/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 793: Bombe de ultimă generație și alerta ISW. Ucraina a retras tancurile Abrams de pe linia frontului

Comercializarea pungilor de plastic în magazine - interzisă. Iată de când va intra în vigoarea legea

missing
07 iulie 2017, ora 17:48

Retragerea de pe piață a pungilor de plastic va fi făcută treptat, astfel, administratorii unităților comerciale vor avea la dispoziție patru ani să se conformeze legii:

• Pentru unităţile comerciale ambulante, magazine, mobile, staţionare provizorii, Legea va fi aplicată începând cu anul 2020;

• Pentru unităţile comerciale cu suprafaţă medie şi mică stipulate, legea va intra în vigoare de la 1 ianuarie 2018.

În prezent, pungile de plastic nu sunt reciclate, ci sunt aruncate împreună cu deşeurile menajere şi transportate la gunoişti, iar la descompunerea acestora – în aer, apă și sol se elimină oxizi de azot și carbon, oxizi ai metalelor grele și alte substanțe cancerigene, ce afectează grav starea mediului și sănătatea populației. Acest proiect are drept scop responsabilizarea agenților economici, schimbarea atitudinii populației față de necesitatea imperativă a interzicerii utilizării lor, dar și diminuarea consumului de astfel de ambalaje la nivel de republică până în anul 2020.

Potrivit datelor statistice, anual, un cetățean al republicii utilizează circa 140 pe pungi din plastic sau circa 420 milioane de pungi, în total, per republică.

Amintim că, începând cu 1 ianuarie 2017 a fost interzisă distribuirea gratuită a pungilor din plastic, cu excepția pungilor din plastic foarte subțire, în scopul prevenirii și evitării poluării mediului cu deșeuri formate urmare a utilizării acestor pungi.

Astfel, după intrarea în vigoare a prevederilor Legii privind deșeurile, toate supermarketurile trebuie să le ofere cumpărătorilor alternative: fie folosesc plase biodegradabile, cu inscripția „material biodegradabil” sau „reciclabil”, fie folosesc plase din hârtie care să conțină 40% material reciclat.

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram