În perioada 27.07.17 - 10.08.2017, o comisie instituțională de profil a verificat calitatea alimentaţiei copiilor în instituţiile de educaţie timpurie (IET), aprovizionării cu fructe şi legume de sezon. Controalele au arătat că nu în toate instituţiile se respectă prevederile meniului-model, continuă includerea în meniurile zilnice a crupelor şi pastelor făinoase de trei ori în zi, lipsa fructelor şi legumelor în stare proaspătă, înlocuirea frecventă a fructelor proaspete cu compoturi şi suc, calcularea la îndeplinirea normelor naturale a sucului în calitate de fructe naturale, pastelor făinoase în calitate de crupe.

În cadrul monitorizării au fost evaluate IET nr. 123, 165, 168 (DETS Botanica), nr. 119, 185,215 (DETS Buiucani), nr. 8, 210 (DETS Centru), nr. 30, 32 (DETS Ciocana), nr. 41, 57 (DETS Râşcani).

Analiza principalelor produse consumate de copiii din instituţiile preşcolare din mun. Chişinău denotă, că în alimentaţia lor predomină pâinea, pastele făinoase, crupele, leguminoasele, caşcavalul, produsele de patiserie şi a fost depăşită considerabil cantitatea de sare. Mai puţin se consumă fructele (-43%), legumele (-47%), cartofii (-42%) peşte (-46,6%), ouă (-41%), brânză (-24,5%), lapte (-39,96%), carne (-34,88%), unt (-11,17%). O situaţie mai bună în vederea respectării normelor fiziologice pentru fructe proaspete şi legume se atestă în sectoarele Ciocana şi Centru. Explicaţia managerilor instituţiilor de educaţie timpurie este că normele financiare de alimentaţie stabilite nu acoperă normele fiziologice.

Varietatea fructelor în funcţiei de sector şi perioada anului este diferită. În sectorul Centru în perioada ianuarie-iunie varietatea fructelor constă din mere, banane, lămâie, varietatea legumelor – cartofi, varză, ceapă, morcov, sfeclă roşie, din luna aprilie se include conopida, din luna mai dovleceii. În sectorul Botanica varietatea fructelor a stabilit prezenţa de mere, banane, lămîie în perioada lunilor ianuarie-martie, începând cu aprilie şi până în iulie din fructe rămâne doar lămîia. Sortimentul de legume – cartofi, varză, ceapă, morcov, sfeclă roşie, dovleac (ianuarie-februarie).

În sectorul Ciocana în perioada ianuarie-iunie varietatea fructelor constă din mere, banane, lămîie, varietatea legumelor – varză, ceapă, morcov, sfeclă roşie, dovleac, din luna iunie se includ dovleceii. În sectorul Buiucani în perioada ianuarie-iunie varietatea fructelor constă din mere, banane, lămîie, în luna iunie se includ cireşe. Varietatea legumelor – cartofi, varză, ceapă, morcov, sfeclă roşie, dovlecei (martie, aprilie), conopidă (mai, iunie), rădăcină de ţelină din luna mai(care este în cantităţi excesive).

În sectorul Râşcani s-a atestat lipsa fructelor pe parcursul unor zile din săptămînă şi asigurarea în cantităţi limitate cu legume de sezon.

La capitolul asigurării IET cu fructe şi legume, s-a ameliorat situaţia pe parcursul lunilor iulie – august. La nivel deinstituţie, meniurile sunt elaborate de asistentul medical, magazinerul şi bucătarul-şef şi aprobate de director. Însă nu toate instituţiile dispun de specialişti. Din cauza salariilor mici şi volumului mare de muncă, 42 de instituţii nu sunt completate cu persoane fizice în funcţiile de asistente medicale, 16 instituţii cu magazioniere, 22 insituţii cu bucătari, 46 instituţii cu bucătari auxiliari, 43 instituţii cu spălători de vase. Managerul sau alt personal din grădiniţă este nevoit singur să prepare bucate, cu abateri regulamentare.

Generalizând cele menționate mai sus comisia de anchetă a constat:
– Nu este posibilă îndeplinirea normei fiziologice la un copil în zi din contul sumei alocate pentru alimentaţie în cadrul IET.
– Angajaţii blocurilor alimentare dispun de examen medical şi instruirea igienică.
– În IET şi DETS lipsesc specialiști în perfectarea meniurilor model în conformitate cu prevederile actelor normative.
– Deficitul de cadre pregătite profesional pentru prepararea bucatelor culinare conform meniului model.
– Bucătarii din IET nu dispun de instruiri continue pentru ridicarea gradului de calificare, o parte din ei sunt de vârstă înaintată şi procurarea utilajelor noi nu le va permite utilizarea lor conform capacităţilor tehnice şi implementarea tehnologiilor noi de preparare a bucatelor.
– Blocurile alimentare din IET nu sunt dotate cu utilaj tehnologic care ar permite implementarea metodelor noi de preparare a produselor culinare (la aburi, supelor cremă, etc).
– Lipsa utilajului frigorific pentru păstrarea rezervei necesare de fructe şi legume.
– Lipsa posibilităţilor legale pentru achiziţionarea în mod de urgenţă a unor grupuri de produse alimentare.
– Lista medicamentelor care au fost achiziţionate nu corespunde întocmai cu HG nr.1211 din 04.11.2016 „Cu privire la aprobarea Regulamentului sanitar pentru instituţiile de educaţie timpurie“, inclusiv lipsesc medicamentele pentru prim ajutor în formă accesibilă pentru copii.

Astfel, Direcția Generală Educație Tineret și Sport, Direcția Sănătății vor elabora planurile de măsuri pentru conformarea blocurilor alimentare din instituţiile de educație timpurie la prevederile legislaţiei. Se va urmări dotarea cantinelor cu utilaj tehnologic nou, în statele DETS se va angaja un medic dietolog și un inginer tehnolog în alimentație publică, precum și alte persoane necesare în blocurile alimentare și asistente medicale.

Pentru a fi la curent cu cele mai importante știri te așteptăm pe Telegram. Pentru reportaje video și emisiuni ne găsești pe Youtube, pentru fotografii și stories vino pe Instagram, iar pe Tik Tok îți oferim o doză de amuzament


Suntem liberi și scriem pentru tine. Tu meriți! O facem cu pasiune, dedicație și onestitate. Iar pentru a continua, avem nevoie de ajutorul tău!

Susține redacția TV8.md cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon.

Îți mulțumim!