Șapte din zece adolescenți condamnați la pușcărie revin după gratii. Este statistica recidivelor pentru anul 2024 a penitenciarului pentru minori din Goian. Psihologul pușcăriei susține că minorii ajunși în detenție, în mare parte, au părinții plecați peste hotare, ei fiind lăsați în grija bunicilor sau a rudelor.
La vârsta de 16 ani, Maxim a ajuns după gratii, fiind condamnat la 2 ani de pușcărie pentru huliganism și vătămare corporală. Nu era la prima abatere, așa că pedeapsa cu închisoarea nu mai putea fi evitată.
„Eram mai mulți băieți, ne-am dus într-un sat vecin la discotecă. Acolo s-au pronunțat mai multe vorbe urâte împotriva noastră, noi am vrut să calmăm situația, să nu fie bătăi, dar ei au început primii”, a menționat deținutul.
Părinții adolescentului se aflau peste hotare când s-a întâmplat totul. Chiar dacă discutau zilnic la telefon, distanța a rupt din conexiunea pe care o avea cu mama și cu tatăl său, iar în situația aceasta a ajuns din cauza influenței cercului său de prieteni, crede băiatul.
„Mama îmi dădea sfaturi, să fiu cuminte, să nu fac aceste lucruri. Eu ziceam bine, dar mă luam cu prietenii...Odată mi-a mers, hai că îmi va merge și a doua, și a treia și a patra, dar de fapt nu-i așa. Poate să-ți meargă odată, de două, de trei ori, dar totul se va afla odată și odată. Mai devreme sau mai târziu se află tot ce ai făcut. Da, gașca și prietenii foarte mult contează. Contează mult din ce gașcă faci parte, câteodată cel mai bine e singur...”, a spus deținutul Maxim.
Până a ajunge după gratii, băiatul, făcea sport, avea o viată socială activă și multe planuri de viitor.
„Studiam, frecventam dansurile populare, învățam de electric pe atunci... mă ocupam și cu fotbalul”.
Acum, viața lui Maxim arată altfel, deși merge la ore în fiecare zi, urmează un curs de frizer, joacă fotbal și frecventează mai multe cercuri de creație, gratiile îi limitează atât posibilitățile cât și acțiunile. Așteaptă cu nerăbdare să se scurgă ultimul an din sentința sa de condamnare pentru a putea ieși la libertate. Vrea să își revadă familia, și să-și reia viața de la zero și spune că regretă tot ce s-a întâmplat. Cea mai mare frică pe care o are este ca frații lui mai mici să nu o ia pe același drum.
„- Care ar fi visul tău cel mai mare? - Să ies din detenție și să-mi realizez visul la libertate. - Care ar fi el ? - Să-mi fac o familie și să nu ajung înapoi pe aceste drumuri. - Dar ce înseamnă familia pentru tine? - Un lucru foarte scump...” , a subliniat Maxim.
Psihologul penitenciarului susține că minorii care ajung după gratii sunt influențați de factori sociali, economici, dar și familiali. O tendință în creștere pe care specialiștii au observat-o în ultimii ani, este ca majoritatea copiilor care ajung să fie încarcerați nu locuiesc împreună cu părinții lor. În cele mai multe cazuri, mama și tata sunt plecați peste hotare, ei fiind lăsați în grija rudelor sau a bunicilor. Puțini dintre copiii trecuți prin penitenciare reușesc să-și refacă viața după ce sunt eliberați, afimă psihologii.
„Șansele sunt foarte mari pentru că după absolvirea școlii profesionale,în care ei își fac studiile, primesc un certificat de absolvire, unde nu este specificat că orele s-au desfășurat după gratii.- Există și cazuri în care nu și-au însușit lecția din prima și se reîntorc în centrul de detenție? - Cu părere de rău, da, recidiva este mare, dacă ne uităm la statisticile de anul trecut, din 2024, șapte din zece minori recidivează”, a menționat deținut, Maxim.
La momentul actual, în cadrul Penitenciarului nr.10 - Goian sunt deținuți 18 copii minori și 33 de tineri cu vârsta de până la 22 de ani. Cele mai frecvente infracțiuni comise de aceștia sunt consumul și comercializarea drogurilor, huliganism, furt și viol. Conform legii, în țara noastră minorii pot fi deținuți începând cu vârsta de 14 ani.