„Președintele este pionul, iar Parlamentul – regina”. Așa crede Mihai Ghimpu, care a propus din nou astăzi deputaților să-l suspende din funcție pe Igor Dodon. La baza stă decizia președintelui de a interzice militarilor moldoveni să meargă la exerciții în Ucraina, dar și faptul ca Dodon i-a numit pe unioniști „lepădături”. Cât despre respingerea repetată, contrar Constituției, a candidatului la funcția de ministru al Apărării de către președinte, deputații nu se grăbesc să-l pedepsească pe acesta cu suspendarea.

Având în vedere că președintele nu doar că nu vrea să promulge legile, dar în ultima perioadă cam calcă prin străchini, trebuie să-l ajutăm să coboare pe pământ, să-l salvăm, noi venim cu un proiect de hotărâre pentru a-l suspenda din funcție și a organiza referendum”, a declarat Mihai Ghimpu, președintele fracțiunii PL.

Pentru a înregistra proiectul în Parlament, liberalii au nevoie de semnăturile a 34 de deputați. Liberalii își bazează inițiativa de suspendare a președintelui pe interdicția impusă recent de Igor Dodon, militarilor moldoveni, de a merge la antrenamente în Ucraina.

Președintele nu este statul. Este un pion într-o joacă de șah. Regina statului este Parlamentul”, a mai adăugat Ghimpu.

Un ridicol în stilul bufonului nostru din Parlament. Asta e ultima lor legislatură și Ghimpu, în criză de idei, nu mai știe ce să inventeze”, a spus deputatul PSRM, Vlad Batrîncea despre inițiativa PL.

E mult mai complicat, decât pur și simplu să faci iarăși o acțiune de PR, cum au făcut-o colegii noștri din PL”, a adăugat și Adrian Candu, președintele Parlamentului.

Cât despre refuzul repetat al președintelui de a-l confirma pe Eugen Sturza în funcția ministru al Apărării, deputații rămân în continuare suspect de toleranți. Pentru o eventuală suspendare a președintelui ar fi nevoie de 68 de voturi. Totuși, exponenții tuturor fracțiunilor, cu excepția socialiștilor, recunosc că șeful statului a încălcat Constituția.

Eu cred că întrebarea trebuie să i-o adresați celor care l-au adus pe Dodon în fruntea statului, deputaților PDM. Eu cred că dumnealor trebuie să-și mai cumpere încă câțiva deputați, să aibă 68, și vor rezolva toate problemele la momentul oportun. Fracțiunea noastră cred că nu va participa la jocul dintre Plahotniuc și Dodon”, a declarat deputata PLDM, Maria Ciobanu.

Nu ne interesează suspendarea din funcție a președintelui. Este prea devreme să vorbim despre această procedură”, a spus secretarul fracțiunii PDM, Sergiu Sîrbu.

Când și dacă va avea loc, noi vom discuta acest lucru în fracțiune și vom decide”, a specificat președinta fracțiunii PCRM, Inna Șupac.

Opinia mai multor deputați nu este elementul-cheie. Elementul-cheie este decizia Curții. Atunci Parlamentul ar avea temei pentru a iniția procedura de impeachment a președintelui. – Și o veți susține? – Dacă vor fi asemenea temeiuri, sigur”, a declarat președintele grupului PPEM, Valeriu Ghilețchi.

Argumente în plus nu sunt necesare. Acest președinte pur și simplu este un pericol pentru securitatea națională”, susține deputatul PL, Roman Boțan.

Aceasta nu este o încălcare, este un drept al președintelui. – Deci, dacă Curtea a decis că o singură dată poate refuza, este și hotărârea din ianuarie, asta oricum nu e o încălcare constituțională? – Curtea este un organ politic. Curtea nu poate să dea interpretări după o situație sau alta”, deputatul PSRM, Grigore Novac.

În ianuarie 2017, Curtea Constituțională a emis o hotărâre prin care a subliniat că președintele poate refuza o singură dată candidatura unui ministru. Luni, Igor Dodon a anunțat că a refuzat repetat propunerea Guvernului, de a-l numi în această funcție pe Eugen Sturza. Executivul a sesizat Curtea, care urmează să spună ce e de făcut mai departe.

Suntem liberi și scriem pentru tine. Tu meriți! O facem cu pasiune, dedicație și onestitate. Iar pentru a continua, avem nevoie de ajutorul tău!

Susține redacția TV8.md cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon.

Îți mulțumim!