Diaconul Maxim Sturza a revenit la Mitropolia Moldovei, subordonată Patriarhiei Moscovei, după ce a fost sancționat de Mitropolia Basarabiei – structură a Bisericii Ortodoxe Române. Decretul prin care Sturza este numit cleric al Catedralei „Nașterea Domnului” din Chișinău a fost semnat pe 15 aprilie de către Mitropolitul Vladimir.
Potrivit unui comunicat al Mitropoliei Moldovei, diaconul va putea sluji din nou după o perioadă de „reinstruire canonică și duhovnicească, ca semn al maturizării duhovnicești și al întăririi în dreapta credință”.
„Se binecuvintează ca întoarcerea sa să fie primită cu dragoste frățească de clerul și credincioșii Mitropoliei noastre, având în vedere că cerul se bucură pentru un păcătos care se pocăiește”, se arată în decretul semnat de Mitropolitul Vladimir.
Maxim Sturza a vorbit despre acest moment ca despre o revenire „din rătăcire”:
„După o vreme de grea durere și întunecare lăuntrică (...) mă întorc – nu doar în sânul Bisericii, ci sub mâna părintească a unui arhiereu al păcii. (...) Mi s-a dăruit nu doar o cale nouă, ci o înviere”.
La scurt timp după acest anunț, Mitropolia Basarabiei a venit cu o reacție. Arhiepiscopia Chișinăului, parte a BOR, precizează că Maxim Sturza fusese oprit de la slujire încă din 17 martie, din cauza unor „abateri grave de ordin disciplinar, administrativ și moral”.
„Printre motivele acestei decizii se numără atitudinile sfidătoare față de autoritatea arhierească, instigarea la dezbinare, calomnierea clericilor și a instituției eparhiale, precum și încălcări repetate ale disciplinei și rânduielii bisericești”, se menționează în comunicatul Mitropoliei Basarabiei.
Potrivit instituției, diaconul se afla în plină anchetă canonică și avea termen până pe 18 aprilie să solicite în mod oficial transferul într-o altă eparhie a Bisericii Ortodoxe Române. Termenul a expirat fără ca vreo solicitare să fie înregistrată.
„Faptele și corespondența oficială arată limpede că până în ziua-limită, diaconul nu a depus nicio solicitare validă, nici măcar la Mitropolia Chișinăului”, susțin reprezentanții BOR.
Aceștia mai afirmă că „înscrierea sa într-o altă eparhie, în plin proces de cercetare disciplinară, este nestatutară, nevalidă și vătămătoare pentru ordinea bisericească.
Mai mult, diaconul se află, în continuare, sub oprirea de la slujire, măsură care nu poate fi ridicată decât de către Chiriarhul sub a cărui jurisdicție se află, după încheierea oricărei anchete și judecăți canonice”.