moscova. Donald Trump a declarat că Vladimir Putin „își va face partea sa” de înțelegere, după ce își exprimase cu o zi în urmă frustrarea faţă de blocajele care împiedică să se ajungă la un acord de încetare a focului între Moscova şi Kiev, relatează AFP.
Totuși, Rusia spune că „nu poate accepta” acordul de armistițiu în varianta propusă de SUA. În context, Germania descrie eforturile lui Trump de a asigura un armistițiu în războiul dintre Rusia și Ucraina ca fiind în impas Preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a cerut luni pedepsirea Rusiei pentru sute de mii de presupuse crime de război documentate de Kiev de la începutul invaziei din 2022, informează Reuters. În plus, Zelenski a subliniat necesitatea justiției în această situație pentru a preveni „proliferarea răului”. Forțele ruse au lansat noaptea trecută un atac fără drone, ci cu două rachete de croazieră H-59/69, pe care forțele aeriene ucrainene anunță că le-au doborât.
UPDATE În contextul în care avansul armatei ruse în Ucraina se află într-o fază de stagnare, iar Kievul refuză să facă concesii teritoriale, Moscova se orientează spre schimbarea puterii în Ucraina. Vladimir Putin își dorește demisia președintelui Ucrainei, Volodimir Zelenski, pentru a-și subordona întreaga țară, relatează The Moscow Times, citând surse apropiate Kremlinului. „Planul maxim” al lui Putin vizează capitularea Kievului, schimbarea regimului, relansarea statalității ucrainene în conformitate cu condițiile ruse și transformarea Ucrainei într-o țară complet dependentă de Moscova, similară cu Belarus, potrivit Ziare.com.
UPDATE Revista Forbes a publicat topul celor mai bogați oameni din lume în 2025, incluzând 146 de miliardari din Rusia, dintre care 15 au intrat pentru prima dată în clasament. Federația Rusă ocupă locul cinci la numărul de noi intrați în top, relatează Meduza și Forbes.ru. Printre noii miliardari ruși se numără și Tatiana Volodina, proprietara grupului Alcor & Co, care administrează lanțurile de magazine de cosmetice și parfumuri L'Etoile (1.000 de locații) și Podruzhka (peste 600 de locații), scrie Libertatea.
UPDATE Danemarca, ţară care a aprobat recent o anvelopă de aproape 7 miliarde de euro suplimentari pentru apărarea sa, a anunţat marţi că achiziţionează rachete Mistral, pentru o sumă nedezvăluită, şi 130 de blindate Patria, pentru 254 de milioane de euro, informează AFP, preluată de Agerpres.
UPDATE O brigadă germană de blindate, desfășurată pe flancul estic al Alianței Nord-Atlantice (NATO), a intrat marți oficial în serviciu, scrie agenția germană de presă DPA. Brigada de 45 de blindate face parte din armata germană (Bundeswehr) și a devenit operațională în urma unei ceremonii de activare desfășurate la Vilnius, capitala Lituaniei. „Avem o misiune clară. Trebuie să asigurăm protecția, libertatea și securitatea aliaților noștri lituanieni aici, pe flancul estic al NATO”, a declarat comandantul brigăzii, generalul Christoph Huber, potrivit Agerpres.
UPDATE Rusoaica Olga Bykovskaia l-a îndemnat pe soțul său, un soldat rus, să violeze femei ucrainene și a fost găsită vinovată în contumacie de încălcarea legilor și obiceiurilor de război și condamnată la cinci ani de închisoare de Tribunalul districtual Shevchenkivskyi din Kiev. În aprilie 2022, Serviciul de Securitate al Ucrainei (SSU) a publicat înregistrarea audio a unei conversații interceptate între un soldat rus și soția sa. Femeia îi dădea soțului permisiunea să violeze femei ucrainene atâta timp cât acesta „folosește protecție”.
UPDATE Ucraina va colabora cu Statele Unite pentru a ajunge la un acord reciproc acceptabil privind mineralele, pe care cele două țări îl pot semna, declară marți ministrul ucrainean de Externe, Andrii Sybiha, citat de Reuters.
