Maria Scorodinschi, din Drochia, încă din copilărie a fost martora violenței în familie, iar pe mama ei și-o amintește doar plânsă, bătută și chinuită. Are trei copii și, de-a lungul anilor, s-a confruntat, la rândul ei, cu același fenomen. Curajul ei este un exemplu de dârzenie și o lecție pentru alte femei, care vor să înfrunte violența domestică și să denunțe abuzul conjugal.

Potrivit datelor oficiale, în Republica Moldova circa 63% dintre femei au fost supuse cel puțin unei forme de violență din partea partenerului. Însă cele mai multe cazuri de agresiune conjugală rămân neînregistrate, deoarece puține victime își permit să facă publice asemenea situații.

Pentru a încuraja femeile să vorbească despre acest fenomen, dar și pentru a le ajuta să depășească problemele pe care le implică acesta, în luna iunie trei organizații nonguvernamentale din Chișinău au creat un parteneriat comun, formând așa-numita „celulă de criză” pentru victimele violenței domestice.

Asociația Promo -LEX, Centrul de Reabilitare a Victimelor Torturii „Memoria” și Asociația împotriva violenței în familie „Casa Mărioarei” au un ghișeu unic de informație și oferă ajutor calificat persoanelor maltratate de partenerul de viață.

Despre modul în care aceste organizații ajută femeile aflate la ananghie, dar și despre singurul centru din Republica Moldova pentru agresorii familiali, aflați în noul episod al emisiunii „Împărțit la doi”.

Emisiunile „Împărțit la doi” sunt realizate în cadrul Campaniei „Presa echilibrează genul!” implementată de Centrul pentru Jurnalism Independent cu sprijinul financiar al Agenției Suedeze pentru Dezvoltare și Cooperare Internațională, prin intermediul Ambasadei Suediei la Chișinău.

Pentru a fi la curent cu cele mai importante știri te așteptăm pe Telegram. Pentru reportaje video și emisiuni ne găsești pe Youtube, pentru fotografii și stories vino pe Instagram, iar pe Tik Tok îți oferim o doză de amuzament


Suntem liberi și scriem pentru tine. Tu meriți! O facem cu pasiune, dedicație și onestitate. Iar pentru a continua, avem nevoie de ajutorul tău!

Susține redacția TV8.md cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon.

Îți mulțumim!