/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 794: Alertă în toată țara și risc de baie de sânge! WP: Moldova va fi următoarea țintă, dacă Ucraina cade

A mințit că s-a vindecat de cancer. O bloggeriţa a fost amendată cu 272.000 de euro pentru înșelăciune

missing
08 octombrie 2017, ora 09:00

Bloggeriţa din Australia căzută în dizgraţie a fost condamnată să plătească o amendă de 410.000 de dolari australieni, echivalentul a 272.000 de euro, pentru cele cinci capete de acuzare în care a fost găsită vinovată.

Curtea federală din Melbourne a decis că a înşelat opinia publică în 2013, când a publicat o carte de bucate cu „tratamente naturiste“, care s-a vândut în mii de exemplare, precum şi o aplicaţie de wellness, încurajând oamenii să cumpere volumul şi aplicaţia susţinând că banii vor fi donaţi pentru ajutorarea copiilor bolnavi. Tânăra a strâns peste noapte o avere de aproximativ cinci milioane de euro.

„Una dintre cele mai clare dovezi ale înşelăciunii este faptul că ea şi compania pe care o conduce nu au făcut nicio donaţie spre organizaţiile pe care ea le-a menţionat“, a declarat judecătorul Debra Mortimer în motivarea sentinţei, potrivit The Independent.

„Dacă există un tipar care reiese din comportamentul său, este obsesia faţă de propria sa persoana şi faţă de ce funcţionează cel mai bine în interesul ei“, a mai spus judecătoarea. Când a fost înştiinţată de decizia tribunalului, tânăra a replicat: „Mulţumesc pentru update. Apreciez foarte mult.“

Totul a început în 2009, când australianca a început să-şi construiască o comunitate online anunţând că mai are patru luni de trăit, după ce a fost diagnosticată cu cancer.

Belle Gibson a pretins că a renunţat la tratamentele tradiţionale şi a optat pentru o schimbare radicală a modului de viaţă şi a alimentaţiei. Apoi, tânăra a anunţat că a reuşit să învingă boala prin metode alternative precum medicina ayurvedica şi un regim alimentar din care au fost excluse glutenul şi zahărul rafinat.

Povestea tinerei a început să ridice semne de întrebare în 2015, când a ieşit la iveală faptul că nu a donat niciun ban în scopuri caritabile, aşa cum promisese. Un an mai târziu, Belle Gibson a recunoscut într-un interviu pentru Australian Women’s Weekly că nu a avut niciodată cancer: „Nimic nu a fost adevărat. Nu vreau iertare. Cred doar că a vorbi deschis este calea corectă. Dincolo de toate, aş vrea ca oamenii să înţeleagă că este uman.“

Ulterior, au apărut suspiciuni că Belle Gibson ar suferi de sindromul Munchausen, o tulburare psihică caracterizată prin necesitatea de a simula o boală.

În sprijinul afirmaţiei că suferea de acest sindorm vin declaraţiile tinerei, care a povestit că a avut o copilărie grea şi nefericită din cauza faptului că nu a avut un tată, motiv pentru care şi-a îngrijit singură mama care suferea de scleroză multiplă şi oboseală cronică, dar şi pe fratele său care este autist.

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram