Fostul viceministru al Afacerilor Interne, Veaceslav Ceban, actual şef de direcţie din cadrul Serviciului de Protecție și Pază de Stat (SPPS), şi Stanislav Caraman, angajat al Serviciului Vamal, au fost reținuți de ofițerii și procurorii anticorupție. Celor doi li se incriminează că ar fi primit zeci de mii de euro mită pentru a soluționa favorabil un dosar.

Potrivit datelor preliminare ale anchetei, vameșul ar fi extorcat 60 000 de euro sub pretextul că ar avea influență, prin intermediul șefului de direcție de la SPPS, asupra unor procurori, în vederea emiterii unei decizii de scoatere de sub urmărire penală şi clasare a unui proces penal pornit pe fabricarea și punerea în circulație a cardurilor bancare.

Dat fiind faptul că denunțătorul nu dispunea de suma pretinsă, întelegerea a ajuns până la vânzarea apartamentului acestuia pentru a face rost de bani. Vameșul ar fi găsit și un cumpărător pentru acel imobil, care, însă, nu a putut fi vândut din motiv că era înregistrat pe o terță persoană.

Ulterior, dând asigurări că problema procesului penal poate fi soluționată prin intermediul funcționarului de la SPPS, vameșul a prezentat drept argument pasaje din discuția cu acesta pe Viber. În ultimă instanță, s-a convenit că banii vor fi transmiși în două rate, 45 000 de euro și 15 000 de euro, respectiv, pănă la data de 24 iunie curent.

Urmare a măsurilor speciale de investigație și acțiunilor de urmărire penală, atât angajatul vamal, cât și șeful de direcție de la SPPS au fost recunoscuți în calitate de bănuiți și reținuți pentru 72 de ore. La moment se întreprind acțiuni de urmărire penală în vederea administrării probelor utile și pertinente pentru stabilirea tuturor circumstanțelor cauzei.

Un dosar penal a fost pornit pe acest caz în temeiul art. 326 alin. 3. Cod penal al Republicii Moldova. Dacă vor fi găsiți vinovați, bănuiții riscă până la 7 ani de închisoare. Urmărirea penală este exercitată de un grup de ofițeri și procurori anticorupție.

Suntem liberi și scriem pentru tine. Tu meriți! O facem cu pasiune, dedicație și onestitate. Iar pentru a continua, avem nevoie de ajutorul tău!

Susține redacția TV8.md cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon.

Îți mulțumim!