/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 794: Alertă în toată țara și risc de baie de sânge! WP: Moldova va fi următoarea țintă, dacă Ucraina cade

Celebrul institut cultural american Smithsonian ne va oferi suport în conservarea patrimoniului cultural

missing
30 iunie 2017, ora 08:46

La conferință au participat Monica Babuc, ministru al Culturii; Karen R. Hilliard, șef al Misiunii USAID în Moldova; Liz Tunik Cedar, manager al Programului de Sustenabilitate Culturală Globală la Institutul Smithsonian; reprezentanți ai Agenției Statelor Unite ale Americii pentru Dezvoltare Internaționala (USAID), precum și experți de la Institutului cultural Smithsonian din SUA.

În cadrul conferinței, ministrul Culturii Monica Babuc a mulțumit reprezentanților Agenției Statelor Unite ale Americii pentru Dezvoltare Internațională (USAID), pentru contribuție substanțială, alături de Guvernul Republicii Moldova, la valorificarea patrimoniului național cultural, precum și la dezvoltarea turismului. Pe această cale, ministrul Culturii și-a exprimat recunoștința față de toți partenerii de dezvoltare care au contribuit până la etapa actuală, la restaurarea unor edificii de importanță majoră din țara noastră. “Vizitând multe locuri din Republica Moldova, precum Ţâpova, Saharna, Orheiul Vechi, Soroca, Muzeele Naţionale etc., care reprezintă o adevarată valoare patrimonială a ţării, sper să reuşim să stabilim un parteneriat durabil cu Institutul Smithsonian, pentru soluţionarea mai multor probleme”, a adăugat Monica Babuc.

La rândul său, șeful Misiunii USAID în Moldova, Karen R. Hilliard a menționat că Guvernul SUA oferă suport multidimensional industriei turismului pentru a promova Moldova ca o destinație turistică autentică, iar expertiza Institutului Smithsonian în conservarea valorilor patrimoniului cultural al Moldovei va duce la dezvoltarea atracțiilor turistice, a produsului turistic la prosperarea regiunilor rurale și implicit a familiilor ospitaliere care activează în domeniul turismului.

Managerul Programului de Sustenabilitate Culturală Globală al Institutului Smithsonian, Liz Tunik Cedar a făcut o prezentare video despre Institutului Smithsonian, după care a punctat obiectivele urmărite de instituție întru susținerea și promovarea patrimoniului cultural din Republica Moldova, subliniind faptul că în cele nouă zile petrecute pe teritoriul țării noastre au reușit împreună cu întreaga echipă de experți să descopere mai multe locuri importante de atracție turistică, precum Rezervației Cultural-Naturală “Orheiul Vechi”, Cetatea Sorocii, Biserica „Adormirii Maicii Domnului” de la Căușeni și vinăria „Purcari” din raionul Ștefan Vodă.

Menționăm că, în perioada 19-28 iunie 2017, o echipă formată din trei experți ai Institutului Smithsonian din Statele Unite ale Americii – cea mai mare instituție culturală, educațională și de cercetare care patronează un complex de 19 muzee, au întreprins o vizită de studiu în Republica Moldova, la invitația Agenției Statelor Unite ale Americii pentru Dezvoltare Internaționala (USAID) în colaborare cu Ministerul Culturii al Republicii Moldova. Vizita experților Institutul Smithsonian din SUA se pliază pe agenda autorităților și a donatorilor de dezvoltare a turismului, după ce în anul 2016 Ministerul Culturii, Agenția Turismului și Proiectul de Competitivitate din Moldova finanțat de către Agenția Statelor Unite pentru Dezvoltare Internațională (USAID) și Agenția Suedeză de Cooperare Internațională și Dezvoltare (Sida), au semnat un Memorandum privind susținerea dezvoltării Rezervației Cultural-Naturală “Orheiul Vechi” și promovarea acesteia ca destinație turistică în perioada 2016-2017.

Totodată, după conferința de presă de astăzi, ministrul Culturii Monica Babuc a continuat discuțiile cu experții de la Institutului Smithsonian și cu reprezentanții Agenției Statelor Unite pentru Dezvoltare Internațională (USAID), pentru a identifica strategiile de colaborare și a stabili termenii de referință pentru viitorul proiect, care ține de prezervarea și valorificarea patrimoniului cultural al Republicii Moldova.

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram