Centrul de Sănătate Publică din Chișinău informează despre doi bărbați care s-au infectat cu leptospiroză. Aceștia au practicat în ultimele două luni pescuitul manual într-un bazin acvatic improvizat (rămas după inundația din anii precedenți) din sectorul Râșcani.

Ambii sunt internați la Spitalul Clinic Republican de boli infecțioase „Toma Ciorbă”. Potrivit specialiştilor, infecţia poate fi fatală în cazul netratării la timp.

Leptospiroza este o boală infecțioasă acută, provocată de leptospire și care se manifestă prin febră, frisoane, cefalee, dureri musculare, mai ales în gambe, afectarea rinichilor, a ficatului, a sistemului nervos şi cardiovascular.

Sursa de infecţie o constituie şobolanii, șoarecii şi alte rozătoare, dar și animalele domestic: bovinele, porcinele, caninele, câinii. Leptospirele se elimină prin urina acestora, infectând bazinele de apă, solul şi produsele alimentare. Oamenii se pot infecta în timpul scăldatului, pescuitului în lacuri poluate, în timpul lucrărilor agricole pe terenuri umede. Grupurile de risc profesionale sunt persoanele care contactează cu animalele (veterinarii, zootehnicii, muncitorii din abatoare, industria lactatelor), pescarii, lucrătorii sistemelor de canalizare.

Transmiterea leptospirozei are loc prin contactul direct al omului cu urina animalelor infectate sau cu mediul contaminat cu dejecțiile animalelor (apă, sol), dar se transmite și prin consumul produselor alimentare sau prin apa contaminată. Microbul pătrunde în organism prin piele (fisuri, răni), prin mucoasele orale, nazale sau oculare. Ajunşi în organism, microbii pătrund în sânge, unde se înmulţesc şi apoi sunt transmiși în diverse organe – rinichi, ficat, inimă etc.

Perioada de incubaţie este de la două până la 20 de zile. Boala începe brusc cu frisoane, febră, cefalee severă, dureri musculare, articulare, abdominale, insomnie şi slăbiciune generală. Apar tulburări hemoragice sub formă de erupții cutanate, hemoragii nazale, gastrointestinale. Dacă în asemenea cazuri bolnavul nu se adresează medicului, pot apărea complicaţii ca meningita, hepatita, iridociclita, miocardita, pneumonia, insuficiența renală, iar uneori poate surveni decesul.

Boala evoluează în forme uşoare sau grave cu o durată de 3 – 4 săptămâni, convalescenţa este de lungă durată şi se manifestă printr-o astenie pronunţată. Tratamentul se efectuează doar în conditii spitaliceşti obligatorii. Cu cât spitalizarea este mai precoce, cu atât rezultatele tratamentului sunt mai încurajatoare.

Pentru evitarea îmbolnăvirii, Centrul de Sănătate Publică mun. Chișinău recomandă:

– evitarea scăldatului în bazinele acvatice negestionate;

– evitarea contactului îndelungat cu apa;

– limitarea expunerii la dejecțiile de origine animală;

– respectarea normelor de igienă – spălatul pe mâini cu săpun, efectuarea dușului după scăldatul în lacuri sau piscine, consumul de apă numai din surse sigure (de preferință – îmbuteliată sau în urma fierberii), păstrarea alimentelor în condiții salubre;

– eradicarea rozătoarelor din arealul uman prin efectuarea deratizării;

– evitarea automedicaţiei în situaţia apariţiei unor simptome de boală diareică sau viroze.

De menționat că, în ultimii ani, în municipiu, nu au fost înregistrate cazuri de leptospiroză.

Pentru a fi la curent cu cele mai importante știri te așteptăm pe Telegram. Pentru reportaje video și emisiuni ne găsești pe Youtube, pentru fotografii și stories vino pe Instagram, iar pe Tik Tok îți oferim o doză de amuzament


Suntem liberi și scriem pentru tine. Tu meriți! O facem cu pasiune, dedicație și onestitate. Iar pentru a continua, avem nevoie de ajutorul tău!

Susține redacția TV8.md cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon.

Îți mulțumim!