Studenţii Universităţii Tehnice a Moldovei (UTM) vor putea obţine diplome duble de master, potrivit unui Acord de colaborare semnat de UTM, Universitatea Politehnică din București și Universitatea „Ștefan cel Mare” din Suceava.

Acordul de colaborare este semnat pe un termen de cinci ani și prevede identificarea și realizarea unor programe comune de studii superioare, ciclul II Master, care se vor derula alternativ, în cotutelă: un an de studii la UTM, iar al doilea an – la una din cele două universităţi partenere din România. După ce vor susține diferenţele la studii (la disciplinele care nu au fost predate la UTM), dar şi teza de master, elaborată sub supravegherea unui cadru didactic de la UTM şi a unuia de la Universitatea Politehnică din Bucureşti sau Universitatea „Ştefan cel Mare” din Suceava, studenţii vor obţine două diplome de master: una – din partea UTM şi cealaltă din partea uneia dintre cele două universităţi din România. Astfel, titlurile acordate la absolvire urmează a fi recunoscute atât în România, cât şi în Republica Moldova

„Este o bucurie pentru noi să fim din nou la Chișinău într-o formulă mai amplă. Mesajul de astăzi nu este doar pentru UTM, care este deschisă, dar și pentru întreaga societate din Republica Moldova, pe care nu doar o universitate, ci două universități din România îl dau. Cred că după 27 de ani, într-o criză majoră de forță de muncă calificată în inginerie, e momentul ca în Republica Moldova societatea să înțeleagă aceste lucruri. Ce facem astăzi, sperăm să facă mai mult pentru societatea de aici și să îi țină acasă pe tineri, pentru ca ingineria să poată contribui la dezvoltarea acestei societăți”, a menționat rectorul Universității Politehnica din București, Mihnea-Cosmin Costoiu.

Programele de studii respective vor demara cu următoarele cursuri: Inginerie Electrică, Energie şi Mediu, Electroenergetica (FEIE), Calculatoare şi Reţele Informaţionale, Tehnologii Informaţionale (FCIM), Calitatea şi Securitatea Produselor Alimentare (FTA) şi Administrarea Afacerii (FIEB).

Rectorul UTM, Viorel Bostan a ținut să mulțumească reprezentanții din România și și-a exprimat speranța că pe viitor colaborarea va fi posibilă și în cadrul programelor de licență și doctorat.

Universitatea Tehnică a Moldovei este lider printre universităţile din Republica Moldova, conform ultimului raport (ediția 2017) publicat de Ranking Web of Universities (Webometrics), un top care analizează peste 24.000 de universităţi din întreaga lume, inclusiv 27 din Republica Moldova, scopul urmărit fiind de a încuraja creșterea calităţii şi volumului site-urilor oficiale ale acestora.

Potrivit raportului Webometrics, UTM se situează pe primul loc în Republica Moldova, pe locul 240 – în Europa Centrală și de Est, pe locul 1059 – în Europa şi pe locul 3440 în lume.

Pentru a fi la curent cu cele mai importante știri te așteptăm pe Telegram. Pentru reportaje video și emisiuni ne găsești pe Youtube, pentru fotografii și stories vino pe Instagram, iar pe Tik Tok îți oferim o doză de amuzament


Suntem liberi și scriem pentru tine. Tu meriți! O facem cu pasiune, dedicație și onestitate. Iar pentru a continua, avem nevoie de ajutorul tău!

Susține redacția TV8.md cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon.

Îți mulțumim!