Calea Ferată din Moldova va primi încă 250 de tone de motorină din rezerva de stat, fiindu-i astfel asigurată activitatea pentru încă o lună, a declarat ministrul infrastructurii la postul național de radio. Între timp, compania a început să achite datoriile salariale pentru luna septembrie a anului trecut. Conducerea afirmă însă că, în cel mai bun caz, lefurile pentru tot anul 2024 vor fi transferate abia spre sfârșitul lunii mai. Directorul interimar al instituției speră să obțină 100 de milioane de lei din vânzarea unor locomotive și vagoane vechi și a inițiat disponibilizări de angajați pentru a reduce costurile salariale lunare cu 10 milioane de lei.
„ A fost contabilul șef de la Căile Ferate și directorul general interimar de la CFM și am rezolvat ca încă o lună să mai primească 250 de tone de motorină din rezerva de stat ca să-și poată îndeplini obligațiunile de transport a mărfurilor ca să-și poată câștiga resursele financiare și mi-au spus că ei fac acum plățile pentru luna septembrie”, a menționat ministrul Infrastructurii, Vladimir Bolea.
În condițiile în care motorina din ajutorul de stat rezolvă problema doar pe termen scurt, Bolea sugerează că ar trebui făcute optimizări ale cheltuielilor, inclusiv a celor salariale.
„ Câți angajați are acum CFM?- 4800. - Sunt prea mulți?- Eu nu știu dacă sunt mulți sau puțini, Căile Ferate trebuie să hotărască acest lucru, dar eu știu un singur lucru, cheltuielile trebuie să reiasă din veniturile pe care le ai, simplu ca bună ziua, legea economiei”, a punctat ministrul Infrastructurii, Vladimir Bolea.
Șeful interimar al CFM, Sergiu Cotelnic susține că s-a trecut deja la unele măsuri de optimizare a cheltuielilor salariale, iar unii angajați sunt eliberați din funcții.
”Au fost patru contabili, rămânem doar cu unul, sau dacă sunt patru la resurse umane rămânem cu unul. Unele chestii le închidem, altele le conservăm, altele le oprim. Asta ne permite să economisim, dacă la noi acum fondul salarial e de 35 de milioane de lei lunar, vrem să ajungem la nivelul de 25 de milioane. Pentru că în prezent noi în jur de 30 de milioane ni le putem asigura ca venituri”, a subliniat director interimar CFM, Sergiu Cotelnic.
Pe parcursul lunii aprilie CFM va organiza mai multe licitații la care ar urma să scoată în vânzare 85 de locomotive, 41 de vagoane pentru pasageri, dar și cantități importante de metale.
„Cu locomotivele dacă va fi totul bine vom obține în jur de 80 de milioane și cu metalul în jur de 15 milioane, per total vorbim de 100 de milioane. Asta ne va permite să stingem salariile pe trei-patru luni dacă totul va merge bine. Deci ne va da posibilitatea să terminăm cu restanțele pentru anul 2024”, a menționat director interimar CFM, Sergiu Cotelnic.
Datoriile salariale ale CFM față de feroviari se ridică în prezent la aproximativ 190 de milioane de lei. Anterior, angajații CFM au organizat proteste în Chișinău, dar și la mai multe noduri feroviare din țară. Una din soluțiile propuse de Guvern este restructurarea întreprinderii în trei entități distincte, infrastructură, transport de pasageri și transport de mărfuri, astfel încât activitățile să fie gestionate mai eficient.