S-a mai pus un lacăt la o școală profesională - de data aceasta din Ocnița. Din cauza numărului mic de elevi, Guvernul a decis închiderea instituției de învățământ.

„Sunt instruiți 85 de elevi și ținând cont de prevederile Regulamentului privind finanțarea în bază cost per elev a instituțiilor publice de învățământ professional tehnic. Bugetul instituției de învățământ nu va fi suficient pentru a acoperi cheltuielile ulterioare”, a declarat ministrul educației, culturii și cercetării, Monica Babuc.

Ministerul nu vede o altă soluție decât închiderea instituției, deoarece numărul elevilor s-a diminuat considerabil și, în plus, nu sunt nici profesori suficienți. Din cei 11 profesori de la această instituție, mai mult de jumătate sunt pensionari, iar ceilalți activează prin cumul.

„Acele persoane care își mai caută de lucru, care și-au găsit de lucru dar care nu și-au găsit de lucru în conformitate cu Codul Muncii o să fie remunerați, plătiți”, a menționat directorul școlii profesionale din Ocnița, Petru Reicu.

Elevii au fost transferați în alte instituții de învățământ, iar bunurile școlii din Ocnița vor fi transferate unei școli profesionale din Briceni. Nu se știe deocamdată ce se va întâmpla cu clădirea școlii profesionale. Se zvonește că aceasta a fost ochită deja de un agent economic. Școlile profesionale devin tot mai nepopulare în rândul elevilor. Dacă acum câțiva ani în școlile profesionale învățau peste 60 de mii de elevi, acum au mai rămas aproximativ 9 mii.

Pentru a fi la curent cu cele mai importante știri te așteptăm pe Telegram. Pentru reportaje video și emisiuni ne găsești pe Youtube, pentru fotografii și stories vino pe Instagram, iar pe Tik Tok îți oferim o doză de amuzament


Suntem liberi și scriem pentru tine. Tu meriți! O facem cu pasiune, dedicație și onestitate. Iar pentru a continua, avem nevoie de ajutorul tău!

Susține redacția TV8.md cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon.

Îți mulțumim!