UPDATE Rusia analizează serios propunerile Statelor Unite privind încheierea războiului din Ucraina, însă doreşte ca Washingtonul să ia în considerare ceea ce Moscova consideră drept cauze de la baza conflictului, a declarat un diplomat rus, citat marţi de presa de stat. „Luăm în serios modelele şi soluţiile propuse de americani, însă nu le putem accepta pe toate în forma lor actuală”, a declarat adjunctului ministrului de externe, Serghei Riabkov, potrivit presei de stat ruse. „Din punctul nostru de vedere, nu se regăseşte nicăieri în acestea, în forma lor de astăzi, solicitarea noastră principală, şi anume de a soluţiona problemele legate de cauzele de la baza acestui conflict”, a afirmat Riabkov într-un interviu acordat revistei „International Affairs”. „Este complet absentă, iar acest lucru trebuie rezolvat”, scrie Rador.
UPDATE Aviația ucraineană a publicat pe rețelele sociale o înregistrare video cu distrugerea, de către un avion MiG-29, a unui buncăr al armatei ruse din regiunea Herson. Conform surselor pro-ucrainene atacul a vizat un număr neprecizat de ofițeri superiori ruși, potrivit Digi24.

UPDATE Kremlinul a declarat marți că președintele Vladimir Putin este deschis normalizării relațiilor cu Finlanda, pe care purtătorul său de cuvânt, Dmitri Peskov, le-a descris ca fiind într-o „stare tristă”, în cazul în care Helsinki dorește să reconstruiască legăturile bilaterale, transmite Reuters.
UPDATE Un ucrainean de 47 de ani, născut în Rusia, este inculpat pentru spionaj în folosul serviciilor de informaţii ruse, a anunțat, marți, Parchetul polonez. Bărbatul, care a fost arestat pentru trei luni, aduna informaţii cu privire la instalaţii militare în Polonia, relatează Agerpres. Ucraineanul riscă acum până la 30 de ani de închisoare.
UPDATE Orice nou acord cu Ucraina privind mineralele rare trebuie să fie compatibil cu legislaţia Uniunii Europene, a declarat ministrul german de externe, Annalena Baerbock, în timpul unei vizite de rămas-bun efectuate marţi, la Kiev. Întrebată despre posibilul acord dintre Ucraina şi Statele Unite privind mineralele rare, Baerbock a afirmat că Europa a ajuns deja la un acord cu Ucraina şi că orice nouă înţelegere în această privinţă trebuie să fie compatibilă cu legislaţia UE. „În definitiv, acesta este continentul nostru european, prin urmare desigur că suntem în dialog cu toate părţile interesate”, a afirmat ministrul german, aflată la final de mandat, scrie Rador.
UPDATE Autoritățile de la Kiev nu au înregistrat lansarea niciunei drone rusești împotriva teritoriului Ucrainei de luni seara, o situație practic nemaiîntâlnită din primul an de război și care nu s-a mai întâmplat de când Rusia s-a angajat public, pe 18 martie, să oprească atacarea infrastructurii energetice a Ucrainei, informează marți EFE, potrivit Agerpres.
UPDATE Finlanda se va retrage din acordul internațional de interzicere a minelor antipersonal. Totodată, țara va cheltui 3% din PIB pentru apărare. Anunțul retragerii Finlandei din acordul internațional de interzicere a minelor antipersonal a fost făcut marți de președintele țării, Alexander Stubb, pe platforma X, scrie Mediafax.
UPDATE Parchetul polonez, care investighează prăbușirea avionului prezidențial la Smolensk, intenționează să solicite arestarea a 43 de experți criminaliști ruși, acuzați că au furnizat mărturii false în rapoartele medico-legale privind autopsiile victimelor, relatează agenția PAP. Anunțul a fost făcut de Krzysztof Schwartz, șeful echipei de investigație din cadrul Parchetului Național al Poloniei, scrie Libertatea.
UPDATE Diplomatul șef al Germaniei a descris marți eforturile președintelui american Donald Trump de a asigura un armistițiu în războiul de trei ani dintre Rusia și Ucraina ca fiind în impas, potrivit AP News. Ministrul german de externe Annalena Baerbock, sosită la Kiev pentru o vizită neanunțată, a declarat că „din cauza impasului” dintre SUA și Rusia privind încheierea unui acord de încetare a focului, sprijinul continuu al aliaților europeni pentru Ucraina în război este „absolut crucial”.
UPDATE Ministra de externe a Germaniei, Annalena Baerbock, a declarat marţi, la Kiev, că Statele Unite nu ar trebui să se lase păcălite de ceea ce ea a descris drept „tactici de tergiversare” ale preşedintelui rus Vladimir Putin, transmite Reuters. „La viitoarea reuniune a miniştrilor de externe din NATO, vom transmite clar părţii americane că nu ar trebui să ne lăsăm antrenaţi în tacticile de întârziere ale lui Putin”, a afirmat ea într-un comunicat emis după sosirea sa în capitala Ucrainei. Miniştrii de externe ai NATO urmează să se întâlnească joi şi vineri la Bruxelles.
