Parlamentului Republicii Moldova a aprobat, în lectură finală, Legea privind mormintele si operele comemorative de război care prevede punerea în valoare și amenajarea bunurile de acest gen.

În document se reglementează un spectru larg de activităţi specifice domeniului de referință, cum ar fi: identificarea, înregistrarea, înfiinţarea, întreţinerea, păstrarea şi asigurarea securităţii mormintelor și operelor comemorative de război; atribuţiile, obligaţiile în acest sens a autorităţilor administraţiei publice centrale şi locale; sancţiunile ce se impun în caz de încălcare a prevederilor legale în domeniu etc.

Menţionăm, că implementarea noii legi nu va necesita surse financiare suplimentare. Agenția Națională pentru Cultul Eroilor, structura specializată pentru implementarea prevederilor Legii mormintelor și operelor comemorative de război, va fi înființat în baza Centrului de Cultură și Istorie Militară a Ministerului Apărării.

Cheltuielile pentru efectuarea activităţilor specifice în acest domeniu rămân să fie acoperite din contul mijloacelor proprii, mijloacelor speciale şi celor bugetare aprobate ale proprietarilor cu orice titlu de drepturi asupra bunurilor memoriale respective.

Documentul a fost elaborat de Ministerul Culturii în scopul reglementării regimului juridic al mormintelor militare și al operelor edificate pentru comemorarea celor căzuți în războaie, victimelor conflictelor militare sau comemorării evenimentelor legate de aceste conflicte.

Suntem liberi și scriem pentru tine. Tu meriți! O facem cu pasiune, dedicație și onestitate. Iar pentru a continua, avem nevoie de ajutorul tău!

Susține redacția TV8.md cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon.

Îți mulțumim!