Aproape 18 milioane de lei - atât ar fi cheltuit Partidul Democrat în prima jumătate a anului pentru deplasări peste hotare. Ei sunt urmați la acest capitol de comuniști și socialiști. Cel puțin așa susțin observatorii „Promo-LEX”. Potrivit lor, cheltuielile estimate de ei sunt mai mari decât cele raportate de partide la CEC. Tot democrații sunt lideri și la încasarea veniturilor, care depășesc 35 de milioane de lei.

Potrivit „Promo-LEX”, partidele au „uitat” să includă unele cheltuieli în rapoartele prezentate la CEC, în total, în prima jumătate a anului, fiind omise, astfel, cheltuieli de aproape 21 de milioane de lei.

„PDM nu a raportat cel puțin 18.817.703 lei. Partidul Nostru – 521.718 lei, PSRM – 496.390 lei”, a menționat Cornelia Călin, analist finanțe „Promo-LEX”.

Partidul Democrat este lider și la încasarea veniturilor. Acestea se ridică la 35 de milioane de lei, majoritatea provenind din donații. PDM a cheltuit cei mai mulți bani pentru „deplasări în interes de partid” peste hotare. Mai exact, este vorba de 18 milioane de lei, spune „Promo-LEX”. Asta în timp ce democrații au declarat la CEC doar 148 de mii de lei.

„Am inclus cheltuieli de deplasare ale membrilor PDM, care nu au fost raportate, anume deplasări cu un avion charter”, susține Cornelia Călin.

„Eu știu că în raportul care este prezentat anual de PDM se vor fixa toate cifrele și atunci, la finele anului, vom putea vedea dacă sunt niște carențe sau omisiuni, sau dacă a fost o eroare din partea celor care au prezentat raportul”, a spus purtătorul de cuvânt al PDM, Vitalie Gamurari.

Experții au remarcat și fundațiile de caritate care promovează imaginea unor politicieni, fără a raporta cheltuielile: „„Fundația „Edelweiss”, a lui Vlad Plahotniuc, fundația „Renato Usatâi”, fundația de binefacere „Soluția” și un SRL afiliat Partidului politic Șor”.

„Se vede partea care iese din donații, mai complicat e să vezi partea ce intră în fundații. Și aici e un aspect chiar important să vedem în baza la ce se formează donatorii, lista, în baza la ce se formează sursele cu care se operează în acele fundații”, a declarat șeful echipei de analiză „Promo-LEX”, Igor Bucătaru.

Raportul „Promo-LEX” relevă că partidele s-au îmbogățit, în special, pe seama donațiilor, iar cea mai mare parte a banilor sunt cheltuiți pentru aparițiile în presă și promovare.

Suntem liberi și scriem pentru tine. Tu meriți! O facem cu pasiune, dedicație și onestitate. Iar pentru a continua, avem nevoie de ajutorul tău!

Susține redacția TV8.md cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon.

Îți mulțumim!