UPDATE Ministrul rus de externe Serghei Lavrov a confirmat că refacerea gazoductului „Nord Stream” a fost discutată în cadrul discuțiilor cu SUA privind Ucraina. Anterior, germanul „Handelsblatt” a raportat că un investitor american a solicitat guvernului SUA să cumpere conducta, scrie fakti.bg.
UPDATE Războiul Rusiei din Ucraina, care a ajuns la 1.133 de zile, continuă nestingherit în ciuda discuțiilor de pace dintre Statele Unite și Moscova și a promisiunilor lui Donald Trump. Acum, un lider german, René Obermann, un important om de afaceri din domeniul militar a declarat că vede ”indicii puternice” că Vladimir Putin mobilizează forțe pentru a ataca NATO. El spune că lovitura va fi dată de Kremlin în punctul slab al flancului estic al alianței, pe coridorul Suwalki, un punct strategic important, care desparte exclava Kaliningrad de Belarus. Obermann crede că Putin intenționează să creeze o armată de 1,5 milioane de soldați, care va deveni cea de-a doua ca mărime din lume, potrivit 19fortyfive. Obermann, care este președintele consorțiului european aerospațial și de apărare, Airbus, a dat un interviu influentului cotidian de afaceri german, Handlesblatt. „Există indicii puternice că Rusia pregătește un atac asupra flancului estic al NATO”, a declarat el. Preocuparea lui, și a altora, este că Putin își dă seama că timpul nu este de partea lui, notează Ziare.com.
UPDATE Zilele lui Elon Musk în calitate de consilier principal la Casa Albă s-ar putea să se apropie de sfârșit, împreună cu Departamentul pentru Eficiență Guvernamentală (DOGE), care se ocupă de reducerea administrației SUA. Președintele Donald Trump a sugerat că aliatul său apropiat Elon Musk ar putea fi nevoit să se întoarcă la conducerea companiilor sale cu normă întreagă și că misiunea tumultoasă a DOGE s-ar putea încheia după concedierea a zeci de mii de angajați guvernamentali, scrie NewsWeek.
UPDATE Președintele Finlandei, Alexander Stubb, a declarat că Trump ar putea fi singura persoană capabilă să intermedieze o pace, deoarece Putin „îl respectă și se teme de el”. „Am ieșit cu impresia că, evident, el este singura persoană care poate intermedia o pace, o încetare a focului, pentru că el este singurul de care Putin se teme și, în acest sens, îl respectă”, a declarat Stubb pentru Sky News, într-un interviu publicat luni.
UPDATE Republica Moldova se confruntă cu riscuri mari de amestec extern înainte de alegerile parlamentare din toamnă. Președinta Maia Sandu a spus că Rusia ar putea încerca să destabilizeze țara prin finanțarea ilegală a partidelor, organizarea de proteste plătite și atacuri cibernetice. Maia Sandu a subliniat că moldovenii trebuie să îşi decidă singuri viitorul, fără influențe externe, iar cei care vor încerca să cumpere sau să vândă voturi vor fi sancționați, avertizând că instituţiile statului sunt pregătite să contracareze tentativele de fraudă electorală.
UPDATE Regimul de la Tiraspol susține că nu are informații despre prezența deputatului Alexandr Nesterovschi în regiunea separatistă după ce Chișinăul a prezentat dovezi că alesul a fost ajutat de Moscova să fugă în Transnistria pentru a se eschiva de la pedeapsă.
UPDATE Armata ucraineană observă o creşterea a presiunii ruse de-a lungul întregului front, susținând însă că aceste acţiuni ofensive intensificate au ca efect pierderi semnificative în rândul trupelor ruse, în timp ce analiștii confirmă că trupele ucrainene îşi continuă operațiunea recent lansată pe teritoriul Rusiei în regiunea Belgorod, scrie luni agenţia EFE, potrivit Agerpres. Potrivit datelor de front publicate luni, numărul confruntărilor a crescut cu 32% săptămâna trecută, la 1.382, după ce Rusia şi-a intensificat asalturile în regiunile ucrainene Doneţk şi Zaporojie, precum şi în regiunea rusă de graniță Kursk, unde armata ucraineană controlează în continuare o mică fâșie de teritoriu de-a lungul graniţei.
