Veste bună pentru elevii care, după închiderea instituțiilor de învățământ, sunt nevoiți să meargă mii de kilometri pentru a ajunge la școală. România a donat astăzi 96 de microbuze destinate transportului de elevi. Vehiculele sunt echipate modern și sunt dotate cu sistem de aer condiționat. Evenimentul a avut loc în Piața Marii Adunări Naționale, iar cei care au înmânat cheile au fost nimeni alții decât premierul Pavel Filip și omologul sau român, Mihai Tudose.

Un microbuz a fost repartizat liceului Evrica din orașul Râbnița, singura instituție de învățământ din regiunea de est a Republicii Moldova.

„Este un gest foarte frumos sper ca acest microbuz să ajungă cu bine în orașul Râbnița fără piedici”, a spus Halos Eugenia, director al liceului „Evrica”.

Două microbuze vor merge în satul Fuzăuca și Vadul Rașcov, întrucât acolo își fac studiile copii din trei sate învecinate rămași fără școli după reorganizarea instituțiilor de învățământ.

Cele mai multe mijloace de transport au fost repartizate la școlile din localitățile raionului Fălești, 8 la număr. În ultimii doi ani în raion au fost închise 10 școli.

Un microbuz este dotat și pentru transportul persoanelor cu necesități speciale. Acesta va ajunge într-o localitate din raionul Cahul. Astfel, copiii în scaune cu rotile, vor putea intra în microbuz prin ușa din spate, ajutați de șofer. Există un mic ascensor care la apăsarea pe buton coboară căruciorul, intră pe platforma, aceasta se ridică și copilul ajunge în interior. În microbuz sunt două astfel de locuri speciale.

Cheile de la microbuze au fost înmânate de premierul României, Mihai Tudose, și de șeful Executivului de la noi.

Donația de microbuze are loc în baza unui memorandum semnat pe 22 martie privind acordarea de asistenţă în domeniul educației. Anterior, guvernul român a dăruit alte 100 de mijloace de transport pentru elevi. Ministerul Educației dă asigurări că aceste microbuze vor ajunge la destinație până la începutul anului școlar.

Suntem liberi și scriem pentru tine. Tu meriți! O facem cu pasiune, dedicație și onestitate. Iar pentru a continua, avem nevoie de ajutorul tău!

Susține redacția TV8.md cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon.

Îți mulțumim!