Cei 3 polițiști de la Izolatorul de Detenție Preventiva suspectați de tortură au fost aduși pentru mandat de arestare astăzi la Judecătoria Rîșcani. Procurorul a solicitat câte 30 de zile de arest, însă decizia va fi luata mâine de către magistrați. Tot astăzi a fost adus în fața judecătorului și un deținut, care l-ar fi bătut pe Andrei Braguța.

Primul care s-a prezentat in fata instantei a fost cel cu care si-a petrecut ultimile zile din viață Andrei Braguța. Acesta a spus în fața camerilor de luat vederi că nimeni dintre colegii de celulă nu l-ar fi bătut.

Poliția este vinovată în tot, ei l-au adus bătut în celula. Noi toți băieții strigam ca să-l scoată dar ei nu vroiau să-l scoată. El singur spunea cum l-au bătut poliția”, a menționat colegul de celulă al lui Braguța.

Mai mult, acesta ne-a spus că gardienii le-ar fi ordonat să acopere camera.

„De la atâta bătaie el deja nu mai era conștient de ceea ce făcea. Noi am chemat și ambulanță și tot ei stăteau și se râdeau după ușă. Sunt camere și se vede cum ei se râd da el sărea la bătaie”. povestește acesta.

Potrivit lui, colegii de celulă le-ar fi cerut gardienilor să cheme ambulanța.

Tot schimbul lor este implicat mai sunt și alți oameni care sunt implicați. Șeful de la izolator știe despre tot”, a mai specificat colegul de celulă..

După mai bine de 30 de minute, a intrat în sala de judecata și unul dintre gardienii izolatorului. Este vorba de Aurel Șapteboi, care a refuzat să discute cu presa.

Spuneți-mi vă rog ce s-a întâmplat, l-ați bătut pe Andrei Brăguța? Nu!”, a declarat Aurel Șapteboi

Ulterior, în sala de judecata a venit Aurel Isachi și Igor Orbu care, la fel, sunt suspectați de tortura. Aceștia au negat acuzațiile.

„Eu n-am bătut pe nimeni. Ați văzut, el era bătut? Nu. Dar deținuții l-au bătut ? Nu-s la curent. Dar de ce nu l-ați scos ? Deținuții spun că polițiștii stăteau și se râdeau după ușă. Nu știu. Când se râdeau polițiștii eu nu eram, eu eram acasă. Dar cum comentați învinuirea? Tot ce-i în învinuire nu-i drept”, a declarat polițistul reținut, Igor Orbu.

„9Noi am solicitat aplicarea arestului preventiv pe un termen de 30 de zile. Polițiștii colaborează cu ancheta ? Sunt, o parte dintre ei au făcut declarații pe caz. Ei își recunosc vina ? Nu își recunosc vinovăția”, a explicat procurorul Ruslan Lupașcu.

Andrei Braguța a fost reținut de Poliția de Patrulare la 15 august. Acesta s-ar fi împotrivit somațiilor oamenilor legii. La 10 zile după arest, tânărul a decedat în condiții suspecte în Penitenciarul „Pruncul”.

Pentru a fi la curent cu cele mai importante știri te așteptăm pe Telegram. Pentru reportaje video și emisiuni ne găsești pe Youtube, pentru fotografii și stories vino pe Instagram, iar pe Tik Tok îți oferim o doză de amuzament


Suntem liberi și scriem pentru tine. Tu meriți! O facem cu pasiune, dedicație și onestitate. Iar pentru a continua, avem nevoie de ajutorul tău!

Susține redacția TV8.md cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon.

Îți mulțumim!