Mai multe grădinițe din capitală își vor sista activitatea de la 1 septembrie. Din cauza salariilor mizere, acestea au rămas fără bucătari și dădace. Unii părinți se declară dispuși să contribuie financiar la redresarea situației, în timp ce autoritățile locale strâng din umeri. Puținii bucătari care au mai rămas prin grădinițe fie au scris deja cerere de demisie, fie se gândesc să o facă.

Salariul unui bucătar la grădinițele din capitală este de cel mult 1140 de lei – cam cât costă energia termică pe timp de iarnă, o lună, pentru un apartament cu o cameră. Bucătarul Grădiniței nr. 40 din capitală, una din instituțiile care riscă să se închidă de la 1 septembrie, spune că nu reușește de unul singur să asigure cu hrană cei 300 de copii care frecventează instituția. Ciudat, cei care caută soluții ca să salveze grădinița sunt părinții, nu autoritățile. Astăzi, aceștia au făcut adunare pentru a identifica soluții.

„Chiar ne lasă în paragină. Descurcați-vă cum puteți. Unii părinți chiar vin cu propunerea de a contribui cu un adaos la salariul bucătarului”, afirmă Alexandra Davidov, părinte.

O altă mamă propune să fie cumpărate careva ustensile tehnice în ajutor bucătarului.

Ala Matcovschi este bucătar la acestă grădiniță. Ea muncește cât patru bucătari. Nu vrea nici să-și imagineze cum va lucra din septembrie în asemenea condiții. Femeia spune că salariul nu o motivează deloc, așa ca vrea să se concedieze. „Lucrez de dimineață de la 5 până seara la 6. De exemplu pentru un pireu sunt necesari 60-70 kg de cartofi, felu unu 20 de kg, iar toți se curăță și se taie manual”, explică femeia.

Directoarea instituției spune că încercă, împreună cu părinții, să identifice soluții, mai ales că lipsa bucătarilor nu este singura problemă. Grădinița se confruntă inclusiv cu lipsa dădacelor. Directoarea deplânge indiferența autorităților și spune că problema nu va fi soluționată până când Guvernul și autoritățile locale nu-și vor schimba atitudinea față de instituțiile preșcolare în general.

„Spălătorul de veselă a scris cerere de la 1 septembrie să se elibereze din funcție, rămâne să o conving poate să rămână. Au venit trei doamne să se angajeze, dar au văzut salariul și s-au întors înapoi”, susține directoarea.

Cu aceeași problemă se confruntă și grădinița 89 din același sector al capitalei. Chiar astăzi, singurul bucătar care activa aici a scris cerere de demisie. Directoarea spune că în asemenea situație instituția este pusă în imposibilitate de a-și continua activitatea.

„Trebuie să ne deschidem. Am început să primim deja și produsele: zahăr, crupe, dar este imposibil. Eu sper că se vor găsi oameni. Noi avem 300 de copii,” ne povestește Irina Andriuță, șef interimar al grădiniței.

Autorițățile municipale strâng din umeri și spun că nu pot face nimic. Pot doar să publice anunțuri cu locurile rămase vacante și să ceară intervenția Agenției pentru Ocuparea Forței de Muncă. „Asta este tot ce noi putem întreprinde la moment – să căutăm aceste persoane. Dar atâta timp cât ei nu vor fi motivați și nu li se va majora salariul, va fi foarte complicat”, afirmă Alexandru Fleaș, șef interimar DGETS Primăria Chișinău.

Grădinițele din capitală au nevoie de cel puțin 400 de dădace, 104 bucătari, 46 de bucătari auxiliari și 37 de asistenți medicali.

Pentru a fi la curent cu cele mai importante știri te așteptăm pe Telegram. Pentru reportaje video și emisiuni ne găsești pe Youtube, pentru fotografii și stories vino pe Instagram, iar pe Tik Tok îți oferim o doză de amuzament


Suntem liberi și scriem pentru tine. Tu meriți! O facem cu pasiune, dedicație și onestitate. Iar pentru a continua, avem nevoie de ajutorul tău!

Susține redacția TV8.md cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon.

Îți mulțumim!