UPDATE Interdicția UE de a re-exporta gaz natural lichefiat (GNL) rusesc prin porturile UE, care urmărește să reducă veniturile Moscovei după invadarea Ucrainei, a intrat în vigoare în această săptămână, scrie Reuters.
UPDATE China şi Rusia sunt „prieteni pentru totdeauna, niciodată dușmani”, a declarat ministrul chinez de externe Wang Yi, în timpul unei vizite la Moscova, în care a salutat şi semnele de normalizare a relațiilor dintre Washington şi Moscova, relatează Reuters.
UPDATE Președintele Volodimir Zelenski a discutat cu prim-ministrul Marii Britanii, Keir Starmer, în cadrul unei convorbiri telefonice din 31 martie, despre coordonarea măsurilor pentru securitatea Ucrainei, inclusiv despre o viitoare întâlnire privind trupele de menținere a păcii, scrie Mediafax.
UPDATE Potrivit decretului președintelui rus, Vladimir Putin, se preconizează ca 160.000 de persoane, cu vârsta cuprinsă între 18 și 30 de ani, să fie înregistrate pentru încorporarea în armată. În campania de primăvară din anul trecut, cifra era de 150.000 de persoane, care au fost convocate pentru a efectua serviciul militar. Încă de la începutul invaziei pe scară largă din Ucraina, Vladimir Putin a dat asigurări că doar personalul militar profesionist va participa la aşa-zisa operațiune militară specială din Ucraina, iar tinerii recruți nu vor fi incorporați. Cu toate acestea, încă din primele zile ale invaziei, mass-media a scris despre faptul că recruții ajung pe front. De exemplu, unii dintre ei au făcut parte din echipajul navei amirale a Flotei Ruse de la Marea Neagră, Crucișătorul Moskva, care s-a scufundat în aprilie 2022, scrie Rador.
UPDATE Apelurile președintelui rus Vladimir Putin de a stabili un guvern temporar în Ucraina pentru a-l înlocui pe președintele Volodimir Zelenski „nu au fost apreciate” de președintele american Donald Trump, a declarat un purtător de cuvânt al Departamentului de Stat pe 31 martie.
UPDATE Forțele aeriene ucrainene au anunțat marți că au doborât două rachete de croazieră Kh-59/69 lansate de Rusia peste noapte pentru a ataca sud-estul Ucrainei. În atacul de azi-noapte, rușii n-au lansat nicio dronă împotriva țintelor civile ucrainene, potrivit rapoartelor Forțelor Aeriene. „Vom continua să monitorizăm; până acum, nu înseamnă nimic”, a declarat Andrii Kovalenko, oficialul Consiliului Național de Securitate și Apărare, pe canalul său Telegram, scrie HotNews.
UPDATE Ocupanţii ruşi din Mariupol planifică o creştere a capacității portului maritim, pentru a exporta anual până la 12 milioane de tone de metal, cărbune şi cereale furate din teritoriul ucrainean aflat sub ocupaţie, potrivit Ukrinform.
UPDATE Statele Unite și Rusia au început negocierile privind proiectele comune de extracție a metalelor din pământuri rare, a declarat Kiril Dmitriev, comisarul prezidențial rus pentru cooperare internațională și președintele Fondului rus de investiții directe, într-un interviu acordat presei ruse. El a menționat că acesta este un domeniu important pentru ambele țări.
UPDATE Kremlinul a reacţionat defensiv la remarcile preşedintelui Donald Trump, care s-a declarat „foarte enervat” şi „supărat” pe preşedintele rus Vladimir Putin, după ce acesta declarase că ar vrea ca Ucraina să fie pusă sub o „administrație temporară” în timp ce s-ar lucra la un acord de pace, relatează CNN şi Reuters, citate de news.ro.
UPDATE Președintele american Donald Trump a susținut că vrea ca omologul său rus Vladimir Putin să încheie o înțelegere pentru a pune capăt războiului din Ucraina, susținând că ar putea impune tarife secundare la petrolul rusesc în cazul în care va considera necesar. „Vreau să-l văd că încheie o înțelegere, astfel încât soldații ruși și ucraineni și alți oameni să nu mai fie uciși”, a spus liderul de la Casa Albă în Biroul Oval, conform CNN.
UPDATE Rusia a pierdut 916.770 de militari în Ucraina de la începutul invaziei sale pe scară largă din 24 februarie 2022, a informat marți, 1 aprilie, Statul Major al Forțelor Armate ale Ucrainei, citat de Kyiv Independent. Acest număr include 1.540 de victime ale forțelor ruse în ultima zi, scrie HotNews.