Ministerul Justiției urmează să examineze dacă Administrația Națională a Penitenciarelor nu a admis abuzuri în procesul de amnestiere a unor deținuți condamnați pe viață. Asta în condițiile în care aceștia nu puteau cere instanței să fie eliberați, fără un aviz pozitiv din partea instituției. În paralel, autoritatea judecătorească a cerut verificări în instanțele care au pus interlopii în liberatate sau mai au pe rol astfel de dosare.
Sunt suspiciuni de abuz și inconsecvență. Ministerul Justiției a inițiat o cercetare complexă a acestor cazuri, însoțită de o verificare detaliată a activității Administrației Naționale a Penitenciarelor și a comisiilor de evaluare a eligibilității, modul cum a fost aplicată legea de către cei responsabili. La finalizarea cercetărilor menționate vor fi luate măsurile necesare, inclusiv sesizări oficiale către autoritățile competente pentru verificarea sub aspect de răspundere penală.
se arată în comunicatul publicat pe pagina Ministerului Justiției. De asemenea, instituția anunță că rezultatele anchetei vor fi făcute publice. Și președinta țării Maia Sandu este de părere au fost admise abuzuri în procesul de acordare a amnistiei deținuților condamnați la închisoare pe viață.
„ Vulnerabilități care au fost abuzate de diferiți oameni din sistem și, evident, că acum trebuie dusă până la capăt și făcută riguros cercetarea, în raport cu cei care au comis aceste abuzuri, oameni din sistem și mă refer aici și la justiție, mă refer aici și la oameni din sistemul penitenciarelor”, a menționat președinta Republicii Moldova, Maia Sandu.
Acum câteva zile, și Consiliul Superior al Magistraturii a solicitat să fi inițiate verificări.
„Consiliul Superior al Magistraturii să inițieze verificări în acest sens, am solicitat informații de la instanțele de judecată câte asemenea cazuri sunt mai exact pe rolul instanțelor de judecată, la ce etapă, o să verificăm și cazurile unde au fost aplicată amnistia. Vorbim nu doar de categoria respectivă de condamnați, dar în general de aplicarea amnistiei. Inspecția judiciară va verifica cât de corect au fost aplicate normele legale”, a punctat președinte CSM, Sergiu Caraman.
Amintim că mai multe persoane, condamnate anterior la detenție pe viață pentru crime deosebit de grave, au fost eliberate din penitenciar. Totul s-a întâmplat după modificările la Legea Amnistiei, făcute în anul 2022, la propunerea deputatei PAS, Olesea Stamate. În consecință, Stamate a fost exclusă din pardid și i s-a cerut să renunțe și la mandatul de deputat. După ce deputaţii PAS au modificat Legea privind Amnistia și au decis că persoanele condamnate cărora li s-a redus termenul de detenţie sau le-a fost schimbată pedeapsa, nu vor mai putea fi eliberate înainte de termen, Curtea Constituțională a suspendat modificările aduse Legii amnistiei până la pronunțarea unei decizii.