Ajutor militar „Made in China”. Armata Națională a Republicii Moldova a primit un lot de tehnică din partea Guvernului chinez. Este vorba de mai multe microbuze, câteva mașini frigorifice și ambulanțe militare. Toate bune, dar ambulanțele s-au dovedit a fi fără dotări – au doar strictul necesar, urmând a fi înzestrate cu cele necesare de către autoritățile moldovene.

În total, Guvernul chinez a donat militarilor moldoveni 9 microbuze, 4 vehicule-frigider, 3 ambulanțe, dar și anvelope și piese de schimb pentru acestea.

„Autosanitara este dotată cu echipament de bază. Urmează a fi dotat deja pe serviciul medical adăugător. Aici sunt tărgi, butelii pentru oxigen, ceva deosebit mai mult n-are, urmează a fi completat deja pe serviciul medical”, spune șeful serviciului auto și blindate al Armatei Naționale, Serghei Eleciuc.

În plus, soldații au primit 10 generatoare. Cu ajutorul acestora, militarii vor fi asigurați cu energie electrică în timpul exercițiilor de câmp.

Autoritățile susțin că, astfel de gesturi, contribuie la îmbunătățirea relațiilor bilaterale moldo-chineze.

„Partea Chineză și-a asumat inclusiv toate costurile de transportare a echipamentului pe cale maritimă până în portul Constanța, România”, susține viceministrul apărării, Gheorghe Galbura.

„Această donație de asistență militară este alcătuită din tehnică modernă precum ambulanțe, microbuze, mașini-frigorifice, dar și piese pentru reparația acestor mașini. Sperăm acest ajutor va contribui la fortificarea apărării Moldovei”, a menționeaz Zhang Yinghong, ambasadorul Republicii Popular Chineze în Republica Moldova.

Valoarea totală a donației este de 8 milioane de yuan, echivalentul a 21 milioane lei. Din 2002 până în prezent, Guvernul Republicii Moldova a beneficia de asistență logistică din pare Chinei în valoare de 18 milioane de yuani, echivalentul 30 de milioane de lei.

Pentru a fi la curent cu cele mai importante știri te așteptăm pe Telegram. Pentru reportaje video și emisiuni ne găsești pe Youtube, pentru fotografii și stories vino pe Instagram, iar pe Tik Tok îți oferim o doză de amuzament


Suntem liberi și scriem pentru tine. Tu meriți! O facem cu pasiune, dedicație și onestitate. Iar pentru a continua, avem nevoie de ajutorul tău!

Susține redacția TV8.md cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon.

Îți mulțumim!