Igor Dodon susține că Andrian Candu a manipulat opinia publică în ceea ce privește proiectele de legi pe care le-a întors Parlamentului. În acest context, președintele susține că legile pe care nu le-a promulgat, iar Parlamentul vrea să le revoteze în regim de urgență, se referă la subiecte de importanță majoră pentru țară: „La fiecare lege, pe care n-am promulgat-o au fost prezentate argumentele de rigoare”.

„ Am blocat legea care are ca scop lichidarea Academiei de Științe și care conduce, practic, la izolarea sistemului educațional național de cel internațional. În așa mod, riscăm, ca diplomele noastre să nu mai fie recunoscute. Mai mult ca atât, sunt absolut convins că scopul real al acestor inițiative este de a deposeda Academia de Științe de patrimoniul pe care îl deține: clădiri, terenuri, și de a-l vinde. Pe de altă parte sunt convins că odată cu dispariția Academiei de Științe va dispărea și știința din Republica Moldova”, susține șeful statului.

Președintele menționează că a blocat modificările propuse de Parlament la Codul muncii care prevăd: reducerea termenului limită a concediului suplimentar neplătit pentru îngrijirea copilului cu 2 ani (de la 6 ani – la 4 ani); acordarea dreptului angajatorului de a rezilia din proprie inițiativă contractul individual de muncă cu persoanele care au vârsta de pensionare; excluderea obligativității atribuirii contractului individual de muncă unui număr din registrul unității, ș.a. Decizia a fost luată pentru că acest proiect ar fi îndreptat împotriva categoriilor social-vulnerabile ale societății, a mamelor cu mulți copii, a pensionarilor.

„Legile cu privire la tichetele de masă. Am reiterat – În spatele unei inițiative care s-ar părea nobilă la prima vedere, se ascunde o evaziune fiscală de proporții. Avizul comisiei de profil în Parlament, la fel ca și avizele ministerelor, sunt negative. Același lucru se referă și la alte legi pe care le-am returnat Parlamentului. Toate au la bază argumente solide de ce nu au fost acceptate”, a scris Igor Dodon pe pagina sa de Facebook.

Președintele a postat fiecare proiect de lege returnat în Parlament: „Consider că în mai multe sectoare, în special în cel ce ține de știință, legislația muncii și altele, situația se va înrăutăți drastic. Consecințele în cazul adoptării repetate a acestor legi, să și le asume guvernarea, Președintele Parlamentului Candu și întreaga majoritate parlamentară”.

Menționăm că președintele Parlamentului a menționat că legile transmise pentru reexaminare de Igor Dodon vor fi revotate și transmise pentru promulgare. Joi, Parlamentul va reexamina, într-o ședință specială, toate proiectele de legi respinse până acum de Igor Dodon.

Foto: Facebook/Igor Dodon

Foto: Facebook/Igor Dodon

Foto: Facebook/Igor Dodon

Foto: Facebook/Igor Dodon

Foto: Facebook/Igor Dodon

Foto: Facebook/Igor Dodon

Foto: Facebook/Igor Dodon

Suntem liberi și scriem pentru tine. Tu meriți! O facem cu pasiune, dedicație și onestitate. Iar pentru a continua, avem nevoie de ajutorul tău!

Susține redacția TV8.md cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon.

Îți mulțumim!