Agenția pentru Protecția Consumatorului a lansat o campanie de informare și monitorizare privind utilizarea corectă a mijloacelor de măsurare în piețele din țară. Pe parcursul a două zile au fost efectuate 16 vizite de consultanță în piețele din țară. Ca rezultat din cele 902 mijloace de măsurare(MM) puse în utilizare, 418 (46%) erau corespunzătoare normelor legale, iar restul 484 (54%) MM erau neadecvate, nelegalizate sau neverificate metrologic.

Prin urmare, 82,9% din cântarele utilizate de persoanele fizice erau neconforme, și doar 31% din cântarele utilizate de agenți economici erau neconforme normelor metrologice legale (neincluse în Registrul de Stat al MM, neverificate metrologic). Îngrijorător este faptul, că în unele piețe, nivelul de utilizare a mijloacelor de măsurare ilegale ajunge nivelul de 80%, situația în ansamblu înscriind 50-80% mijloace de măsurare neconforme cerințelor metrologiei legale, utilizate în piețele din țară.

De la începutul anului curent, Agenţia a desfășurat 33 vizite de consultanță în piețele din Chișinău și Bălți, precum și în piețele din Cahul, Cantemir, Drochia, Edineț, Soroca, Briceni, Ungheni și Rezina, cu scopul de elucidare a neconformităților ce țin de domeniul metrologiei legale ce țin de asigurarea agenților economici din piețe cu mijloace de măsurare legale, precum și de a chema agenții economici la conformare.

Suntem liberi și scriem pentru tine. Tu meriți! O facem cu pasiune, dedicație și onestitate. Iar pentru a continua, avem nevoie de ajutorul tău!

Susține redacția TV8.md cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon.

Îți mulțumim!