/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 793: Precizarea lui Șoigu, elicopter distrus și spioni deghizați! Kievul pregătește „cerul sângeriu”

/VIDEO/ Alina Radu la Optmart SRL: „Mă tem pentru generația de azi, pentru că ei nu pleacă din țară de foame”

missing
30 august 2017, ora 08:10

„Noi facem cea mai complicată muncă în jurnalism, jurnalism de investigație. Cred că în 13 ani de Ziarul de Gardă ne-am simțit în securitate deplină un singur an, în ceilalți ani ne-am simțit amenințați. Am cunoscut în această perioadă mulți oameni care au cerut azil politic pentru acest gen de amenințări. Mi-am amintit când am vurt să plec pentru prima dată. Am vrut să plec prin 2000 să fac un doctorat, studii bune într-o universitate europeană pentru că am încercat aici să fac o a doua facultate și nu mi-a mai plăcut acest sistem de învățământ. Nu am putut pleca însă pentru că copii mei erau mici și nu am mai făcut doctoratul”, spune Alina Radu.

Jurnalista susține că de Moldova o leagă multe lucruri și că țara noastră a reușit să se dezvolte, astfel încât acum putem vorbi limba română, femeile au mai multe drepturi, iar jurnaliștii pot face investigații.

Băiatul său și-a făcut studiile în Polonia, în domeniul IT, iar acum a revenit acasă și muncește în domeniu. Fiica sa își face momentan studiile peste hotare, este pasionată de științe, iar Alina nu este sigură că în acest domeniu va putea activa și acasă: „Mă tem pentru generație de azi, pentru că ei nu pleacă de foame. Multe femei au plecat peste hotare dintr-un impas domestic sau financiar. Mă uit la acești tineri care având aici un salariu, siguranță financiară, pleacă totuși din cauza unei deznădejdi. Pentru ei nu există sentimentul că participă la construcția la ceva, ei cred că construiesc o ruină”.

Și-a îndemnat copiii să plece peste hotare și să își facă studiile, însă i-ar plăcea ca ei să revină acasă. Jurnalista menționează că deseori, cei care pleacă să își facă studiile peste hotare nu mai revin pentru că nu se vor putea aranja în țară, or ce învață acolo nu e compatibil cu situația din țară.

„Nu e corect și onest să lăsăm totul și să mergem în statele care și-au clădit și au sisteme bune acum. Trebuie să clădim odată și odată un sistem la care să vină și să se dezvolte copiii și nepoții noștri, așa cum se simt acum atrași de Uniunea Europeană”, menționează Alina Radu.

 

Edițiile anterioare ale emisiunii Optmart SRL pot fi urmărite AICI.

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram