19 spitale noi vor fi instituite în următorii şapte ani. Vorbim despre 11 instituții medicale spitalicești regionale, patru – centrale, trei – specializate și un spital universitar, care se vor subordona Ministerului Sănătății. Măsura este inclusă în proiectul „Reforma spitalelor din Republica Moldova”, prezentat astăzi, 27 iunie, în cadrul ședinței Colegiului Ministerului Sănătății.

Noile instituții vor fi create în baza spitalelor raionale, municipale, republicane și departamentale existente. Fiecare spital dintre cele 19 prevăzute în proiectul reformei va reuni sub un management comun câteva instituții mediale spitalicești, care vor avea statut de spitale locale.

Opt spitale regionale vor fi instituite în nordul, centrul şi sudul țării, iar trei – în municipiul Chişinău. În cadrul acestor instituții vor funcționa departamente de medicină internă, chirurgie generală, pediatrie, boli infecțioase, ginecologie şi obstetrică, dotate cu echipament medical performant. Un spital regional va acorda asistență medicală pentru cel mult 300 de mii de locuitori.

În municipiul Chișinău vor exista două spitale regionale pentru adulți şi unul pentru copii. O instituție va fi fondată în baza Spitalului Clinic Municipal numărul 1 şi spitalele din raioanele Ialoveni şi Străşeni. A doua instituție va reuni Spitalul Clinic Municipal „Sfânta Treime” şi spitalele din raioanele Anenii-Noi şi Criuleni.

Spitalul regional pentru copii va fi instituit în baza Spitalului Clinic Municipal pentru copii numărul 1, Spitalul Clinic Municipal „Valentin Ignatenco” şi Spitalul de Boli Infecțioase pentru Copii.

Cele 4 spitale centrale vor fi instituite în municipiile Chişinău şi Bălți. Este vorba despre Spitalul central mama și copilul, Spitalul central de urgență, Spitalul central polivalent şi Spitalul central Bălți. În aceste instituții vor fi tratate cele mai complicate cazuri.

Spitalul central de urgență va fi instituit în baza Institutului de Medicină Urgentă,Spitalului Clinic de Ortopedie și Traumatologie şi Spitalului Clinic de Boli Infecțioase “Toma Ciorbă”.

Din componența Spitalului central polivalent vor face parte Spitalul Clinic Republican, Centrul Republican de Diagnostic Medical, Institutul de Neurologie și Neurochirurgie,Institutul de Cardiologie, Institutul Oncologic, Spitalul de Dermatologie și Boli Comunicabile.

Spitalul Central Bălți va fi fondat în baza instituțiilor medicale spitalicești din municipiul Bălți și raioanele Drochia, Fălești, Glodeni, Râşcani şi Sângerei. Fiecare spital central va deservi până la un milion de locuitori.

În ceea ce privește cele trei unități cu statut de spitale specializate, acestea vor fi: Spitalul Clinic de Psihiatrie şi Narcologie, Institutul de Ftiziopneumologie și Spitalul Republican pentru îngrijiri cronice.

Spitalul Clinic de Psihiatrie și Narcologie va fi format din Dispensarul republican de Narcologie,Spitalul Clinic de Psihiatrie,Spitalul de Psihiatrie din municipiul Bălți şi Spitalul de Psihiatrie din Orhei.

Totodată, Institutul de Ftizopneumologie va fuziona cu Spitalul Clinic Municipal de Ftiziopneumologie. Din componența Spitalului Republican pentru îngrijiri cronice vor face parte Spitalul Clinic Municipal „Sfântul Arhanghel Mihail”, Spitalul Clinic al Ministrului Sănătații, Spitalul Clinic Municipal numărul 4.

Proiectul Reforma spitalelor mai prevede crearea unităților de primiri urgente în toate instituțiile spitalicești, reformarea sistemului de recepționare şi coordonare a apelurilor din cadrul Centrului Național de Asistență Medicală Urgentă Prespitalicească, instruirea personalului medical, Crearea Unității de Implementare și Monitorizare a reformei spitalelor şi achiziționarea ambulanțelor.

Reorganizarea sectorului spitalicesc va demara în luna iulie 2017 şi se va finaliza în 2024. Reforma va fi implementată cu suportul Guvernului și partenerilor internaționali.

În prezent, în Republica Moldova funcționează 71 de spitale publice. Dintre acestea, doar 15 se subordonează Ministerului Sănătății. Celelalte instituții sunt gestionate de alte autorități ale administrației publice locale și centrale.

Pentru a fi la curent cu cele mai importante știri te așteptăm pe Telegram. Pentru reportaje video și emisiuni ne găsești pe Youtube, pentru fotografii și stories vino pe Instagram, iar pe Tik Tok îți oferim o doză de amuzament


Suntem liberi și scriem pentru tine. Tu meriți! O facem cu pasiune, dedicație și onestitate. Iar pentru a continua, avem nevoie de ajutorul tău!

Susține redacția TV8.md cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon.

Îți mulțumim!