Din septembrie 2017, Delegația Uniunii Europene în Republica Moldova va implementa 7 proiecte Twinning noi, care fac parte din Planul Anual de Acțiuni Republica – Moldova – Uniunea Europeană 2013. Valoarea totală a proiectelor constituie 6,85 milioane de Euro. Alte două proiecte Twining sunt în proces de pregătire.

Unul din cele şapte proiectele lansate vizează asistarea Institutului Național de Standardizare pentru aderare, în calitate de membru deplin, la Comitetul European de Standardizare și la Comitetul pentru Standardizare electro– tehnică. Alte proiecte se referă la promovarea patrimoniului cultural în Moldova prin conservarea și protecția acestuia, dar şi la consolidarea capacităților Centrului Național pentru Protecția Datelor cu Caracter Personal. La fel se urmărește consolidarea capacităților Parlamentului în procesul de armonizare la UE, consolidarea capacității Serviciului Vamal în implementarea acțiunilor din Acordul de Asociere, consolidarea capacităților de investigare a agențiilor de aplicare a legii din Moldova în domeniul cercetării actelor de corupție.

Încă două proiecte Twinning aflate în proces de pregătire vizează asistența acordată Ministerului Economiei și Infrastructurii în armonizarea cadrului legislativ și operațional național cu directivele și regulamentele UE în domeniul transportului maritim și al căilor navigabile interioare, precum şi reforma centrului de formare inițială și continuă a poliției.

Proiectul Twinning este unul din principalele instrumente ale Uniunii Europene în susținerea consolidării instituționale. Acesta are ca scop să ajute ţările beneficiare să dezvolte instituţii publice moderne şi eficiente, prin asigurarea cadrului care permite instituțiilor publice şi organizaţiilor din ţările beneficiare să lucreze cu omologii lor din statele membre ale UE.

Menţionăm că până în prezent Republica Moldova a beneficiat de 31 de proiecte Twinning. Asistența UE prin intermediul proiectelor Twinning contribuie la îndeplinirea obiectivelor înscrise în Acordul de Asociere UE-Republica Moldova, prin asigurarea resurselor financiare și a intervențiilor de consolidare a capacităților instituționale pentru instituțiile cheie din Republica Moldova, necesare pentru a putea răspunde provocărilor legate de implementarea aquis-ului comunitar, în cadrul AA/DCFTA.

Suntem liberi și scriem pentru tine. Tu meriți! O facem cu pasiune, dedicație și onestitate. Iar pentru a continua, avem nevoie de ajutorul tău!

Susține redacția TV8.md cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon.

Îți mulțumim!